04 January 2008

Βιβλία, βιβλία

Μακιαβέλι: «Αλήθειες και Ψέματα των ηγετών», ένα βιβλίο του Αλέξανδρου Πιστοφίδη, σελ. 172, εκδόσεις Προπομπός.

Μετά από 5ΟΟ περίπου χρόνια, ο Μακιαβέλι εξακολουθεί, όχι μόνο να είναι επίκαιρος, αλλά και να μας δείχνει ενδεχομένως, τον πιο ασφαλή δρόμο επιτυχίας, στην πολιτική, στην επαγγελματική μας εξέλιξη και γενικά στη ζωή. Με απλά λόγια μας λέει πως η προσωπική μας επιτυχία δεν αξιολογείται με κριτήριο «το καλό ή το κακό αλλά το αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό μέσο». Στην πορεία της ζωής του καθενός μας, αυτό που θα κρίνει αν πετύχαμε ή αποτύχαμε είναι το αποτέλεσμα.

Το βιβλίο αυτό παραθέτει και αναλύει τις συμβουλές για επιτυχία, ενός από τους πιο ειλικρινείς και πραγματιστές στοχαστές της ανθρωπότητας, που κατηγορήθηκε κυρίως από υποκριτές ηθικολόγους, οι οποίοι έχουν σαν αρχή: «Διάδιδε την ηθική στους άλλους αλλά μην την τηρείς ο ίδιος. Ρίξε στάχτη στα μάτια τους για να δρας ανενόχλητος όπως ο λύκος σε μαντρί με αμνούς».

Οι βασικές συμβουλές του Μακιαβέλι, που αναλύονται στο παρόν βιβλίο, αποτελούν μέρος της διαθήκης του, προς όλους εκείνους που δεν επιθυμούν να αποτελούν τους ηττημένους της ζωής και να αντιλαμβάνονται τις «αλήθειες και τα ψέματα των οιωνδήποτε ηγετών».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου παραθέτει ο συγγραφέας και ένα τεστ για να ελέγξετε, αν έχετε ενστερνιστεί επαρκώς τον «μακιαβελικό τρόπο σκέψης». Παραθέτω εδώ το κείμενο του τεστ επιβίωσης, όπως ονομάζεται:

«Υποθέστε ότι ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Ελλάδα στη Νιγηρία μαζί με ένα φίλο ή συνεργάτη σας, για επαγγελματικούς λόγους. Εσείς έχετε τη φήμη του έντιμου ονειροπόλου και ο φίλος ή συνεργάτη σας έχει τη φήμη του ψυχρού «ρεαλιστή». Στη μέση της Σαχάρας πέφτει το αεροπλάνο και οι μοναδικοί επιζήσαντες είστε εσείς οι δύο. Διαπιστώνετε ότι η κοντινότερη κατοικημένη περιοχή είναι περίπου δέκα ημέρες με τα πόδια. Το νερό και τα τρόφιμα που έχουν διασωθεί αρκούν μόνο για επτά ημέρες και για τους δύο. Αναλύετε στο «φίλο»σας τα πιθανά σενάρια που έχετε σκεφθεί:

1. Να προσπαθήσετε και οι δύο να διασχίσετε την έρημο με τα συγκεκριμένα εφόδια, με πιθανότητα επιβίωσης και των δύο σας 10%

2. Να μείνει ο ένας στον τόπο του ατυχήματος με ένα μίνιμουμ σε αποθέματα νερού και τροφής, αφού δεν θα απαιτηθεί τόση ενέργεια, και ο άλλος να προσπαθήσει να διασχίσει την έρημο. Το σενάριο αυτό δίνει μια πιθανότητα να επιβιώσετε και οι δύο 90%.

3. Να παραμείνετε και οι δύο στον τόπο του ατυχήματος περιμένοντας βοήθεια, που πιθανόν να μην έρθει ποτέ. Ποσοστό επιβίωσης Χ.

Υπάρχει ακόμη ένα «εναλλακτικό» σενάριο, που όμως εσείς, παρότι είστε εξυπνότερος από το «φίλο» και συνεργάτη σας, δεν μπορείτε να το σκεφτείτε, διότι ξεπερνάει τις δυνατότητές σας. Το σενάριο αυτό το ξέρει μόνο ο «φίλος»σας αλλά το κρατάει μυστικό. Ποιο είναι αυτό;

Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου.»