26 February 2009

Και ο πάπας στο καρναβάλι

...
Στην Πάτρα προσέφυγε ένα κληρικός εναντίον της καρναβαλικής διοργάνωσης, γιατί ένα άρμα παρουσιάζει χλευαστικά τον κτηματομεσίτη Εφραίμ. Η προσφυγή του στα δικαστήρια απερρίφθη μεν, ο κόσμος πληροφορήθηκε όμως το γεγονός και, όπως είναι αυτονόητο, θα περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει το συγκεκριμένο άρμα. Οι δε τηλεοπτικοί παρουσιαστές θα μεταδίδουν κάτι σαν "αυτό είναι το άρμα, για το οποίο έγινε προσφυγή στα δικαστήρια..."

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το τελευταίο του ευρωπαϊκού καρναβαλιού και, όπως συνηθίζεται, σε όλες τις γνωστές πόλεις της Ευρώπης παρήλασαν άρματα. Στο Düsseldorf υπήρχε και ένα άρμα που δείχνει τον πάπα να ανταλλάσσει χειραψία με την προσωποποίηση του (χριστιανικού) διαβόλου, τον Εγγλέζο επίσκοπο Williamson, ο οποίος έχει εκφράσει ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απελάθηκε ο Williamson από την Αργεντινή, όπου δίδασκε θεολογία (ειρήνη και αγάπη, προφανώς!) σε νέους κληρικούς.


Η καθολική εκκλησία της Γερμανίας ή μεμονωμένοι κληρικοί δεν προσέφυγαν φυσικά στα δικαστήρια (θα έχαναν έτσι κι αλλιώς!), αλλά ο καρδινάλιος της Κολωνίας Meisner, γνωστός και ως "ιεροκήρυκας του μίσους", δήλωσε ότι οι καρναβαλιστές μπέρδεψαν το χιούμορ με την κακεντρέχεια... Πάντως ο ίδιος ο καρδινάλιος έχει δει παλαιότερα και τον εαυτό του σε καρναβαλικό άρμα, όταν ήταν ο ίδιος στόχος επιθέσεων για τις οπισθοδρομικές δραστηριότητες και απόψεις του.