06 January 2008

Ένας παιδεραστής ανάμεσά μας...

για το καλό της εκκλησίας


Το Riekofen είναι ένα χωριό με λιγότερους από 1000 κατοίκους, κοντά στο Regensburg, στην καθολική Βαυαρία. Πρόκειται περισσότερο για ένα οικισμό στο σταυροδρόμι δύο επαρχιακών οδών και, με αυτή την έννοια, δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο χωριό - αν δεν είχε συλληφθεί εκεί στις αρχές του καλοκαιριού 2007 ο τοπικός καθολικός ιερέας Peter K., 39 ετών, επειδή κακοποιούσε ή, πιο απλά, «έβαζε χέρι» στα παπαδάκια του ναού. Το Regensburg είναι, πρώτον μια ιστορική καθολική επισκοπή στο γερμανόφωνο χώρο και δεύτερον, από εκεί κατάγεται και ήταν αρκετά χρόνια καρδινάλιος ο τωρινός πάπας Βενέδικτος, ο επιλεγόμενος Benny.

Επιβαρυντικό για την επισκοπή Regensburg είναι ότι ο συγκεκριμένος ιερέας είχε καταδικαστεί ήδη παλαιότερα για παιδεραστία και, αντί να αποσχηματιστεί, μετατέθηκε στη μικρή αγροτική ενορία του Riekofen, χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το παρελθόν του. Έτσι βρήκε ευκαιρία ο συγκεκριμένος αστέρας να επαναλάβει το σύνηθες για ιερατικούς κύκλους έργο του.


Ο πατέρας ενός από τα κακοποιημένα παιδιά, ο οποίος έβγαλε στη δημοσιότητα το πάθημα του γιου του, πληροφορήθηκε και διέδωσε με ηλεκτρονικά μηνύματα ότι ο παιδεραστής ιερέας είχε κακοποιήσει κι άλλα παιδιά μεταξύ των ετών 2003 και 2006. Μετά την καταδίκη του για τις παλιές κακοποιήσεις, μετατέθηκε ο παιδεραστής σε ένα οίκο ευγηρίας, όπου έμεινε μόνο μερικούς μήνες. Στη συνέχεια μετατέθηκε από τον επίσκοπο στο Riekofen.

Αρχικά οι κάτοικοι δεν πίστεψαν τις καταγγελίες του πατέρα, πρώτον να βρίσκεται στο χωριό τους ένας παιδεραστής ιερέας, σαν αυτούς που εμφανίζονται σε άλλες πόλεις, σε άλλες χώρες, σε άλλες ηπείρους, αλλά όχι και στο Riekofen και, επίσης σημαντικό, πώς είναι δυνατόν να τους έστειλε ο αγαπητός τους επίσκοπος έναν παιδεραστή, χωρίς να τους ενημερώσει να προσέχουν; Αποκλείεται!

Τελικά, πείσθηκαν όμως από την επιμονή του διαμαρτυρόμενου πατέρα και μια επιτροπή, αποτελούμενη από τον Κοινοτάρχη και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων του Riekofen, συναντήθηκε απροειδοποίητα με τον ιερέα. Αυτός τους εξήγησε ότι, ναι μεν είχε καταδικαστεί παλιά για παιδεραστία, αλλά αυτό δεν μετράει, γιατί έκανε ειδική ψυχοθεραπεία και πήρε «βεβαίωση απαλλαγής» από το πάθος του. Όταν όμως οι άφωνοι γονείς αναφέρθηκαν και στις νεότερες καταγγελίες για συγκεκριμένες πράξεις του ιερέα, αυτός παραδέχθηκε ότι η θεραπεία του δεν ήταν πλήρης και χρειάζεται νεότερη αντιμετώπιση από ψυχολόγους.

Αποτέλεσμα ήταν πλέον να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη τα παιδιά του Riekofen, ιδίως τα παπαδάκια των περισσότερο θρησκευόμενων οικογενειών. Τα κορίτσια του χωριού δεν ενδιέφεραν τον παιδεραστή ιερέα, γιατί ήταν φιξαρισμένος στα αγοράκια - ένας τυπικός ομοφυλόφιλος ιερέας ήταν ο άνθρωπος.

