20 January 2008

Θεϊκά μηνύματα στον ουρανό

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Ανακάλυψα τυχαία ένα γερμανόφωνο καθολικό Forum με τίτλο kreuzforum, το «φόρουμ του σταυρού», με υπότιτλο: «Ζώνη ελεύθερη αιρέσεων». Δεν πιστεύω ακόμα στα μάτια μου γι' αυτά τα σκοταδιστικά και οπισθοδρομικά που διάβασα, ένας συνδυασμός εθνικισμού, θρησκοληψίας και ξενοφοβίας... Με ταυτόχρονη διατύπωση κατηγοριών κατά των μέσων μαζικής επικοινωνίας που αποσιωπούν ειδήσεις για τα θεϊκά μηνύματα, καταγγελίες για όλο το πολιτικό σύστημα που έχει χάσει τον έλεγχο και δεν μπορεί να κρατάει τους πολίτες στο δρόμο του θεού και άλλα πολλά τέτοια.

Και όλα αυτά με παραλληλισμούς και ερμηνείες από την Παλαιά Διαθήκη, τα χειρότερα περιστατικά κάθε φορά από το βιβλίο της ιστορίας των Ιουδαίων, πώς αποκεφάλισε ή έκαψε ο ένας τον άλλον και πώς ο καλός θεός σκότωσε μερικές χιλιάδες κακούς κ.ο.κ. Τελικά, δεν είναι τυχαίο ότι και σ' εμάς υπάρχει διαδεδομένος αυτός ο συνδυασμός εθνικισμού, θρησκοληψίας και ξενοφοβίας, με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες ιδεοληψίες - ίδια σε όλες τις οπισθοδρομικές κοινωνικές ομάδες.

Τα ονόματα των διαχειριστών του forum είναι Marcellinus, Philomena, Rituale Romanum κ.ά., όλα από την λατινική ορολογία της καθολικής εκκλησίας.




Θα μεταφέρω εδώ μια περιγραφή φυσικών φαινομένων από μια διαχειρίστρια του forum, τα οποία φαινόμενα εκεί εξηγούνται ως σημάδια του ουρανού για τις αμαρτίες του κόσμου, όπως και πριν από 2-3 χιλιάδες χρόνια. Επειδή η φίλη της που παρατήρησε και περιέγραψε τα φαινόμενα, ζει σε κάποια περιοχή κοντά στις Άλπεις, αναφέρεται η κυρία σε καταιγίδες και κεραυνούς, εξ ορισμού πολύ βίαια φαινόμενα που προκαλούν φόβο σε όλους τους ανθρώπους και τα οποία η ίδια ερμηνεύει ως θεϊκά μηνύματα... Το γεγονός δε, γράφει, ότι κάθε χρόνο πέφτουν όλο και περισσότεροι κεραυνοί, είναι ένα δείγμα ότι η αμαρτία των ανθρώπων έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο θεός στέλνει όλο και περισσότερα μηνύματα - χωρίς να συνειδητοποιεί ότι, με την πάροδο του χρόνου, αθροίζονται στο μυαλό της περισσότερα γεγονότα.


Βέβαια, οι κεραυνοί που πέφτουν στο έδαφος καταγράφονται αυτόματα από παρατηρητήρια σε όλες τις ηπείρους (περίπου 25 εκατομμύρια ετησίως) και είναι γνωστό ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμιά στατιστικά σημαντική μεταβολή με την πάροδο των ετών. Όμως, για τη συγκεκριμένη κυρία όλος ο κόσμος, όλο το σύμπαν, είναι η γειτονιά της με θέα τις Άλπεις και όλα τα άλλα είναι, όπως λέει κάποιος άλλος, «η περιορισμένη ματιά της επιστήμης». Γράφει λοιπόν:

«Από μια γνωστή μου πληροφορήθηκα πρόσφατα ένα φυσικό θέαμα, που έλαβε χώρα στις 16/6/2006 στον ουρανό πάνω από το Garmisch (Άνω Βαυαρία). Το φαινόμενο παρατήρησε η γνωστή μου με μια φίλη τους, την ώρα που κάθονταν στη βεράντα και έπαιρναν το δείπνο. Κάποια στιγμή εκδηλώθηκε μια καταιγίδα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο σ' αυτή την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι κεραυνοί και μετά ηρέμησαν τα πράγματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα, αλλά τώρα οι κεραυνοί είχαν άλλο, πιο έντονο χρώμα. Με το τρίτο κύμα που άρχισε μετά από λίγο, οι κεραυνοί είχαν το ίδιο έντονο χρώμα, αλλά τώρα σχημάτιζαν γράμματα στον ουρανό, κάτι σαν Y N O L V I P. Κάθε χαρακτήρας εμφανιζόταν μόνος του και μετά ο επόμενος, με νεότερο κεραυνό.

