07 January 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Στη συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για τον παιδεραστή ιερέα στη Βαυαρία, ένα σχόλιο ενδεικτικό για τη μικροαστική υποκρισία που διακατέχει τους κάθε είδους «πιστούς». Γράφει ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων στην Ελευθεροτυπία, 6/1/2008:
«Θλιβερά φαινόμενα παιδεραστίας και ομοφυλοφιλίας κληρικών εκδηλώθηκαν έντονα κατά το 2007 στο χώρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τα επεισόδια αυτά, που αρχικά καταβλήθηκαν σύντονες προσπάθειες να υποβαθμισθούν, δημοσιοποίησε εκτενέστατα μερίδα του ομογενειακού τύπου προκαλώντας μεταξύ των πιστών πρωτοφανές κύμα αγανάκτησης κατά του κλήρου. Τα επεισόδια κρίνονται εξαιρετικά ανησυχητικά τη στιγμή που ο ελληνικός Τύπος αποκαλύπτει συχνά παρόμοια φαινόμενα εντός της Εκκλησίας της Ελλάδας.»
Πρόκειται για τη συνοπτική καταγραφή γεγονότων που έγιναν γνωστά και στην Ελλάδα, όχι μόνο για ορθοδόξους, αλλά και για καθολικούς κληρικούς. Παίρνοντας, λοιπόν, αφορμή από αυτό το απόσπασμα και από μια περιφερόμενη φήμη για τα αίτια ασθένειας του κ. Χριστόδουλου, σχολιάζει ένας θρησκόληπτος σε άλλο blog (με τη δική του ορθογραφία):
«Κύριε που ονομάζετε τον εαυτόν σας Ορθόδοξο; Είναι πράγματα αυτά να λέγονται; Μην αναπαραγάγεται δημοσιεύματα που πλήτουν την Ορθοδοξία. Μοναχοί μας βγάζουμε τα μάτια μας. Για τούτο σας παρακαλώ προσέχεται τι γράφεται. Συχνά κάνεται ζημιά χωρίς να το καταλαβαίνεται.»
Δεν παίζει ρόλο, λοιπόν, πόσο βαρύ είναι το αδίκημα, εκκλησιαστικά και ποινικά. Το κυριότερο που απασχολεί τέτοιους τύπους είναι να μην μαθευτεί, να μην το αντιληφθούν οι γείτονες, μια μικροαστική αντίληψη για το «καθώς πρέπει». Και ως προς τον όρο «Ορθοδοξία» που χρησιμοποιεί, δεν εννοεί φυσικά τα όποια δόγματα και τις αρχές της «θρησκείας της αγάπης», τα οποία παραβιάζονται αισχρότατα από τους παιδόφιλους κληρικούς. Εννοεί και ενδιαφέρεται μόνο για το μηχανισμό, αυτός δεν πρέπει να θιγεί, γιατί θα πέσουν οι εισπράξεις και τί θα απογίνει τόσο κηφηναριό; Για τα παιδάκια που κακοποιούνται καμιά σκέψη, κανένα ενδιαφέρον, καμιά πρόβλεψη… Ας πρόσεχαν, που λένε ως μεγάλη εξυπνάδα και οι διάφοροι αλιτήριοι!

.