04 December 2007

Σαϊεντολογία - Scientology

...
Στη Γερμανία γίνονται συζητήσεις και μεθοδεύονται νομικές ενέργειες για να απαγορευτεί η Σαϊεντολογία (Scientology), μια αναγνωρισμένη θρησκευτική ομάδα που λειτουργεί από το έτος 1954 με έδρα το Los Angeles των ΗΠΑ. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Σαϊεντολογία απειλεί τη συνταγματική τάξη στη χώρα και παραπλανάει τους πολίτες. Σύμφωνα με εκπροσώπους της οργάνωσης, στη Γερμανία υπάρχουν περί τα 30.000 μέλη, από τα οποία τα 12.000 είναι ενεργά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν ενδείξεις ότι η Εισαγγελία του Βελγίου θα ξεκινήσει διαδικασίες για απαγόρευση του ευρωπαϊκού και του βελγικού κλάδου της οργάνωσης που έχουν αμφότεροι την έδρα τους στις Βρυξέλες. Κι ενώ σε κάποιες χώρες μελετάνε την απαγόρευσή της, στην Ισπανία είναι η Σαϊεντολογία αναγνωρισμένη ως θρησκεία και ως εκκλησιαστικός οργανισμός.

Η ιδεολογία της Scientology στηρίζεται σε συγγράμματα του L. Ron Hubbard (1911-1986), οποίος ήταν γνωστός, μέχρι το 1954 που ίδρυσε την οργάνωση, ως συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και αυτοβοήθειας σε διάφορες περιστάσεις της ζωής. Αρχικά απαρτιζόταν η φιλοσοφία του Hubbard από ψευδοεπιστημονικές, ψυχοθεραπευτικές συμβουλές, αργότερα συμπληρώθηκε όμως με υπερβατικά και μυθολογικά στοιχεία.

Πυρήνας των αντιλήψεων αυτής της θρησκείας είναι η έννοια του Thetan (από το ελληνικό γράμμα θήτα, theta), το οποίο αποτελεί το αθάνατο τμήμα της ανθρώπινης ύπαρξης, κάτι σαν την πλατωνική και χριστιανική ψυχή. Αυτό το Thetan των ανθρώπων επηρεάστηκε στη λειτουργία του πριν από εκατομμύρια χρόνια τραυματικά (οι άνθρωποι έγιναν ψυχοπαθολογικοί, θα λέγαμε σε απλούστερη ερμηνεία) και αυτό πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί, πράγμα που αποτελεί σκοπό ύπαρξης της Σαϊεντολογίας. Βέβαια, το σύγχρονο ανθρώπινο είδος (homo sapiens) έχει ένα παρελθόν της τάξης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ετών, άρα δεν δικαιολογούνται επεισόδια που συνέβησαν με ανθρώπους πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Πέρα απ' αυτό, όλες οι θρησκείες ισχυρίζονται κατ' αναλογίαν ότι οι άνθρωποι είχαν πάρει τον κακό δρόμο, είχαν περιπέσει στην αμαρτία κλπ., και η εκάστοτε θρησκεία δια του προφήτη και του ιερατείου της έχει ως στόχο τη σωτηρία των αμαρτωλών και τη στήριξη των κοινωνικά καταφρονεμένων.

Διακηρυγμένος στόχος της Σαϊεντολογίας είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία στην ιστορία των θρησκειών, αλλά εδώ υπάρχει η υπόσχεση ότι, οι άνθρωποι θα βελτιωθούν ψυχικά και σωματικά και, επιπλέον, θα έχουν καλύτερα εισοδήματα. Ό,τι δεν πετυχαίνεις λοιπόν με την εργασία σου και τη συνδικαλιστική πίεση, θα στο προμηθεύσει, όσον αφορά στα εισοδήματα, αυτή η θρησκεία.

Άλλες θρησκείες εξασφαλίζουν τα ανώτερα εισοδήματα μόνο στα μέλη του ιερατείου και στους συνεργάτες τους, ενώ για τους απλούς πιστούς προβλέπονται όλα τα αγαθά στην άλλη ζωή! Σε κοινωνικό επίπεδο στόχοι της Σαϊεντολογίας είναι η προσήλωση των ανθρώπων στις ιδέες και στους στόχους της οργάνωσης και η κατάργηση της Ψυχιατρικής! Το τελευταίο, πιθανόν, επειδή σκοπεύει να καλύψει τυχόν έλλειμμα σε ψυχοθεραπείες η ίδια η Σαϊεντολογία.

