26 October 2010

Προεκλογική καφρίλα και στις ΗΠΑ - εκεί ιδιαίτερα!

Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται στην Ελλάδα ο προεκλογικός αγώνας για δημάρχους και περιφερειάρχες, γίνεται στην Αμερική προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές βουλευτών και κυβερνητών ορισμένων πολιτειών. Σε αντίθερη με προηγούμενες χρονιές όμως, τα ήθη και οι προεκλογικές πρακτικές φαίνεται να έχουν εκτραχυνθεί πλέον στο έπακρο.

Δεν είναι μόνο ότι ο Ομπάμα αποκαλείται «βαρώνος των ναρκωτικών» ή «πράκτορας των Ταλιμπάν». Διάφοροι υποψήφιοι κατηγορούν τους «χαλαρών ηθών» αντιπάλους τους ότι θα «κάψουν μαζικά τους οικιακούς σκύλους», θα «εμβολιάσουν μικρά κορίτσια με αφροδίσια νοσήματα», θα «στείλουν τις γυναίκες μας σε αραβικά χαρέμια», συνολικά «θα καταστρέψουν την Αμερική»! Οι τηλεοπτικοί ευαγγελιστές που υποστηρίζουν πάντα τους ακροδεξιούς υποψήφιους, παραβλέπουν αυτά τα μικροαδικήματα των «φιλελεύθερων» αντιπάλων και προβλέπουν το «οριστικό τέλος του κόσμου», αφού «έρχεται ο αντίχριστος!» (μάλλον θα παίρνουν γραμμή από τον δικό μας Μάξιμο!).

Διάφοροι υποψήφιοι χαμηλού επιπέδου, ιδίως γυναίκες με πολιτική απειρία, πέφτουν θύματα διαφημιστικών εταιριών και δέχονται να βγουν σε προεκλογικά σποτ, στα οποία εξασκούνται στη χρήση όπλων, δήθεν για να «υπερασπιστούν την οικογένειά» τους σε περίπτωση κινδύνου.

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Pamela Gorman σε επίδειξη χρήσης όπλου!

Πέρα απ' αυτά, η ταχύτητα και προχειρότητα στην επινόηση κατγοριών εναντίον αντιπάλων, οδηγεί και σε γκάφες ολκής: ο ρεπουμπλοκάνος Cory Gardner έστειλε στο κανάλι Fox 31 ένα βίντεο με απίθανες καταγγελίες εναντίον της αντιπάλου του Betsy Markey, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι, αυτά που έλεγε εκεί, αν ήταν αλήθεια, αφορούσαν έναν συνονόματο συνάδελφό του, τον Ed Markey. Οι δημοσιογράφοι του Fox 31 αρνήθηκαν να εκπέμψουν το τηλεπτικό μήνυμα, γιατί θα πλήρωναν απίθανα ποσά σε αποζημιώσεις, λόγω συκοφάντησης της κυρίας Markey.

Οι αναλυτές και παρατηρητές συμφωνούν ότι ποτέ μέχρι σήμερα, ακόμα και στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις ή σε εποχές πολέμων δεν ήταν οι αντίπαλοι τόσο ασύδοτοι στις καταγγελίες και κατηγορίες τους. Γεγονός είναι όμως ότι και πριν από 2 χρόνια οι παρατηρητές του τότε προεκλογικού αγώνα «απήλαυσαν» μια μνημειώδη λασπομαχία μεταξύ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον και στη συνέχεια μεταξύ Ομπάμα και Μακ Κέιν, από τις οποίες βγήκε και τις δύο φορές νικητής ο Ομπάμα.

