01 October 2010

Τελικό: το γεωκεντρικό σύστημα είναι σωστό!

Είχα γράψει προ καιρού για την «Εταιρία της επίπεδης Γης» (Flat Earth Society) και για την θεωρία περί «Κοίλης Γης», δηλαδή ότι η ζωή στη Γη δεν εξελίσσεται στην επιφάνειά της αλλά στο εσωτερικό της... Υπάρχουν όμως κι άλλες ανατροπές της ιδέας που έχουμε για τον κόσμο, οι οποίες βεβαίως στηρίζονται -πού αλλού;- στις ιερές γραφές από τη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, ο Αμερικάνος θεολόγος Robert Sungenis έδωσε στο φιλομαθές κοινό των καθολικών εκκλησιών ένα βιβλίο 700 σελίδων με τον πανηγυρικό τίτλο: «Galileo Was Wrong: The Church Was Right» (Ο Γαλιλαίος έκανε λάθος: Η εκκλησία είχε δίκιο)!

Ο Γαλιλαίος υιοθέτησε στις αρχές του 17ου αιώνα το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου, το οποίο είχε διατυπώση ήδη στην ελληνιστική εποχή ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (3ος αι. π.Χ.) και είχε συμφωνήσει με αυτό και ο Αρχιμήδης. Η πανίσχυρη καθολική εκκλησία ξεκίνησε επί Γαλιλαίου αγώνα να μεταπειστεί ο σεβαστός φυσιοδίφης και, όταν αυτός παρέμεινε αμετάπειστος, προσήχθη στην Ιερά Εξέταση για να καταδικαστεί ως αιρετικός, κακόδοξος και άλλα συναφή.

Τελικά, υποχώρησε ο Γαλιλαίος και ανακάλεσε τις ηλιοκεντρικές απόψεις του, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε κατ' οίκον εγκλεισμό μέχρι το θάνατό του. Η φήμη που κυκλοφόρησε ότι, βγαίνοντας από το δικαστήριο, φώναξε στους δικαστές του «Και όμως κινείται!» δεν τεκμηριώνεται από μαρτυρίες της εποχής αλλά από μεταγενέστερα κείμενα, μάλλον στο πλαίσιο αγιογραφιών του Γαλιλαίου, όταν πλέον ήταν γενικά παραδεκτό ότι η Γη αποτελεί έναν από τους πλανήτες του Ήλιου.

Αυτήν ακριβώς την υποχώρηση προ δικαστηρίου επικαλείται ο καθολικός θεολόγος Sungenis και αποδίδει τις απόψεις περί ηλιοκεντρικού συστήματος σε μεταγενέστερους «άγνωστους αστρονόμους»! Βέβαια, και ο πάπας δέχτηκε πριν από μερικές δεκαετίες ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο και ζήτησε συγγνώμη για τις δραστηριότητες της Ιεράς Εξέτασης σε βάρος των φυσιοδιφών της Αναγέννησης (π.χ. ο Giordano Bruno συνελήφθη και κάηκε στην εξαγνιστική χριστιανική πυρά, ο Andreas Vesalius δραπέτευσε από τους πράκτορες της Ιεράς Εξέτασης και πέθανε στη Ζάκυνθο), αλλά ο Sungenis παραμένει απαθής: Και τι με νοιάζει που κάποιος πάπας δέχτηκε ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο; Ένας άλλος πάπας θα πει μελλοντικά κάτι άλλο και τότε θα έχω εγώ δίκιο!

Το βιβλίο του λαμπρού αυτού θεολόγου έχει 700 σελίδες και κοστίζει περί τα 50 δολάρια, περιέχει δε «πλήθος επιστημονικών αποδείξεων», για την ορθότητα του γεωκεντρικού συστήματος. Οι αποδείξεις αυτές παρουσιάζονται με κείμενα, όπως το ακόλουθο: «Τα τελευταία 100 χρόνια μαζεύτηκε ένας τεράστιος αριθμός επιστημονικών αποδείξεων για την ορθότητα του γεωκεντρικού συστήματος, τις οποίες δεν γνώριζε ο Γαλιλαίος, οπότε θα συμφωνούσε κι αυτός ότι οι γραφές και η εκκλησία έχουν δίκιο.» Ποιες είναι αυτές οι αποδείξεις δεν περιέχονται όμως στο βιβλίο, γιατί είναι τόσες πολλές ώστε δεν φτάνουν οι 700 σελίδες .

Σημειώνω εδώ με αυτή την ευκαιρία ότι, όλοι οι θεόπληκτοι ή πονηροί εκμεταλλευτές της άγνοιας του ποιμνίου, αναφέρονται πάντα σε «πρόσφατες έρευνες» -ετών, δεκαετιών, αιώνων, ανάλογα πόσο παλιός είναι εκείνος που θέλουν να διαψεύσουν- χωρίς όμως να έχουν αποδεχτεί ή να καταλαβαίνουν την επιστημονική μεθοδολογία. Αν την γνωρίζουν δε, δεν αποδέχονται τα επιστημονικά πορίσματα που έχουν προκύψει με βάση αυτή τη μεθοδολογία, αλλά παρουσιάζουν επιλεκτικά μόνο ότι τους βολεύει. Πρόκειται για μια συνήθη μέθοδο των «Δημιουργιστών».

Ό,τι δεν βρίσκει λοιπόν επαρκή χώρο να γραφτεί, είναι εύκολο να μεταδοθεί προφορικά! Έτσι ο Sungenis οργανώνει ένα «επιστημονικό συνέδριο» με τίτλο «
Galileo Was Wrong» στις 6 Νοεμβρίου 2010 (προλαβαίνετε!), στο οποίο πρωτίστως πρακτορεύεται το βιβλίο του των 700 σελίδων και δευτερευόντως θα παρουσιαστεί όλη η αλήθεια σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για κληρικούς και φοιτητές η είσοδος στο συνέδριο είναι δωρεάν, οι υπόλοιποι πληρώνουν!

Οι ορθόδοξοι θεολόγοι δεν θίγονται από αυτές τις αντιδικίες, γιατί έχουν σταθερή άποψη ότι το μόνο σωστό είναι το γεωκεντρικό σύστημα. Ήδη το έτος 1803 καταδικάστηκε από το οικουμενικό πατριαρχείο ως αιρετικός και κακόδοξος ο διαφωτιστής «δάσκαλος του γένους», Βενιαμίν Λέσβιος, γιατί υποστήριζε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ότι υπάρχουν πολλοί κόσμοι (σύμπαντα), πέρα από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε! Με αυτή την καταδίκη, η οποία ουδέποτε αναιρέθηκε, άρα ισχύει ακόμα, έχει πάρει όλη η ορθόδοξη εκκλησία διά του οικουμενικού πατριαρχείου της πανηγυρικά θέση υπέρ του γεωκεντρικού συστήματος. Επιπλέον δέχεται δε η εκκλησία ότι η Γη είναι επίπεδη, γιατί αυτό προκύπτει από τις ιερές γραφές!

Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητοί εν internet αδελφοί και άμα σας ενοχλήσει κάποιος με ηλιοκεντρικά συστήματα, σφαιρικές γαίες και άλλες τέτοιες κουταμάρες, μπορείτε ως πιστός ελληνορθόδοξος χριστιανός να τον παραπέμψετε στη ρήση του μεσανατολίτη θρησκευτικού πλασιέ Παύλου στην α' προς Τιμόθεον επιστολή του: «Βάση της αλήθειας είναι η εκκλησία του ζωντανού Θεού», όλα τ' άλλα είναι σκέτη οδοντόπαστα!