Στη σαϊεντολογική αντίληψη για τον κόσμο έχουν ενσωματωθεί, αντιστάσεως μη ούσης, πολλές απόψεις της σύγχρονης επιστήμης. Έτσι, αντί των μυθολογικών αντιλήψεων των παλαιών θρησκειών για τον κόσμο που είναι γεωκεντρικός και όλα λειτουργούν για την ικανοποίηση των ανθρώπων που βρίσκονται στη Γη, η Σαϊεντολογία αναγνωρίζει ως συστατικά στοιχεία του σύμπαντος την ύλη, την ενέργεια, το χώρο και το χρόνο (Matter Energy Space Time = MEST), κάτι που θυμίζει σύγχρονη Φυσική. Κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από αυτά τα τέσσερα στοιχεία και όλα μαζί αποκτούν ζωτικότητα (ζωή) με το αθάνατο Thetan. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει μια αντιστοιχία με τα τέσσερα αριστοτελικά στοιχεία γαία, ύδωρ, αήρ και πυρ (Εμπεδοκλής), τα οποία έχουν αποδειχθεί βέβαια εξωπραγματικά για την περιγραφή του κόσμου και της ζωής στη Γη.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος (αλλά όχι τα υπόλοιπα ζώα) αποτελείται από Thetan, Mind και Body, κάτι ανάλογα με τις χριστιανικές έννοιες ψυχή, πνεύμα και σώμα, όπου στο χριστιανισμό ψυχή και πνεύμα μάλλον ταυτίζονται. Το σαϊεντολογικό πνεύμα διαμεσολαβεί μεταξύ ψυχής και σώματος, η σαϊεντολογική ψυχή έχει υποστεί τραυματικές επιρροές και έχει χάσει τις αρχικές ικανότητές της, ενώ το σαϊεντολογικό σώμα είναι το φθαρτό βιολογικό σύνολο που διαθέτουμε άπαντες εν ζωή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο τραυματισμός του Thetan των επίγειων ζώντων ερμηνεύεται με τον μύθο του Xenu ή Xemu, ο οποίος υπήρξε ένας «κακός» ενδογαλακτικός ηγεμόνας που μετέφερε βίαια στη Γη από μακρινούς πλανήτες άλλα Thetan. Αυτά τα εξωγήινα Thetan υπέστησαν επιπλέον κακομεταχείριση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάσουν το σώμα τους και να βρίσκονται προσκολλημένα σε γήινους ανθρώπους. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται και υποβαθμίζονται οι άνθρωποι στη Γη από αυτές τις προσκολλημένες ψυχές και για την απεξάρτησή τους απαιτείται η συνδρομή της σαϊεντολογικής θρησκείας.

Με δικά μου λόγια, οι άνθρωποι είναι εκ γενετής ψυχικά επιβαρυμένοι (κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα) και χρειάζονται ψυχοθεραπεία για να βελτιωθούν (να σωθούν που λένε στο χριστιανισμό). Όμως, αυτή την ψυχοθεραπεία δεν θα την προσφέρει η Ψυχιατρική αλλά η Σαϊεντολογία, γι' αυτό και η αντιπαλότητα με τους ψυχιάτρους, τα ψυχοφάρμακα κτλ.

Αντίπαλοι, ιδίως θρησκευτικοί παράγοντες που βλέπουν διαρροές από τη δική τους θρησκεία στις θρησκείες νέας κοπής, κατηγορούν τη Σαϊεντολογία για «πλύση εγκεφάλου» που πραγματοποιεί συστηματικά σε ανύποπτους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τους εκμεταλλεύεται ο σαϊεντολογικός μηχανισμός οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί, κατά την άποψή μου, πρωτότυπη κατηγορία αλλά παμπάλαια πρακτική, κάπως πιο μελετημένη και προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, που ακολουθούν όλες οι θρησκείες από τότε που επινοήθηκαν.

Στην πορεία των διαδικασιών για απαγόρευση της Σαϊεντολογίας στη Γερμανία θα προκύψουν σίγουρα νεότερα επιχειρήματα εκατέρωθεν και θα υπάρξουν περιγραφές ομοιοτήτων και διαφορών με τις γνωστές θρησκείες. Και τώρα είναι, βέβαια, διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία στο Internet, αλλά μπορούμε να περιμένουμε λίγο, το ματς μόλις άρχισε. Ε ρε γλέντια...

Προσθήκη:

Η παραθρησκευτική οργάνωση της Σαηεντολογίας, που λειτουργούσε στην Ελλάδα ως ΚΕΦΕ, διελύθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 7380/1996) και από το Εφετείο Αθηνών (απόφαση 10.493/1997), διότι «αποτελεί καλυμμένη εμπορική επιχείρηση και... επιδιώκει σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελευθέρου όντος και προς τα ήθη και τα έθιμα του 'Ελληνικού Λαού» (απόφαση Πρωτοδικείου), «επικουρικώς δε διότι οι σκοποί του και γενικότερα η λειτουργία του απέβησαν παράνομοι, ανήθικοι και αντίθετοι προς τη δημόσια τάξη»(απόφαση Εφετείου).

Επίσης διότι «απεδείχθη ότι η συμμετοχή στο σωματείο συνεπάγεται για το μέλος αλλαγή στη προσωπικότητά του, στην συμπεριφορά του έναντι των τρίτων και κυρίως στις σχέσεις του με την οικογένειά του -οι οποίες μερικές φορές αποκόπτονται τελείως, λόγω αντιθέσεως των τελευταίων με την Σαηεντολογία-, εγκατάλειψη των σπουδών του και πλήρη αφοσίωση στο σωματείο» (απόφαση Εφετείου).
Όπως έχει αναφερθεί ήδη, με τα ίδια ακριβώς σκεπτικά μπορούν να καταργηθούν όλες οι θρησκείες στην Ελλάδα και αλλού!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)