Τώρα έρχονται στο προσκήνιο οι δυσαρεστημένες δυνάμεις που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται, όχι εξ αιτίας του Ομπάμα αλλά του Μπους. Μόνο που στο Λευκό Οίκο ήταν ο Ομπάμα, όταν ο άλλος έχασε το σπίτι του και πιθανότατα, ούτε που θυμόταν αν και πότε υπήρχε πριν ένας άλλος πρόεδρος. Στις πολιτικά υποβαθμισμένες κοινωνικές ομάδες της Αμερικής -που αποτελούν την πλειοψηφία- η πολιτική εξελίσσεται μόνο μεταξύ της πολιτείας και του καθένα ξεχωριστά. Όσο δεν τον θίγουν κάποια δραστικά μέτρα, είναι σαν να μην υπάρχουν η πολιτεία και οι εκλογές...

Αυτές οι κοινωνικές ομάδες, μαζί με δυσαρεστημένους από το κομματικό κατεστημένο Ρεπουμπλικάνους, ποτελούν και την πελατεία του κινήματος που ονομάζεται Tea Party και παραπέμπει στην ανυπακοή των αποίκων εναντίον της αλαζονείας του εγγλέζικου στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν τότε να πεταχτούν συμβολικά στη θάλασσα σάκκοι τσαγιού και να αρχίσει η ανταρσία και ο αγώνας ανεξαρτοποίησης από τη Βρετανία. Σήμερα στηρίζεται το κίνημα αυτό από, κυριολεκτικά, ηλίθια και θεόπληκτα άτομα, όπως η Σάρα Πέιλιν και η νέα θηλυκή δύναμη των συντηρητικών, Christine O'Donnell, πρώην μάγισσα και σατανίστρια, κατά δήλωσή της και υποψήφια για την πολιτεία του Delaware: σε κάποια προεκλογική συζήτηση προκάλεσε η O' Donnell τον ενθουσιασμό και το θορυβώδες χειροκρότημα του ακροατηρίου της, όταν έθεσε το ρητορικό ερώτημα «Γιατί δεν μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να νομοθετεί με βάση την Αγία Γραφή;» Ο συνομιλητής τής απάντησε ότι αυτό ακριβώς που λέει, απαγορεύεται από «την Πρώτη Τροποποίηση, και μάλιστα από το έτος 1791!», με την οποία υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός κράτους και θρησκείας. Η υποψήφια αγνοούσε τα βασικά του Συντάγματος που λέει ότι θέλει να εφαρμόσει!




O Basil Marceaux, αιώνιος υποψήφιος, δυσκολεύεται και στην αγγλική γλώσσα!

Όπως γράφει η Καθημερινή (24/10/2020), η Κριστίν Ο'Ντόνελ, το πέμπτο από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας καθολικών με ιταλικές και ιρλανδικές ρίζες, υπερασπίζεται μεν καθ' υπερβολήν τις «χριστιανικές αξίες», οι ακριβείς θρησκευτικές της πεποιθήσεις παραμένουν όμως συγκεχυμένες. Άλλοτε εμφανίζεται καθολική, άλλοτε με μια από τις πάμπολλες ευαγγελικές παραλλαγές και άλλοτε ασπαζόμενη πολλές παραλλαγές του χριστιανισμού ταυτόχρονα – κάτι που από δογματικής απόψεως ενδεχομένως είναι απορριπτέο (δικό της θέμα, βέβαια!), εκλογικά όμως αναμένεται να αποδειχθεί επωφελές. Προφανώς ούτε η ίδια ξέρει τι και γιατί το πιστεύει, ξέρει μόνο αυτά που παπαγάλιζε στο σχολείο (θρησκευτική εκπαίδευση!) και ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται πολυσυλλεκτική σε ψήφους. Με την ίδια στρατηγική ψευδολογιών και μεταμορφώσεων επιβιώνουν εξ άλλου εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες τα ελληνικά κόμματα, τα οποία τάζουν τα πάντα σε όλους, σχεδόν όλα αλληλοσυγκρουόμενα!

