16 January 2009

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

(Πανδώρα, ΒΗΜΑ, 13/1/2009)

Στο κύριο άρθρο του «Εconomist» που κυκλοφορεί αναφέρονται για το θέμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πρόκειται για τη διαμάχη δύο λαών για την κυριαρχία στο ίδιο κομμάτι γης και, επομένως, η ελπίδα ότι οι αντιμαχόμενοι κάποτε θα κουραστούν και θα καταθέσουν τα όπλα είναι αβάσιμη. [...] Αν το Ισραήλ κατορθώσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Χαμάς, οφείλει αμέσως να καταδείξει στους πάντες τη βούλησή του να παραχωρήσει εδάφη και από τη Δυτική Όχθη, για την ίδρυση ανεξάρτητου, αναγνωρισμένου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Στον αντίποδα αυτής της ορθολογικής προσέγγισης στο θέμα, βρίσκεται ο σκοταδισμός του μεταφυσικού αντισημιτισμού. Για να βρείτε την πληρέστερη έκφρασή του δεν χρειάζεται να ψάξετε στην ιδρυτική διακήρυξη της Χαμάς ή στους λόγους του Ιρανού προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Πηγαίνετε μια βόλτα ως τη Θεσσαλονίκη και ακούστε το κυριακάτικο κήρυγμα του τοπικού Μητροπολίτη κ. Άνθιμου.

Δεν έχουν περάσει δέκα ημέρες αφότου, στις 4 του μηνός, ο Σεβασμιότατος την ανέπτυξε με τη συνήθη ευφράδεια και μειλιχιότητά του. Πρώτα εξέφρασε τη φρίκη του για τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν στη Γάζα. Έπειτα, μας κάλεσε να θυμηθούμε ότι οι Εβραίοι ήταν εκείνοι που προτίμησαν να σταυρωθεί ο Ιησούς παρά ο Βαραββάς, αποδεχόμενοι το αίμα του επί των κεφαλών τους και των γενεών που θα ακολουθούσαν. Κατέληξε μάλιστα διαπιστώνοντας την εκπλήρωση της κατάρας σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Άρα, για όλα φταίνε οι Εβραίοι, επειδή σταύρωσαν τον Χριστούλη μας! Εδώ βρίσκεται η ρίζα του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού από την εποχή του Μεσαίωνα και, όπως βλέπετε, ο Μεσαίωνας δεν είναι και τόσο μακρινός όσο νομίζουμε...


Αν πράγματι τα συμβαίνοντα στη Γάζα αποτελούσαν εκπλήρωση της όποιας "κατάρας" οραματίζεται ο κ. Άνθιμος, θα έπρεπε οι Παλιστίνιοι να ρίχνουν τα τεράστια φορτία βομβών κατά των Ισραηλινών κι αυτοί να ζητούν συγγνώμη για το "έγκλημα" που έκαναν οι πρόγονοί τους πριν από 2.ΟΟΟ χρόνια. Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται αλλέως: οι "κακοί" Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και αποδεκατίζουν τους Παλαιστίνιους που ήταν αμέτοχοι στην καταδίκη και εκτέλεση του Χριστούλη. Λέτε οι θρησκευτικές κατάρες να λειτουργούν ανάποδα ή μήπως ο κ. Άνθιμος δίνει δείγματα της προχωρημένης ηλικίας του ;

Μια και αναφέρθηκε όμως ο σεβαστός εκκλησιαστικός πατήρ σ' εκείνες τις ιστοριούλες, θα έλεγα να κάνουμε μια επανάληψη και να θυμηθούμε ότι ο Ιησούς (
αν υπήρξε ποτέ), καταδικάστηκε και εκτελέστηκε -ορθώς μάλλον, αφού εκπληρωνόταν μια προφητεία- με σταύρωση, ποινή που προβλεπόταν από το ρωμαϊκό νόμο για πολιτικά αδικήματα. Άρα κάποια επανάσταση θα ετοίμαζε ο μεγάλος και τον κάρφωσαν οι συμπατριώτες του στους Ρωμαίους. Αυτοί τον δίκασαν και τον εκτέλεσαν! Έτσι, θα έπρεπε να ισχύει η "κατάρα" για τους Ρωμαίους και όχι για τους Ιουδαίους... Αλλά, ας μην το κάνουμε τώρα θέμα, δεν είναι και η μόνη καραμπινάτη αντίφαση στις διηγήσεις των χριστόπληκτων!

Εγώ, πάντως, θα πρότεινα να διαβάζουν οι διπλωμάτες που ασχολούνται με το παλαιστινιακό πρόβλημα, το οποίο φουντώνει όλο και περισσότερο απειλητικά τα τελευταία 5Ο χρόνια, τα ελληνικά σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών με τις ιστορίες του Χριστούλη, όπως τις συναρμολόγησαν προ αιώνων οι κρατικοδίαιτοι παπάδες και τις μεταφράζει για καθημερινή χρήση ο επίσης κρατικοδίαιτος κ. Άνθιμος. Έτσι μόνο θα βοηθηθούν για να λύσουν το πρόβλημα! Τελικά, πρόβλημα σωστής βιβλιογραφίας είναι!