02 January 2008

Ψηφίστε την κ. Υψηλάντη...

στις εκλογές του Hessen (Γερμανία)


Ως γνωστόν η Γερμανία είναι διοικητικά διαιρεμένη σε 16 ομόσπονδα κράτη, καθένα από τα οποία έχει σημαντική αυτονομία με ανεξάρτητη κυβέρνηση, υπουργεία, βουλή (Landtag) κτλ. Οι κυβερνήσεις των ομόσπ. χωρών έχουν ευρείες αρμοδιότητες για θέματα οικονομίας, ασφάλειας, εκπαίδευσης κ.ά. Η κοινοβουλευτική περίοδος κάθε βουλής είναι τετραετής και οι εκλογές στις επιμέρους χώρες δεν συμπίπτουν, οπότε αντιλαμβάνεται καθένας ότι στη Γερμανία υπάρχει διαρκώς ένα προεκλογικό κλίμα, κάθε χρόνο κάπου γίνονται εκλογές - ζωντανά δημοψηφίσματα.

Φέτος, τέλη Ιανουαρίου, γίνονται εκλογές μεταξύ άλλων στο Hessen (Έσση) με πρωτεύουσα το Wiesbaden (Βισμπάντεν) και μεγαλύτερες πόλεις τη Φραγκφούρτη, το Ντάρμστατ που κατοικούσα παλαιότερα εγώ, το Κάσελ, το Γκίσεν, κοντά στο οποίο κατοικεί ο φίλος μου ο Αντρέας, το Μάρμπουργκ, το Όφενμπαχ κ.ά. Τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτές τις εκλογές είναι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), το οποίο ελέγχει τα τελευταία χρόνια την κυβέρνηση στο Βισμπάντεν, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), η Αριστερά (die Linke), το Κόμμα των Πρασίνων (die Grünen), το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), διάφορα ακροδεξιά, ακροαριστερά κ.ά.

Επικεφαλής των Σοσ/κρατών στο Hessen είναι η κυρία Andrea Ypsilanti (Υψηλάντη), γεννημένη στο Rüsselsheim το έτος 1957, κόρη ενός εργάτη στο εργοστάσιο της εταιρίας Opel. Η κ. Υψηλάντη σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Παιδαγωγική. Άρχισε να σπουδάζει σε ηλικία 29 ετών, αφού προηγουμένως εργάστηκε ως γραμματέας και ιπτάμενη συνοδός. Από το 1991 ήταν πρόεδρος της νεολαίας των Σοσ/κρατών στο Hessen και το 1994 ανέλαβε θέση εισηγήτριας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το 1999 εξελέγη στη βουλή ως εκπρόσωπος της εκλογικής περιφέρειας "βόρεια & ανατολική Φραγκφούρτη" και τώρα διεκδικεί τη θέση πρωθυπουργού ως επικεφαλής των Σοσ/κρατών (όλα οι τίτλοι και τα αξιώματα αναφέρονται στο Hessen και όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση).

Λίγες παρατηρήσεις για να κατανοήσουν οι Έλληνες αναγνώστες καλύτερα πρόσωπα και γεγονότα:
  • Το όνομα Andrea στις ευρωπαϊκές γλώσσες αναφέρεται σε γυναίκες, το γνωστό σ' εμάς αντρικό όνομα είναι Andreas, με καταληκτικό s.
  • Η ομόσπονδη χώρα του Hessen έχει κάπου 6 εκατομμύρια κατοίκους (λίγο παραπάνω από τη Δανία) με πρωτεύουσα, όπως αναφέρθηκε ήδη, το Wiesbaden, πάνω στο Ρήνο. Στο καζίνο του Βισμπάντεν είχε παίξει παλιά και έχασε όλα τα λεφτά του -εκτός από πάμπολλους Έλληνες συμπατριώτες- και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ευτυχής συνέπεια (για μας ευτυχής) αυτής της χασούρας ήταν να γράψει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας το βιβλίο του «Ο παίκτης».
  • Μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη πόλη του Hessen είναι βέβαια η Φραγκφούρτη στον ποταμό Μάιν (παραπόταμο του Ρήνου), ευρωπαϊκό τραπεζικό κέντρο, κόμβος αερομεταφορών, του σιδηροδρομικού και του οδικού δικτύου.
Οι Σοσ/κράτες (SPD) στη Γερμανία είχαν ακολουθήσει την πορεία όλων των συγγενών κομμάτων στην Ευρώπη προς τα δεξιά, η γνωστή διαδρομή του Σραίντερ (Schröder) στην ίδια τη Γερμανία και του Μπλαιρ στη Βρετανία. Έτσι, κατέλαβαν οι Σοσ/κράτες (Εργατικοί) μέχρι πριν μερικά χρόνια τις κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγινε και με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια όμως εστράφη ο κόσμος προς του αυθεντικούς κεντροδεξιούς ή αμιγώς δεξιούς. Έτσι τα κεντροαριστερά σοσ/κρατικά κόμματα έχασαν σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη (και τις ομόσπονδες στη Γερμανία), με ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω τοπικών ιδιομορφιών, π.χ. Ισπανία.

Μέχρι τώρα η CDU έχει στην ομόσπονδη βουλή του Hessen 56 έδρες, η SPD 33, οι Πράσινοι 12 και οι Φιλελεύθεροι 9. Έτσι, μια γερμανική περιοχή παραδοσιακά κεντροαριστερή, είχε τα τελευταία 9 χρόνια κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Λόγω της δεξιάς στροφής του Schröder αποσπάστηκε πριν από μερικά χρόνια ένα τμήμα των Σοσ/κρατών και συγκρότησαν με το αριστερό κόμμα (PDS) ένα νέο σχήμα με τίτλο "η Αριστερά" (die Linke).

Συνεταίρος σ' αυτή την ένωση έγινε το κόμμα PDS, κομμουνιστικών προδιαγραφών, το οποίο είχε δημιουργηθεί από παλιά πολιτικά στελέχη της τέως Ανατολικής Γερμανίας. Μερικοί αριστεροί Σοσ/κράτες έμειναν όμως στην SPD, ένα κόμμα με ιστορία άνω των 130 ετών, και εργάστηκαν για μια επάνοδο στις αριστερές τοποθετήσεις του κόμματος. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και η κ. Υψηλάντη, η οποία διεκδικεί, λένε οι σφυγμομετρήσεις, με πολλές ελπίδες την πρωτιά και πιθανόν και την πρωθυπουργία.

Εμείς να της ευχηθούμε από αυτό το weblog καλή επιτυχία και σ' ανώτερα!

Βλέπε επίσης: