26 October 2010

Περιορισμούς στις «δυτικές» κοινωνικές επιστήμες...

επιβάλλει η θεοκρατία του Ιράν

(Newsroom ΔΟΛ, 25/10/2010)

Τεχεράνη επιβάλλει περιορισμούς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία 12 κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίες κρίθηκε ότι βασίζονται στον δυτικό τρόπο σκέψης και είναι επομένως ασύμβατες με τα ισλαμικά πιστεύω. Η λίστα περιλαμβάνει το δίκαιο, τη φιλοσοφία, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την ψυχολογία, τις πολιτικές επιστήμες και τα δύο αντικείμενα που προβληματίζουν περισσότερο τη συντηρητική ιρανική ηγεσία -τις γυναικείες σπουδές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το περιεχόμενο των σημερινών μαθημάτων σε αυτά τα 12 αντικείμενα δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις θρησκευτικές αξίες. Τα αντικείμενα αυτά βασίζονται σε δυτικές σχολές σκέψεις» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο Αμπολφάζλ Χασάνι, ανώτατος αξιωματούχος για θέματα Παιδείας. Όπως εξήγησε ο Χασάνι, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει έως και το 70% της ύλης σε αυτά τα μαθήματα, ενώ τα πανεπιστήμια απαγορεύεται να ιδρύσουν νέα τμήματα στα 12 επίμαχα γνωστικά αντικείμενα.

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά τα περσινά σχόλια του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εν λόγω πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της θρησκείας και πρέπει να επανεξεταστούν. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, αναφέρει το Associated Press, περίπου δύο εκατομμύρια από τα τριάμισι εκατομμύρια φοιτητών στο Ιράν σπουδάζουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι φοιτητές έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα επεισόδια που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές το 2009. Τρία χρόνια νωρίτερα, δεκάδες φιλελεύθεροι ακαδημαϊκοί εξαναγκάστηκαν σε συνταξιοδότηση, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φοιτητών. Το 1980, το Ιράν έκλεισε τα πανεπιστήμια για δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τους φοιτητές που δραστηριοποιούνταν ως μέλη πολιτικών οργανώσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι και όλοι οι ελληνορθόδοξοι Ταλιμπανοί καταριούνται κατ' ιδίαν και δημόσια όλες αυτές τις επιστήμες που στηρίζονται, αρχικά στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και, εν συνεχεία, στο Διαφωτισμό και στη σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία.

Μάλλον παρέλειψαν οι Πέρσες να θέσουν υπό περιορισμό και τη Λογική, με πρώτο μελετητή της τον Αριστοτέλη, για την οποία όμως ο ιερός και μακαρίτης Χριστόδουλος είχε πει: «Το δεύτερο είδωλο του ανθρώπου (μετά τα φρικαλέα ανθρώπινα δικαιώματα προφανώς) είναι η Λογική... που αποτελεί την τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου». Ο ταλιμπανισμός διδάσκει τον παραλογισμό, γ' αυτό και η Λογική είναι ξένο σώμα στο μηχανισμό εξουσίας και εισπράξεων που έχουν στήσει. Είναι γνωστές γενικότερα οι δημόσιες κατάρες του Χριστόδουλου, όπου και όποτε έβρισκε σχετική ευκαιρία!

Ειδικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του σύγχρονου φιλοσοφικού και νομικού πολιτισμού μας και τώρα βάζουν ως στόχο τους οι Πέρσες θεόπληκτοι, έλεγε ο Χριστόδουλος: «H εκκλησία θα έλθει σε πολλές συγκρούσεις με το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Τα ανθρώπινα δικαιώματα μετατρέπουν τον άνθρωπο σε υποζύγιο του διαβόλου» (λόγος στους Δελφούς, 2006). Ό,τι δεν τον εξυπηρετεί είναι του (δικού του) διαβόλου!

Η θρησκευτική οπισθοδρομικότητα θα ήθελε, αν μπορούσε, να καταργήσει όλες τις επιστήμες, αλλά πώς να επαναφέρει τώρα αμέσως το γεωκεντρικό σύστημα και την επίπεδη γη; Πρέπει να μηδενιστούν πρώτα οι γνώσεις, οπότε στη συνέχεια διδάσκει ο παπάς ή ο ιμάμης ό,τι τους βολεύει, το πολύ μέχρι διαίρεση και μέχρι να διαβάζει  μαθητής το Ψαλτήρι...