21 March 2008

Νεαρότατη Ελληνίδα ερευνήτρια

...
Σε μία εβδομάδα θα υποδεχθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την 24χρονη κ. Κατερίνα Αϋφαντή, τη νεότερη ερευνήτρια του κόσμου, η οποία πέτυχε να χρηματοδοτηθεί η δική της θεωρία για τη μηχανική των νανοϋλικών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, ανάμεσα σε 9.000 υποψηφίους από όλον τον κόσμο. Η νεαρή επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε ηλικία 16 ετών, ενώ ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της σε διάστημα μόλις τριών ετών.

Στα 21 της χρόνια ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας, όπου διακρίθηκε ως η νεότερη επιστήμονας που έχει λάβει διδακτορικό τίτλο στα ακαδημαϊκά χρονικά. Την κυρία Αϋφαντή θα υποδεχθεί σε λίγες ημέρες το Εργαστήριο του Τομέα Μηχανικής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Η έρευνα που πρόκειται να αναπτύξει στο ΑΠΘ τιτλοφορείται «Διερευνώντας τη μετάβαση από τη μικροκλίματα στη νανοκλίμακα: θεωρία/πείραμα και προσομοιώσεις/εφαρμογές» και σχετίζεται με τη βελτίωση των ιδιοτήτων των νανοϋλικών και της μηχανικής συμπεριφοράς τους με στόχο να βρουν καλύτερη εφαρμογή στην τεχνολογία, όπως στη δημιουργία μπαταριών λιθίου ή σε τσιπάκια υπολογιστών.

Η επιχορήγηση, ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, την οποία έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας -στο οποίο προεδρεύει ένας Ελληνας, ο κ. Φ. Καφάτος-, θα επενδυθεί στην εξαμελή ερευνητική ομάδα της, αποτελούμενη από καθηγητές από το Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, η κυρία Αϋφαντή «είναι προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά, άξια επισήμανσης, που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική,αισιόδοξη και φιλόδοξη... Με άλλα λόγια, έχει καταδείξει μια μεγάλη δυνατότητα να γίνει επιστήμονας παγκοσμίου διάκρισης».

Η κ. Αϋφαντή επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για την έρευνά της λόγω της καταγωγής της - δημοτικό και γυμνάσιο πήγε στη Νέα Κρήνη- αλλά και της αγάπης της για την Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή της έπαιξαν επίσης η επάρκεια του απαραίτητου επιστημονικού υπόβαθρου από το ΑΠΘ, καθώς και η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης. Όνειρό της είναι να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κέντρο Νανομηχανικής.



(BHMA, 21/3/2008)