15 January 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Παραϊατρική ή επιστήμη;


του Χρίστου Παπαχριστόπουλου, Αναπλ. Δ/ντή
Τμήματος Δερματολογίας «Ευαγγελισμού»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2008

«Οταν ο Τόμας Μαν στο βιβλίο του "Ο Μάριο και ο Μάγος" καυτηρίαζε με σκληρό τρόπο τις δεισιδαιμονίες και τους παραεπιστήμονες της περιόδου εκείνης, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι 70 χρόνια μετά θα ζούσαν και θα βασίλευαν ακόμη οι παραεπιστήμες και κυρίως η παραϊατρική. Στην εποχή, μάλιστα, της απόλυτης κυριαρχίας του διαδικτύου, των υπολογιστών, των ψηφιακών πολυμέσων, της κινητής τηλεφωνίας, των οπτικών ινών, της βιοτεχνολογίας, της κλωνοποίησης, της αποκωδικοποίησης του DNA, της τεχνητής γονιμοποίησης, της τηλεϊατρικής και γενικά του επιστημονικού οργασμού της πληροφορικής επανάστασης.

Κι όμως είμαστε καθημερινά αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του πιο χυδαίου και του πιο κυνικού βιασμού του ορθού λογισμού, όλων των επιστημών, και κυρίως της ιατρικής.

Συγκεκριμένα: αυτόκλητοι θεραπευτές (ομοιοπαθητικοί, βελονιστές, βιο-τάδε... κ.ά.), που όχι λίγες φορές διαθέτουν ηχηρούς ακαδημαϊκούς τίτλους, μέσα από θολές δήθεν επιστημονικές αναλύσεις εμπορεύονται με θαυμαστή μαεστρία και βέβαια με το αζημίωτο την ελπίδα για ζωή ή για καλύτερη ποιότητα ζωής.

- Δυσεπίλυτα ή άλυτα ιατρικά προβλήματα (καρκίνοι, κληρονομικά νοσήματα, χρόνια νοσήματα, νοσήματα αγνώστου αιτιολογίας, νοσήματα αυτοάνοσα και νοσήματα ψυχογενούς αιτιολογίας) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολλούς συνανθρώπους μας σε κατάσταση ακραίας απελπισίας.
  • Η έλλειψη ιατρικής παιδείας και γενικότερα παιδείας.
  • Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου και η ατιμωρησία σε σχέση με παραϊατρικές δραστηριότητες.
  • Η υπερπροβολή των αυτόκλητων θεραπευτών από πρόθυμους τηλεδημοσιογράφους που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της τηλεθέασης.
  • Ο πληθωρισμός των Ελλήνων γιατρών (70.000 αισίως) που οδηγεί συχνά σε πράξεις κακής παροχής υγείας και δημιουργεί συνθήκες αδίστακτης παραοικονομίας.
  • Η επίμονη θρησκοληψία με εύκολη υπερπροβολή αντιεπιστημονικών υπερβολών (θαύματα).
  • Η αντικειμενική δυσκολία να φιλτράρει ο πολίτης τα σημαντικά από τα ασήμαντα μηνύματα στην εποχή της πιο γιγάντιας κατευθυνόμενης πλύσης εγκεφάλου που δέχεται καθημερινά από τα πολυμέσα.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που συντηρούν ακόμα τις παραεπιστήμες και κυρίως την παραϊατρική.

Θα ήθελα τελειώνοντας να θυμίσω ότι το άγνωστο που πάντα εντυπωσιάζει ήταν για κάποιους το εύκολο αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλουτισμού, για κάποιους άλλους όμως, πιστά προσηλωμένους στον ορθό λογισμό και στη δύσβατη ανηφόρα της επιστήμης, ήταν η δημιουργική πρόκληση γι' αυτό που όλοι διαχρονικά ονομάζουμε πρόοδο και εξέλιξη της ανθρωπότητας».