26 October 2010

Άνθιμος κατά Μπουτάρη

(tvxs, 26/10/2020)

Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, επισημαίνοντάς του πως αν δεν σταματήσει την εναντίον του κριτική και δεν ανακαλέσει τα όσα εναντίον του έχει πει δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κατά τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου που έγινε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ο Άνθιμος, σύμφωνα με το enet.gr, φέρεται να είπε στον κ. Μπουτάρη όταν φίλησε το σταυρό και πήγε να του δώσει το χέρι έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου πως «η εκκλησία θα είναι εναντίον σου».

Χθες, ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και στην εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο με ομιλητή τον Γιάννη Ραγκούση, χαρακτήρισε τους Ψωμιάδη, Άνθιμο και Παπαγεωργόπουλο ως «το τρίγωνο του συντηρητισμού της Θεσσαλονίκης», αποκαλώντας παράλληλα τον Άνθιμο «μουτζαχεντίν που δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία».
Εγώ θα έλεγα ότι ο Άνθιμος είναι ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της χριστιανικής ορθοδοξίας, αλαζονικός, ιδιοτελής και εριστικός. Οι ΠΑΣΟΚοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για να γλιτώσουν μια σύγκρουση που εξελίσσεται έτσι κι αλλιώς σε βάρος της πολιτικής.
(ΒΗΜΑ, 27/10/2010)

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εκλογή νέου δημάρχου. «Αν συνεχίσεις να λες αυτά που λες για εμένα,δήμαρχος δεν εκλέγεσαι.Να ξέρεις ότι αν δεν ανακαλέσεις, όσο ζω θα σε πολεμάω και δεν πρόκειται να δεις δήμο σε όλη σου τη ζωή» είπε ο Μητροπολί- της Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος στον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προχθές χαρακτήρισε τον κ. Ανθιμο «μουτζαχεντίν». Ο πανηγυρίζων Ναός του Αγίου Δημητρίου μετατράπηκε σε θέατρο του ιδιότυπου πολέμου που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στη συμπρωτεύουσα με την Εκκλησία να βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή του πυρός» για την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. «Πρωταγωνιστές» του επεισοδίου που διεξήχθη ήταν ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Ολα ξεκίνησαν προχθές όταν κ. Ανθιμος έμαθε ότι σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για το τρίδυμο του συντηρητισμού «Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη και Ανθίμου» από το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί η πόλη. Μάλιστα στη συνέχεια χαρακτήρισε «μουτζαχεντίν» τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για τα κηρύγματα μίσους, τα οποία όπως τόνισε καμία σχέση δεν έχουν με την Ορθοδοξία.

Αστραψε και βρόντηξε ο ιεράρχης και χθες το πρωί ο κ. Ανθιμος κάλεσε τον υποψήφιο δήμαρχο να ανακαλέσει όσα έχει πει εναντίον του. Μάλιστα αρνήθηκε τη χειραψία που του πρότεινε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στον ναό όση ώρα διαρκούσε η δοξολογία και σε κοντινή απόσταση από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Β. Παπαγεωργόπουλο «Τι θες εσύ εδώ; Ποιος σου 'δωσε το δικαίωμα να μιλάς όπως μιλάς για εμένα;» ρώτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τον υποψήφιο δήμαρχο. Και πρόσθεσε: «Πρόσεχε καλά. Θα σου άρεσε να πω εδώ μέσα ότι είσαι Βούλγαρος και όχι Ελληνας;». Η επίθεση του κ. Ανθίμου «πάγωσε» όλους όσοι ήταν παρόντες και αυτήκοοι μάρτυρες του επεισοδίου. Ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης όμως είχε φροντίσει να ενημερώσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Λίγα λεπτά πριν ξεσπαθώσει κατά του κ. Μπουτάρη και την ώρα που έδινε στον Πρωθυπουργό την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας ο κ. Ανθιμος φρόντισε να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου. Οπως αφηγήθηκε αργότερα σε άλλους ιεράρχες, ο μητροπολίτης είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά δεν μπορεί ο Μπουτάρης να λέει τις απρέπειες που λέει εναντίον μου. Σας παρακαλώ να δώσετε λύση.. Οι τηλεοπτικές κάμερες αποθανάτιζαν τη συζήτηση Πρωθυπουργού και μητροπολίτη αλλά ήταν αδύνατον να μεταφέρουν τον ήχο αφού βρίσκονταν σε μακρινή απόσταση. Ομως σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ανθίμου ο Πρωθυπουργός απάντησε άμεσα και υποσχέθηκε να φροντίσει να επιλυθεί το πρόβλημα.

Λίγο πριν ο κ. Ανθιμος σε κήρυγμά του μίλησε για την ανάγκη προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Μακεδονίας και της χώρας και έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ στη συνέχεια δήλωσε και τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό. «Παρακολουθούμε τους αγώνες και την αγωνία σας για την ενίσχυση της χώρας μας», είπε ο κ. Ανθιμος, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες να σταθούν όρθιοι την ώρα της δοκιμασίας.
Ο Γιωργάκης απάντησε ότι θα φροντίσει να λυθεί το θέμα! Θα καλέσει τoν Άνθιμο στο επόμενο υπουργικό συνβούλιο, σιγά τα δύσκολα!

(Καθημερινή, 27/10/2010)

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η δοξολογία για τη γιορτή του πολιούχου χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και ο μητροπολίτης κ. Ανθιμος πλησίασε τον κ. Παπανδρέου για να του επιδώσει, όπως συνηθίζεται, ως αναμνηστικό δώρο μια βυζαντινή εικόνα, στη συγκεκριμένη περίπτωση αντίγραφο της «Παναγίας Τριχερούσας».

