10 January 2008

Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη

...
Στα μεσαιωνικά χρόνια κάποιος μοναχός χρειάστηκε υλικό για να γράψει εκκλησιαστικούς ύμνους. Πήρε τότε μια παλιά περγαμηνή, κάπου 1400 ετών, με ακαταλαβίστικο γι' αυτόν κείμενο, την έξυσε και ξαναέγραψε πάνω της αυτά που ήθελε. Το θέμα είναι ότι η παλιά περγαμηνή περιείχε άγνωστα έργα του Αρχιμήδη. Αυτό το παλίμψηστο (ξαναψημένο) σύγγραμμα κατάφεραν Αμερικάνοι συντηρητές να το διαβάσουν και να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του και πάλι στον πολιτισμένο κόσμο.


Όσοι υποστηρίζουν τους καταστροφείς των έργων του ελληνικού πολιτισμού επεξηγούν με τέτοια παραδείγματα το εφεύρημά τους ότι ο εκκλησιαστικός μηχανισμός «διέσωσε» κάποια από αυτά τα έργα. Εννοούν ότι οι καλόγεροι δεν τα κατέστρεψαν επαρκώς κι έτσι είμαστε σήμερα -αρχικά οι ειδικοί επιστήμονες- σε θέση να τα ξαναδιαβάσουμε... Ίσως νομίζουν ότι πρέπει να τους είμαστε και ευγνώμονες που ήταν αναποτελεσματικοί στο καταστροφικό έργο τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί εξηγείται η προσπάθεια ανάκτησης του αρχιμήδειου κειμένου. Στο πρώτο μικρό μέρος εξηγεί ο ομιλητής πώς υπολόγιζε ο Αρχιμήδης το κέντρο βάρους των σωμάτων και στη συνέχεια, από το 7ο λεπτό, περιγράφει το θέμα της ανάκτησης.