14 December 2007

Ακτινοθεραπεία με Βαρέα Ιόντα

...
Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες εφαρμογές θεραπείας καρκίνου με ακτίνες ιόντων, παρουσίασε η γερμανική «Εταιρία για την Έρευνα Βαρέων Ιόντων» (Gesellschaft für Schwerionenforschung, GSI) τον πρώτο απολογισμό: «Έχουμε σώσει τη ζωή 400 ανθρώπων από βέβαιο θάνατο», δήλωσε ο Horst Stöcker, διευθύνων σύμβουλος του ομοσπονδιακού ερευνητικούς κέντρου με έδρα το Ντάρμστατ. «Με τις ακτίνες ιόντων δίνεται η δυνατότητα για σχετικά ήπια θεραπεία κι έτσι εξασφαλίζεται ίαση».

Τον Μάιο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία του «Κέντρου Θεραπείας με Ιόντα» στη Χαϊδελβέργη (Ionentherapie-Zentrum, HIT). Αναμένεται να αντιμετωπιστούν περίπου 100 περιστατικά ετησίως με μία μέθοδο, η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια από τον βιοφυσικό Gerhard Kraft, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων της GSI και η οποία μέθοδος παρακολουθείται αυστηρά από βιολόγους, φυσικούς και γιατρούς.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου φαίνεται να είναι εκπληκτικά: Ο G.Kraft αντιμετώπισε στην GSI, μαζί με τον ερευνητή Thomas Haberer και γιατρούς, κυρίως ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους, οι οποίοι δεν επιδέχονταν χειρουργική επέμβαση. «Επιλέξαμε συνειδητά τις πιο δύσκολες περιπτώσεις», λέει ο G.Kraft. Στα 10 χρόνια δοκιμαστικών εφαρμογών ακτινοβολήθηκαν 400 ασθενείς και η επιτυχία έφτασε σε ποσοστό 90%. «Μερικοί έφυγαν μετά τη θεραπεία με το ποδήλατο για το σπίτι τους!», σύμφωνα με τα στοιχεία του H. Stöcker.

Αυτός ο δείκτης επιτυχίας σχετίζεται με την ιδιομορφία της θεραπείας: ο όγκος παρακολουθείται με τον υπολογιστή τρισδιάστατα και υποδιαιρείται σε χιλιάδες κομμάτια. Η ακτίνα από ιόντα άνθρακα κατευθύνεται έτσι, ώστε να ακτινοβοληθεί ο ασθενής ιστός σημείο προς σημείο. Σημαντικό πλεονέκτημα των ακτίνων ιόντων: διαπερνούν υγιείς ιστούς χωρίς αξιοσημείωτες επιπτώσεις και αποδεσμεύουν την ενέργειά τους με τη μορφή μιας μικροέκρηξης στα ασθενή κύτταρα. Η διαδικασία διαρκεί περί τα 5 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη μετά τις πρώτες συνεδρίες: «Όλοι εντυπωσιάστηκαν που δεν παρουσιάστηκαν ερυθήματα στο δέρμα ή άλλες παρενέργειες», λέει ο G.Kraft.

Τον επόμενο Μάρτιο θα ακτινοβοληθούν στην GSI οι τελευταίοι ασθενείς και στη συνέχεια θα είναι η Χαϊδελβέργη το κέντρο υποδοχής των ασθενών. Εκεί θα ανεβεί σταδιακά ο αριθμός των ασθενών σε 1.000 ετησίως. Παράλληλα θα αναπτυχθούν σχέδια για θεραπεία καρκίνων του προστάτη και άλλων μαλακών οργάνων και ιστών.

Μια άλλη επένδυση σ’ αυτό τον τομέα εξελίσσεται στο Marburg, οποία θα είναι σε λειτουργική κατάσταση από το έτος 2010. Η συμμετοχή σ’ αυτή την επένδυση ιδιωτών δείχνει ότι αναμένεται και οικονομική επιτυχία των σχεδίων. Υπολογίζεται ένα συνολικό κόστος για τη θεραπεία με ιόντα της τάξης των 17.500 ευρώ, τη στιγμή που η χειρουργική αντιμετώπιση ανέρχεται σε περίπου 20.000 και η χημειοθεραπεία σε 30.000 ευρώ.

.