Νωρίτερα ο «Αγιος» Θεσσαλονίκης είχε απευθύνει, μεγαλοπρεπώς, από Ωραίας Πύλης διάγγελμά για τα εθνικά θέματα ενώπιον του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών, βουλευτών, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων κ.ά.

«...Είστε ευγενικός πολιτικός και σας τιμώ. Αγωνίζεστε για τον λαό και το έθνος, αλλά σας παρακαλώ να συμμαζέψετε τον Μπουτάρη ο οποίος με υβρίζει και υβρίζει την εκκλησία…», ανέφεραν αυτήκοες μάρτυρες ότι είπε στον κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αντέδρασε χαμογελώντας, αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια.

«Δεν θα γίνεις δήμαρχος»

Κατά την προσέλευση των επισήμων για το καθιερωμένο προσκύνημα της κάρας με τα λείψανα Αγίου Δημητρίου, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης έτεινε, όπως έκαναν όλοι, το χέρι για ευχές στον κ. Ανθιμο, εκείνος όμως όχι μόνο δεν ανταπέδωσε, αλλά σε οργίλο ύφος ακούστηκε να του λέει: «Διάβασα σήμερα στη “Μακεδονία”, αυτά που είπες για μένα. Ποιος είσαι εσύ που με υβρίζεις; Να ξέρεις ότι η εκκλησία είναι εναντίον σου και δεν πρόκειται να δεις δημαρχία…».

Η σκηνή προκάλεσε αίσθηση και σχόλια, καθώς δεν συνηθίζεται μητροπολίτες να μετατρέπουν τον οίκο του πατρός σε πεδίο αντιπαράθεσης με πολιτικούς αντιπάλους τους, πολύ δε περισσότερο να αποφαίνονται, προτού ψηφίσουν οι πολίτες για το ποιος θα είναι ο δήμαρχός τους. Ομως ο κ.Ανθιμος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να σηκώσει το γάντι που του είχε πετάξει την προηγούμενη ο κ. Μπουτάρης.

«Θυμίζει μουτζαχεντίν»

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Τοπική Aυτοδιοίκηση ο υποψήφιος δήμαρχος είχε επιτεθεί εναντίον του, αποκαλώντας τον μουτζαχεντίν. «Μαζί με τους Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη αποτελούν το τρίγωνο του κατεστημένου στην πόλη μας. Δεν είμαι ενάντιος στην εκκλησία, αλλά ο Ανθιμος μού θυμίζει μουτζαχεντίν, δεν έχει διαφορά από τους μουτζαχεντίν. Αντί να κάνει συσσίτια για τους απόρους κάθε εβδομάδα αλλάζει άμφια», είχε υποστηρίξει.

Η ένταση στις σχέσεις Μπουτάρη και Ανθιμου σοβούσε από καιρό, αλλά τώρα, εν όψει εκλογών, φαίνεται να εξελίσσεται σε βεντέτα. Οι πιστολιές που έπεφταν στις γωνίες με «σιγαστήρα», έγιναν κανονιές που μπορεί να ακουστούν στην κάλπη.

Η πλευρά του κ. Μπουτάρη μεταδίδει ότι ο κ. Ανθιμος επιδίδεται υπογείως και συστηματικά σε εναντίον του δυσφημιστική εκστρατεία, εργαζόμενος μέσω των (παρ)εκκλησιαστικών μηχανισμών υπέρ του αντιπάλου του κ. Κώστα Γκιουλέκα.

Η αλήθεια είναι ότι ο «άγιος» Θεσσαλονίκης ποτέ δεν συμπάθησε τον κ. Μπουτάρη και χωρίς να τον κατονομάζει κατά καιρούς «κατακεραύνωνε» τις «αιρετικές» του θέσεις, όπως η καύση των νεκρών, η μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ, όπως λεγόταν με απόφαση της δημοτικής αρχής από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι και τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η ελληνοτουρκική προσέγγιση κ.ά.

Οι σχέσεις τους κινούνταν στο επίπεδο της κοινωνικής ευπρέπειας και παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών ο κ. Μπουτάρης τον είχε επισκεφθεί, όπως και άλλοι ανθυποψήφιοί του, για «ευλογία» στη μητρόπολη όπου, όπως έλεγαν τότε συνεργάτες του, συζήτησαν «περί ανέμων και υδάτων».

Διχασμένη η πόλη

Τώρα όμως και «δι’ ευχών» του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ο πόλεμος ξέσπασε ανοιχτά και όλα δείχνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλιμακωθεί και δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις στο επιτελείο του κ. Μπουτάρη, αλλά και όσων ασχολούνται με τα πολιτικά της Θεσσαλονίκης, μετά τα χθεσινά διίστανται.

Μερικοί λένε ότι θα λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητάς του, συσπειρώνοντας την κοινωνία των πολιτών, τη μερίδα του πνευματικού κόσμου και της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης που «δεν ανέχεται να τη διαφεντεύει ο Ανθιμος» και άλλοι υποστηρίζουν πως το άνοιγμα ιδεολογικού μετώπου με τον μητροπολίτη, παραμονές των εκλογών μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεδομένης της επιρροής και της ροπής του τελευταίου να εμπλέκεται στα ζητήματα εξουσίας της πόλης.

Κοντός ψαλμός αλληλούια και μένει να δούμε εάν δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα εκλέξουν σε λίγες μέρες ο... Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Κεμάλ Ατατούρκ, τα ονόματα των οποίων ακούγονται ήδη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στις τηλεμαχίες ή στην πορεία προς την κάλπη ο διάλογος θα αναδείξει τα αληθινά και ζέοντα προβλήματα της πόλης.