26 January 2008

Αντιγράψτε ... κάτι θα σας μείνει!

...
Πριν από λίγο καιρό βγήκε στην παγκόσμια δημοσιότητα μια απίστευτη ιστορία κλοπής ευρείας κλίμακας μουσικών έργων. Τώρα γίνεται γνωστή μια ακόμα κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αντίστοιχου διαμετρήματος, αυτή τη φορά από βιβλία, την οποία μάλιστα εντόπισε και κατήγγειλε ένας blogger.

Συγγραφή διά... της αντιγραφής

(της Σάντυς Tσαντάκη, Καθημερινή, 17/1/2008)

Φανταστείτε να έχετε γράψει όχι ένα, ούτε δύο αλλά 100 βιβλία και να βρεθεί μια μέρα ένας μπλόγκερ, ο οποίος, θα αποκαλύψει ότι δεν δανείστηκες απλώς φράσεις και ιδέες από βιβλία άλλων, αλλά έκλεψες αυτούσια κεφάλαια για να προσθέσεις στο τέλος την υπογραφή σου.

Η συγγραφέας λέγεται Cassie Edwards και αν το όνομα δεν σας λέει κάτι είναι ίσως γιατί γράφει αποκλειστικά σχεδόν ροζ νουβέλες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως το γεγονός ότι έχει τυπώσει 100 τίτλους μέχρι σήμερα, που δεν θα πρέπει να διανύει και την καλύτερη περίοδο της ζωής της αφού ένας από τους εκδότες της (Signet Books) ανακοίνωσε ότι εξετάζει τώρα όλο της το έργο για να διαπιστώσει αν όλα όσα γράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ολα ξεκίνησαν από το blog smartbitchestrashybooks, το οποίο, καλύτερα να μείνει αμετάφραστο. Eκεί μπορεί κανείς να δει από τη μια αποσπάσματα από βιβλία της Εντουαρντς και από την άλλη κείμενα από άλλες πηγές προκειμένου να φωτιστούν οι ομοιότητες. Πώς τα ανακάλυψαν ακριβώς; Δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Αρκεί να βάλεις 2-3 «ροζ» προτάσεις της στο Google, στη μηχανή αναζήτησης, για να βγουν στην επιφάνεια οι αυθεντικές επιρροές.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι μπλόγκερ που ασχολήθηκαν με την απάτη τίτλων όπως «Running fox» και «Savage moon» αλλά και «Savage beloved», εξέτασαν μόλις 7 βιβλία, τα οποία γράφτηκαν στο διάστημα 1983-2007. Πού να κάτσει δηλαδή να ψάξει και τα υπόλοιπα 93 μυθιστορήματα που γράφτηκαν στο μεσοδιάστημα. Μπορεί να ανακαλύψει και ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Τι λέει η 71χρονη Κάσι Εντουαρντς για όλα αυτά; «Δεν ήξερα ότι πρέπει να αναφέρω τις πηγές μου. Οταν γράφεις ιστορικά ρομάντσα, δεν σου ζητείται να κάνεις κάτι τέτοιο». Oταν δηλαδή αντέγραφε αυτούσια κομμάτια από μια βιογραφία του 1902, ούτε που της πέρασε από το μυαλό. Για την ιστορία πάντως η Κάσι Εντουαρντς βγάζει 4-5 βιβλία τον χρόνο και έχει πουλήσει 10.000.000 αντίτυπα. Ε, έτσι ξέρω κι εγώ...