28 January 2008

Βιβλία, βιβλία

T. S. Ashton: «Η βιομηχανική επανάσταση»

εκδ. Τόπος, Αθήνα 2007, σελ. 199


Πρόκειται για ένα καθιερωμένο βιβλίο για το πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό φαινόμενο τηs βιομηχανικής επανάστασηs που ξεκίνησε στην Αγγλία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου αυτού είναι ότι δίνει έμφαση στην (αυτονόητη εξ άλλου) βαθιά αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που συνέβαλαν στην εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης.

Ο Ashton επιμένει στη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις ξεχωριστέs ευνοϊκέs μεταβλητέs (θεωρία-τεχνολογία, συσσωρευμένη εμπειρική γνώση, κεφάλαιο, συγκυρία), αποκλείοντας το «τυχαίο». Υπ' αυτή την έννοια προτείνει ένα πλαίσιο ανάλυσης, καθορίζονταs και τη διαδρομή μέσα σmν οποία κινήθηκαν μεταγενέστεροι οικονομικοί ιστορικοί.

Το σύντομο αυτό βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από κάθε μελετητή των πολιτισμικών φαινομένων και της εξέλιξης από το δεισιδαιμονόπληκτο Μεσαίωνα, μέσω της ανανεωτικής Αναγέννησης και του απελευθερωτικού Διαφωτισμού, μέχρι την εγκαθίδρυση της επιστημονικο-τεχνικής ανατροπής.