13 December 2007

Νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ελληνική υπανάπτυξη

...
Στη Λισσαβόνα υπεγράφη από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νέος καταστατικός χάρτης, περίπου ο ίδιος που είχε ψηφιστεί ήδη από μερικές χώρες αλλά απορρίφθηκε στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και Ολλανδίας. Προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, όπως η κατάργηση του βέτο και η λήψη αποφάσεων με πλειοψηφίες, η εισαγωγή ενιαίας εξωτερικής πολιτικής με ισχυρό υπουργό, πιο συντονισμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική και διάφορα άλλα που θα έχουν άμεση επίδραση στη ζωή μας και στην τσέπη μας. Σταδιακά οι εθνικές κυβερνήσεις θα υποβιβαστούν σε νομαρχιακά συμβούλια, έστω λίγο παραπάνω αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα εκεί οδεύει η εξέλιξη.


Και μέσα σ' αυτό το κλίμα κοσμογονίας, αλλαγών και ανατροπών, με πάμπολλα ανοικτά ερωτήματα, αν και τί μας συμφέρει από αυτές τις εξελίξεις, ποιες θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες δεκαετίες και άλλα συναφή, τα κανάλια της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης ασχολούνται επί ώρες με τους πυροβολισμούς στο Αιγάλεω, τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που κατέστρεψαν τις κάμερες, τους Ινδο-Πακιστανούς που "φιλοξενούσε" ο Μαγγίνας και άλλα τέτοια κοσμοϊστορικά γεγονότα.

Κι όταν σκάνε, αργότερα, ένα ένα τα φασούλια που είναι κρυμμένα στα άρθρα αυτού του Συντάγματος και αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη σημασία τους πάνω στην εφαρμογή του, θα πεταχτούν οι γνωστοί μπουρδολόγοι των τηλεοπτικών παραθύρων και οι τιμητές που τα ήξεραν όλα εκ προοιμίου και θα καταγγέλλουν τις συνωμοσίες και τις πλεκτάνες των κέντρων της "νέας τάξης" και της "παγκοσμιοποίησης", που θέλουν μόνο να μας "αφελληνίσουν" και τα υπόλοιπα γνωστά γραφικά...

.