Ένα σαββατόβραδο του Σεπτεμβρίου, επισκέπτονται μερικοί δημοσιογράφοι την εκκλησία στο Riekofen. Οι πιστοί από το χωριό κάθονται και περιμένουν, μερικοί ηλικιωμένοι ήταν εκεί ήδη πριν κτυπήσει η καμπάνα. Τα παπαδάκια βρίσκονται πίσω από μια γυάλινη πόρτα και κάνουν μεταξύ τους χειρονομίες. Στο ναό έχουν μαζευτεί ήδη περίπου 8Ο άτομα - πολύ μεγάλος αριθμός για το χωριό και για εσπερινό, όταν οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται τα σαββατόβραδα για διασκέδαση. Οι περισσότεροι από τους παρόντες ήρθαν από το Regensburg και άλλες πόλεις της περιοχής με στόχο να πληροφορηθούν, ποιος θα είναι ο νέος ιερέας τους, αλλά κυρίως, τί απαντάει ο επίσκοπος στις δημόσιες κατηγορίες ότι δεν ενημέρωσε το ποίμνιο για το παρελθόν του παιδεραστή ιερέα.

Εκείνη τη στιγμή διακόπτεται το βουητό των συζητήσεων, από τη γυάλινη πόρτα βγαίνουν σε παράταξη τα παπαδάκια και πίσω τους ο νέος ιερέας, ο Innocent Nwokenna, καθηγητής θεολογίας από τη Νιγηρία! Ο ιερέας ανεβαίνει τα σκαλιά, γυρίζει το πρόσωπο προς τους αναμένοντες πιστούς και, με αργές κινήσεις, βγάζει από μια τσέπη ένα χαρτί. Το ξεδιπλώνει τελετουργικά και αρχίζει να διαβάζει το περιεχόμενό του, στο ακροατήριο δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Είναι ένα fax που έστειλε ο επίσκοπος στο ποίμνιο του Riekofen, με το οποίο εκφράζει τη λύπη του για τα γεγονότα, αλλά «η ζωή έχει πολλά προβλήματα...», «εμείς που πιστεύουμε στην εκκλησία, δεν απογοητευόμαστε...» και «είναι απαραίτητο να γίνει μια νέα αρχή, για το καλό της εκκλησίας μας...» Τελικά, προσφέρει η επισκοπή 6.500 ευρώ ως αποζημίωση σε κάθε κακοποιημένο παιδί. Το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel κυκλοφόρησε στις 17/9/2007 με τίτλο σχετικού άρθρου: «Οι Καθολικοί σιωπούν έναντι χρημάτων» και «Ανήθικη προσφορά στα όρια της νομιμότητας...»

Ο επίσκοπος ελπίζει να δελεάσει με αυτό το χρηματικό ποσό τούς όχι και ιδιαίτερα εύπορους αγρότες του Riekhofen, πιθανόν να ανεβάσει το ποσό και στα 10.000 ευρώ. Με τον εξωτικό για τους Βαυαρούς ιερέα από τη Νιγηρία ελπίζεται δε ότι θα μετατραπεί το πρόβλημα της παιδεραστίας σε πρόβλημα επικοινωνίας, ίσως και ρατσισμού του αγροτικού πληθυσμού απέναντι σε ένα μαύρο ιερωμένο.


Ο επίσκοπος του Regensburg
Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον επίσκοπο, μήπως θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και, ίσως, να κάνει σκέψεις για τη διοικητική επάρκειά του, απάντησε αυτός αγέρωχα, ότι δεν δέχεται υποδείξεις από ανθρώπους που αγνοούν τα προβλήματα της διαποίμανσης και ότι μοναδικός επίγειος κριτής του είναι ο πάπας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση εναντίον του. Έτσι έκανε ο λαμπρός αυτός ποιμενάρχης (τσομπάνης, βαρβαριστί) και τον προκάτοχό του στη θέση του επισκόπου και νυν πάπα Βενέδικτο, μέρος του δικού του προβλήματος.

Ένας αναγνώστης από τη Βαυαρία, Josef Oberroiter, έγραψε σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Spiegel: «Μία μεσαιωνική διδασκαλία με δόγματα, μυστικά, αγαμία των ιερέων κτλ. δεν έχει καμιά σχέση με τη διδασκαλία του Ιησού και αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Τα παπαδάκια έγιναν θύματα ενός άρρωστου ιερέα, ο οποίος είναι ο ίδιος θύμα μιας αρρωστημένης εκκλησιαστικής πράδοσης». Το σημαντικότερο ερώτημα είναι, βέβαια, μήπως αυτό που παρουσιάζεται ως «διδασκαλία του Ιησού» είναι το αρχικό αίτιο που προκαλεί τα παντός είδους θύματα...
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)
Άλλες πληροφορίες σχετικά: