04 October 2010

Todd Bentley, ο θαυματοποιός

Στην Αμερική γίνονται πολύ συχνά εκπομπές στην τηλεόραση, όπου διάφοροι χριστιανοί κήρυκες πραγματοποιούν μαζικά ιαματικά θαύματα. Έτσι συνέβη και στο Lakeland (Florida/USA), όπου εκατοντάδες ασθενείς (ψυχασθενείς θα έλεγα εγώ) έγιναν καλά από ότι πίστευαν ότι πάσχουν.

Αν και οι σημαντικές εφημερίδες της χώρας θεωρούν γελοίες αυτές τις διοργανώσεις, το ποίμνιο μένει με τις εντυπώσεις από την οθόνη, όπου κάποιοι πετάγονται και λένε ότι μέχρι προ ολίγου έπασχαν από κάτι (κουτσοί, τυφλοί, καρκινοπαθείς κ.ά.) και τώρα έγιναν καλά! Άρα το θαύμα είναι αποδεδειγμένο...

Η αναγέννηση των πιστών και η μαζική ίαση των ασθενών "έγινε" στις 2/4/2009 στην εκκλησία των πεντηκοστιανών Ignited Church, όπου ο Καναδός κληρικός Todd Bentley (Abbortsford), τότε 32 ετών, τέλεσε τη μαγική λειτουργία που υποκατέστησε νοσοκομεία και γιατρούς. Ο συγκεκριμένος κληρικός αναγεννήθηκε με τη χριστιανική πίστη και απομακρύνθηκε από τα ναρκωτικά, στα οποία είχε ξεπέσει για πολλά χρόνια. Έτσι, μιλάει πλέον με τη δύναμη που του έδωσε ο θεός και κάνει απανωτά θαύματα.

Επειδή παρουσιάζονται κατά καιρούς μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες γιατρεμένοι, οι οποίοι δηλώνουν την πίστη τους, καταβάλλοντας και κάποιο ποσό (για το φιλανθρωπικό έργο, εννοείται!), το τηλεοπτικό κανάλι ABC έστειλε ρεπόρτερ να εξετάσουν τους γιατρεμένους, αλλά δεν βρήκε ούτε έναν με αποδεδειγμένα προϋπάρχουσα ασθένεια!

Μόλις μαθεύτηκε ότι κυκλοφορούν άθεοι ρεπόρτερ που ψάχνουν για γιατρεμένους, ο μάγος Bentley ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά για να ξεκουραστεί, αφού η τετράμηνη κηρυγματική και ιαματική δραστηριότητά του τον έχει εξουθενώσει. Ταυτόχρονα διέκοψε τις εκπομπές του και ο ευλογημένος τηλεοπτικός σταθμός God TV, ο οποίος έδειχνε ζωντανές τις τελετές αναγέννησης και ίασης του ποιμνίου με τελετάρχη τον Bentley.

Τα θαύματα δεν αποτελούν απόδειξη αναγέννησης

Η επίσημη εκκλησία των πεντηκοστιανών στην Αμερική τα χρειάστηκε! Ο Bentley παρουσιάστηκε σαν κομήτης και απειλεί να τους αποσπάσει τους οπαδούς και το χρήμα τους. Μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες πεντηκοστιανών στις ΗΠΑ, οι λεγόμενες Assemblies of God (συγκεντρώσεις του θεού), δέχτηκε τόσα πολλά ερωτήματα με κριτικό περιεχόμενο (γιατί εδώ δεν γίνονται θαύματα, μήπως δεν εκπροσωπείτε τον θεό και άλλα τέτοια θεολογικά!), ώστε αναγκάστηκε να δώσει πληροφορίες γενικής χρήσης στην ιστοσελίδα της.

Γράφει λοιπόν ένα από τα ανώτερα στελέχη αυτής της ευαγγελικής παραλλαγής, ο George O. Wood (Springfield) ότι, «
τα θαύματα δεν αποτελούν απόδειξη για αναγέννηση - κριτήριο είναι η πίστη στο λόγο του θεού». Και το ποιος πιστεύει το σωστό λόγο του θεού αποφασίζει η κεντρική διοίκηση των πεντηκοστιανών και όχι κάθε τηλευαγγελιστής ξεχωριστά! Αυτή είναι αποφασιστικότητα της κεντρικής εξουσίας!

Και για όσους παραμένουν δύσπιστοι, ο Wood έχει και το κατάλληλο ρητό από τις γραφές: «
Πολλοί θα κάνουν θαύματα στο όνομά του και, μάλιστα, κάποιοι θα τελέσουν και εξορκισμούς με επιτυχία, αλλά δεν τους γνωρίζω και δεν αποτελούν εγγυημένους θαυματοποιούς». Απόδειξη ότι ο Bentley δεν είναι αυθεντικός εκπρόσωπος του θεούλη αποτελεί το γεγονός, λέει ο Wood, ότι δεν κρατάει μία βίβλο στο χέρι του, όταν διδάσκει αλλά τα εκφωνεί όλα από στήθους, επειδή του τα ψιθυρίζει ένας άγγελος που λέγεται Emma.