Δεν ξέρω τί σήμαιναν αυτά τα γράμματα αλλά και οι
ερμηνευτές μηνυμάτων στην βασιλική αίθουσα του Belsazar (σημ.: Βαλτάσαρ, βασιλιάς της Βαβυλωνίας που αναφέρεται στην ΠΔ ότι ταλαιπωρούσε τους Ιουδαίους) δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τα σημάδια του ουρανού. Όμως και χωρίς να καταλάβουν τότε τα ουράνια σημάδια, το μήνυμα ήταν ότι θα τιμωρούνταν για τα εγκλήματά τους. Βέβαια, σε σχέση με τα εγκλήματα στο σημερινό κόσμο, τα εγκλήματα του Belsazar δεν ήταν τίποτα. Σε σύγκριση με τους δικούς μας, ο βασιλιάς Βαλτάσαρ της Βαβυλωνίας ήταν ένας θεοφοβούμενος άνθρωπος».

Περιττεύει να σχολιάσω εδώ το θρησκευτικό μήνυμα ότι ο εθνικός θεούλης προστατεύει τους πιστούς του και τιμωρεί τους κακούς (εχθρούς των Ιουδαίων). Επίσης ότι ο ίδιος στέλνει ακαταλαβίστηκα μηνύματα, ενώ θα μπορούσε να ανάψει μια επιγραφή που θα περιέχει το επιθυμητό μήνυμα. Γιατί να κάνει άραγε παιχνιδάκια με φοβισμένες κυρίες;

Όσον αφορά τους κεραυνούς, είναι γνωστό από το μηχανισμό δημιουργίας και εξέλιξής τους ότι παίρνουν σε ξηρά κλίματα περίεργες μορφές και χρώματα διαφορετικά από εκείνα των χειμερινών κεραυνών. Είναι επίσης γνωστό ότι στις ερήμους των ΗΠΑ βλέπουν οι χωρικοί πότε πότε, όταν έχει θερινές καταιγίδες, τους λεγόμενους «σφαιρικούς κεραυνούς» και τους θεωρούν εξωγήινα UFO. Οι σφαιρικοί κεραυνοί, κάνουν τελείως απρόβλεπτες διαδρομές και μπορεί να περάσουν και μέσα από ένα υπόστεγο ή σπίτι. Ο τρομαγμένος χωρικός ή η θεούσα κυρία στη βεράντα της, βλέπουν αυτό που ήθελαν πάντα να δουν: ένα UFO ο ένας, όπως το άκουσε στο σαλούν ή το είδε στην τηλεόραση, ένα θεϊκό μήνυμα η άλλη, όπως τους το περιέγραψε ο ιερέας την Κυριακή από τον άμβωνα.

Η αγώγιμη διαδρομή μεταξύ συννέφου και εδάφους προκύπτει ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την πίεση κάθε σημείου της ατμόσφαιρας και μπορεί να είναι, κυρίως σε εποχές με ξηρή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα πολύπλοκη. Αυτό που εκλαμβάνουν οι κυρίες από τη βεράντα τους ως θεϊκά γράμματα προς πιστούς και απίστους, είναι η διαδρομή ελάχιστης αντίστασης που βρίσκει το ηλεκτρικό ρεύμα για να διακινηθεί από τα σύννεφα στο έδαφος ή αντίστροφα.

Σημειώνω εδώ ότι οι κεραυνοί διαρκούν μόνο κάποια χιλιοστά ή εκατοστά του δευτερολέπτου, γι' αυτό συχνά δεν βλέπουμε μονομιάς όλη τη διαδρομή τους αλλά τη δημιουργούμε στο μυαλό μας. Αντίθετα, οι φωτογραφικές μηχανές τοποθετούνται σε σταθερό υπόβαθρο και διατηρούνται με ανοικτό το διάφραγμα. Έτσι καταγράφουν ολόκληρες διαδρομές ή και πολλούς κεραυνούς, οι οποίοι μπορεί να πέσουν σε 4-5 λεπτά.