26 February 2009

Horst Mahler

ένα ζωντανό εκκρεμές, αλλά πάντα στα άκρα


O Horst Mahler υπήρξε επιφανής νομικός συμπαραστάτης των φοιτητών που επαναστάτησαν μετά τον Μάη του 1968. Στη συνέχεια διετέλεσε συνήγορος υπεράσπισης των επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας RAF (Baader, Meinhof, Enslin κ.ά.) Είχε σπουδάσει τη δεκαετία του 195Ο νομικά στο Βερολίνο, με υποτροφία για «ιδιοφυείς φοιτητές» (hochbegabt) και δραστηριοποιήθηκε τότε σε παραδοσιακές εθνικιστικές φοιτητικές οργανώσεις. Στη δεκαετία του 196Ο ακολούθησε κι αυτός το γενικότερο πολιτικό ρεύμα και βρέθηκε στο αριστερό στρατόπεδο, πάντα ακραίος.

Το 197Ο οργάνωσε ο Mahler μαζί με συντρόφους τη δραπέτευση του «πελάτη» του Andreas Baader από τη φυλακή και συμμετείχε σε ληστείες τραπεζών. Στη συνέχεια, καταζητούμενος, διέφυγε μαζί με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ιορδανία για να εκπαιδευτούν στο αντάρτικο πόλεων. Με την επιστροφή του στη Γερμανία συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση. Συνήγορος υπεράσπισής του ήταν ο σοσιαλδημοκράτης δικηγόρος και μετέπειτα, μέχρι προ μερικών ετών, υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Otto Schily.

Το 1975 απήγαγαν στο Βερολίνο νεότερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF έναν πολιτικό και ζήτησαν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της οργάνωσης. Έξι φυλακισμένοι αξιοποίησαν με χαρά την ευκαιρία αποφυλάκισης, ο μόνος που δεν δέχτηκε, ήταν ο Mahler. Με συνήγορό του τον μετέπειτα καγκελάριο Gerhard Schröder, αποφυλακίστηκε το 1980, αφού είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του και είχε δείξει καλή συμπεριφορά ως φυλακισμένος.

::::

Αριστερά: Ο Mahler (με γυαλιά) το 1968, δίπλα στον Κον-Μπέντιτ, Κέντρο: Ο Mahler κρατούμενος τη δεκαετία του 1970, όταν χαιρετούσε ακόμα με υψωμένη γροθιά, Δεξιά: Ο Mahler 73 ετών, στην τελευταία δίκη του ως ακροδεξιός ρατσιστής.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο Mahler είχε μετατραπεί στη φυλακή σε έναν ακροδεξιό θεόπληκτο, ο οποίος άρχισε να περιφέρεται στη Γερμανία και να βγάζει λόγους για την «ιστορική και ηθική αποκατάσταση του Χίτλερ», για την ανάδειξη της «ανωτερότητας του χριστιανικού πολιτισμού» κ.ά. Πέρα από αυτά, ο Mahler έγινε το έτος 2ΟΟΟ μέλος του ακροδεξιού-νεοναζιστικού κόμματος NPD, το οποίο εκπροσωπούσε ο ίδιος νομικά σε διάφορες δίκες, όταν η εισαγγελείς αμφισβητούσαν την προσήλωσή του στο γερμανικό σύνταγμα.

Το έτος 2ΟΟ3 αποχώρησε ο Mahler από το NPD, επειδή ήταν πολύ κοινοβουλευτικό και ίδρυσε ένα σωματείο για να διαδώσει το «ψεύδος του εβραϊκού ολοκαυτώματος» και να αποκαταστήσει στην κοινωνία όσους είχαν διωχθεί, επειδή αμφισβητούσαν τα εγκλήματα σε βάρος των Εβραίων επί Χίτλερ. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων συνελήφθη ο Mahler στα μέσα του 2ΟΟ8, ήδη 72 ετών, επειδή χαιρετούσε ναζιστικά σε δημόσιο χώρο, πράγμα που είναι απαγορευμένο στη Γερμανία. Γι' αυτό το παράπτωμά του καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών.

Τώρα, Φεβρουάριος 2009, καταδικάστηκε ο ίδιος εκ νέου σε 6 ετών φυλάκιση, λόγω «ακροδεξιάς και ρατσιστικής διέγερσης». Ο 73χρονος Mahler είχε θέσει σε κυκλοφορία CD με ύμνους για το χιτλερικό καθεστώς και εναντίον των Εβραίων. Μάλιστα, η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο μετά από μήνυση που υπέβαλε ο ίδιος εναντίον του εαυτού του, για να του δοθεί η ευκαιρία, όπως δήλωσε, να αναπτύξει δημόσια τις εθνικιστικές και αντιεβραϊκές θέσεις του! Και το έκανε αυτό στην απολογία του, η οποία κράτησε συνολικά 12 ώρες. Εκεί δήλωσε ο κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ότι είναι εθνικός διαφωτιστής, σωτήρας της χριστιανοσύνης, εχθρός των Εβραίων και υμνητής του χιτλερικού καθεστώτος.

Τώρα προετοιμάζει ο Mahler από τη φυλακή την προσφυγή του στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, γιατί καταπατήθηκε στην περίπτωσή του η «ελευθερία της πολιτικής έκφρασης» και, αν δεν πετύχει εκεί, θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας ιδιοφυής άνθρωπος που έκανε τον εαυτό του εκκρεμές μεταξύ των άκρων του πολιτικού φάσματος!