29 January 2008

El tren a las Nubes

Το τραίνο στα σύννεφα


Πρόκειται για μια σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της αργεντίνικης πόλης Salta και του λιμανιού στον Ειρηνικό Ωκεανό Antofagasta της βόρειας Χιλής. Η γραμμή αυτή κατασκευάστηκε στις αρχές του 2Οου αιώνα από τον Αμερικάνο μηχανολόγο Ricardo Fontaine Maury και θεωρείται ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, αντίστοιχο εκείνων της διώρυγας του Σουέζ, της διώρυγας του Παναμά κ.ά.

Η σιδηροδρομική γραμμή διατρέχει περί τα 45Ο km στην Αργεντινή και άλλα περίπου 330 km στη Χιλή, πράγμα που δεν εντυπωσιάζει κατ' αρχάς, σημαντικό είναι όμως ότι μεγάλο μέρος της διαδρομής βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περί τα 4.ΟΟΟ m
πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στα σύνορα μεταξύ Αργεντινής και Χιλής ακριβώς στα 3.858 m. Ο ταξιδιώτης έχει την εντύπωση ότι ταξιδεύει πράγματι προς τα σύννεφα και εξ αυτού προκύπτει το όνομα του τραίνου.

Ο συρμός περνάει μέσα από διάφορες ερήμους αλατιού, όπως τις Salar de Caucharí, Salar Pocitos, Salar de Arizaro στην Αργεντινή και την Salar Punta Negra στη Χιλή. Αρχικός προορισμός αυτής της γραμμής ήταν η μεταφορά νιτρικού καλίου (salpeter) από την Αργεντινή στο λιμάνι του Ειρηνικού. Στις τελευταίες δεκαετίες απέκτησε όμως η διαδρομή τουριστικό ενδιαφέρον και γι' αυτό έχει εξοπλιστεί το Tren a las Nubes με όλα τα κομφόρ για την υποδοχή περίπου 3Ο.ΟΟΟ εύπορων τουριστών ετησίως.



Σίγουρα θα είναι ένα ταξίδι που πολλοί ονειρεύονται να πραγματοποιήσουν, κάτι ανάλογο με τη διαδρομή του Υπερσιβηρικού, από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ.