19 February 2009

Άρμα Εφραίμ στο καρναβάλι της Πάτρας

(ΜΠΟΓΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ελεύθερος Τύπος, 19/2/2009)

«Η σάτιρα αφορά συμπεριφορές και διαγωγές προσώπων και δεν ταυτίζεται με τους θεσμούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί ως εργαλεία της την υπερβολή, την αναλογία, την ειρωνεία. Επιπλέον η σάτιρα αφορά πάντοτε δημόσιες συμπεριφορές, ενώ επί του προκειμένου η ταύτιση του θεσμού της Εκκλησίας με τον ηγούμενο Εφραίμ προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ορθοδοξία».

Αυτά υποστήριξε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Καρναβαλιού της αχαϊκής πρωτεύουσας κ. Στάθης Χρυσικόπουλος, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την απόσυρση του ομοιώματος του ηγουμένου Εφραίμ από την καρναβαλική παρέλαση.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε ο ιεραποστολικός σύλλογος «Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός», με το επιχείρημα ότι προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Στη διαδικασία παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος, μέσω του κ. Δημήτρη Ρήγα, ο οποίος δήλωσε «τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των νομικών της Πάτρας υπέρ του δήμου». Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου στελέχη του Δήμου Πατρέων έλεγαν στον ΕΤ ότι «τους προκαλεί θλίψη η τροπή που πήρε η υπόθεση» και επεσήμαναν ότι «αν τελικά αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρμα, τότε στη θέση του θα βγει να παρελάσει μια τεράστια ανακοίνωση που θα αναφέρει τους λόγους της… εξαφάνισής του».

Οσον αφορά την επιστολή της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, που συστήνει να μην παρελάσει το άρμα με τον Εφραίμ, οι ίδιοι κύκλοι αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν. Αυτό όμως που τους ενόχλησε περισσότερο ήταν η ακόλουθη αναφορά στα ασφαλιστικά μέτρα: «Στο περιβάλλον αυτού του άρματος (του Εφραίμ) θα περιφέρονται πλείστοι όσοι καρναβαλιστές, αγόμενοι και φερόμενοι από κάθε είδους πάθος και αναισχυντία, ασέμνως ενδεδυμένοι ή και ημίγυμνοι, με μπουκάλια μαυροδάφνης στο χέρι και με απουσία κάθε ηθικού φραγμού».

Από το δήμο απαντούσαν ότι «γίνεται μια περιγραφή του Καρναβαλιού που είναι εκτός τόπου και χρόνου, προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες Πατρινούς και επισκέπτες, θίγει ολόκληρη την πόλη, την πολιτιστική και καρναβαλική της παράδοση».