Ανάλογη ομίχλη περιβάλλει τα μορφωτικά επιτεύγματα της κυρίας Ο'Ντόνελ, γράφει η Καθημερινή, για τα οποία πολλά θρυλούνται, αλλά λίγα επιβεβαιώνονται. Το 1993 παρευρέθη η κυρία στην τελετή ορκωμοσίας πτυχιούχων του πανεπιστημίου Φέρλεϊ Ντίκινσον αλλά, αντί πτυχίου, εισέπραξε … μια μήνυση για αντιποίηση της ιδιότητας του τελειοφοίτου του Ιδρύματος, στο οποίο υποχρεώθηκε να καταβάλει ποσό 4.823 δολαρίων. Το 2005, ισχυρίστηκε η ίδια ότι σπουδάζει για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος (master) στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, σύντομα όμως υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι ουδέποτε είχε γίνει δεκτή από αυτό. Λίγο αργότερα, δήλωσε ότι σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να αποκαλυφθεί ότι έκανε σπουδές δι' αλληλογραφίας σε ένα παγκοσμίως άγνωστο ίδρυμα που … νοίκιαζε κάποιο χώρο στην Οξφόρδη! Κάτι σαν «Πανεπιστήμιο πλατείας Κάνιγγος» δηλαδή.


 
Αριστερά η Ο'Ντόνελ, δεξιά η Πέιλιν


Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πέιλιν, υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών, η Ο'Ντόνελ δεν έχει αναστολές να τοποθετείται επί παντός επιστητού με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, όπως κάνουν διάφοροι θεόπληκτοι στα blogs που γράφουν ανώνυμα σχόλια. Προτείνει, για παράδειγμα, να διδάσκεται στα σχολεία η «θεωρία της δημιουργίας» έναντι της «εξέλιξης των ειδών», πεπεισμένη ότι ο Δαρβίνος είχε άδικο, χωρίς να έχει ιδέα και να μπορεί να αναπτύξει, τι ακριβώς είχε γράψει ο Δαρβίνος και πώς εξελίχθηκε η επιστήμη σ' αυτό τον τομέα μέχρι σήμερα. Απόδειξη κατά Ο'Ντόνελ εναντίον του Δαρβίνου: «Ουδείς έχει δει πιθήκους να εξελίσσονται σε ανθρώπους»! Ό,τι κατάλαβε ο Λωλοστεφανής!

Η κ. Κριστίν πιστεύει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι άχρηστα και δεν προστατεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους, χωρίς να έχει ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο ποτέ! Επίσης, ο Ομπάμα είναι επικίνδυνος σοσιαλιστής που θέλει να φέρει στην Αμερική το καθεστώς κοινοκτημοσύνης, το οποίο ήδη ισχύει στην Ευρώπη (ως γνωστόν!). Σε άλλη εκδοχή, ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος και δουλεύει για να καταργήσει το χριστιανισμό στις ΗΠΑ! Όσο για την Κίνα, δεν μπορεί να είναι φίλη της Αμερικής, γιατί υποχρεώνει τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις και δεν τις αφήνει να διαβάζουν τη Βίβλο. Α ναι, επιπλέον, η Κίνα σχεδιάζει να καταλάβει τις ΗΠΑ, όπως τεκμαίρεται από αυστηρά απόρρητες πληροφορίες που έπεσαν μόνο στα δικά της χέρια!

Η τότε υποψήφια αντιπρόεδρος για τις προεδρικές εκλογές Πέιλιν είχε απαντήσει σε ερώτημα, αν έχει οποιαδήποτε ιδέα για εξωτερική πολιτική και πώς θα αντιμετωπίσει πολιτικά τη Ρωσία: «Μα η Ρωσία φαίνεται με καλό καιρό από τις ακτές της Αλάσκας, γείτονες είμαστε, φυσικά και ξέρω την πολιτική της Ρωσίας». Κι όμως, τέτοια πολιτικά αναστήματα εισπράττουν πολλά εκατομμύρια ψήφων - στην Αμερική και συχνά παρ' ημίν επίσης.