Εντάξει, άμα σου μιλάει ο/η Έμμα απ' ευθείας, τι να τα κάνεις τα τυπωμένα κείμενα, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει με διαβολικές τεχνικές...

400.000 επισκέπτες στο Lakeland

Αυτές οι ενστάσεις της επίσημης πεντηκοστιανής εκκλησίας δεν αποτρέπουν το ποίμνιο από τη βεβαιότητα ότι ο Bentley είναι ο σωστός μάγος. Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Fresh Fire Ministries έχουν επισκεφτεί το Lakeland 400.000 πιστοί από όλο τον κόσμο.



Όπου ακούγονται θαύματα, στο Lakeland, στην Τήνο ή στη Φατίμα, συρρέουν οι αμόρφωτοι και θεόπληκτοι φουκαριάρηδες όλου του κόσμου, οι οποίοι αποτελούν ευπρόσδεκτους καταναλωτές στην πόλη. Θρησκευτικός τουρισμός που έλεγε και ο Χριστόδουλος!

Το τηλεοπτικό κανάλι God TV, το οποίο εκπέμπει τόσο παραδοσιακά όσο και μέσω Internet, δηλώνει ότι ο αριθμός επισκεπτών στον ιστότοπό του αυξήθηκε από 20 χιλιάδες σε 200 χιλιάδες καθημερινά. Η προσωπική ιστοσελίδα του Bentley δέχεται δε κάθε μήνα περί τα 8 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο βάρβαρος Bentley

Να μην νομιστεί, βέβαια, ότι ο κήρυκας της χριστιανικής αλήθειας Bentley χαρακτηρίζεται από πραότητα και «γιατρεύει» τους ασθενείς με το λόγο του θεού. Σε κάποια βίντεο που έχουν ανέβει στο Yoytube, ο ιεροκήρυκας πιέζει με το γόνατο και τα πολλά κιλά του το στομάχι ενός υποτιθέμενου καρκινοπαθούς.

Σε ένα άλλο βίντεο βαράει ο εκπρόσωπος του κυρίου χαστούκι σε μια ηλικιωμένη γυναίκα και έναν άντρα παρά λίγο να τον πνίξει, ενώ κάποιος άλλος έχασε ένα δόντι από ευθεία γροθιά του μάγου. Όταν άρχισε να ασχολείται η εισαγγελία με τις ακραίες θεραπευτικές μεθόδους του Bentley, δήλωσε αυτός ότι εφάρμοσε τέτοιες μεθόδους μόνο 20 φορές σε 10 χρόνια, επειδή οι ασθενείς βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση. Άμα θέλεις γιατρειά λίγο πριν το θάνατο, θα δεχτείς και μερικές γροθιές κατά πρόσωπο!

«Και δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν οι άπιστοι και ολιγόπιστοι, γιατί δίνω χαστούκια και μπουνιές! Έτσι μου λέει ο θεός και έτσι κάνω, δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν! Απόδειξη της θεϊκής παρέμβασης είναι ότι κανείς από τους γιατρεμένους δεν τραυματίστηκε, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ο δε άντρας που έχασε ένα δόντι ήταν γιατρός ο ίδιος και έγινε καλά από έναν προχωρημένο καρκίνο! Τι θα προτιμούσατε, το δόντι με καρκίνο ή χωρίς δόντι αλλά και χωρίς την αρρώστια
; χμ;» Άντε να διαφωνήσεις εσύ! Και δεν δίνει ο Bentley τα στοιχεία του γιατρεμένου, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο, γιατί πρέπει να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου...

Όταν τελικά έδωσε ο μάγος του θεού στα ΜΜΕ, μετά από πιέσεις, μια λίστα με 15 ονόματα πιστών που έγιναν καλά από βαριές αρρώστιες, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί τους. Πολλοί αριθμοί τηλεφώνου ήταν λάθος και έξι (6) από τους ασθενείς είπαν ότι θα πάρουν αυτοί τηλέφωνο, γιατί είχαν δουλειά, αλλά δεν ξαναπήραν και μετά δεν απαντούσαν στα νούμερά τους. Από δύο γιατρεμένους που ήταν συνεπείς, μία γυναίκα δήλωσε ότι ο γιατρός της που θα μπορούσε να βεβαιώσει την προηγούμενη ασθένειά της, άλλαξε διεύθυνση και κανείς δεν ξέρει πια πού μετακόμισε (είναι και μεγάλη η Αμερική), ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο γιατρός δεν απάντησε ποτέ στο τηλέφωνο. Τελικά, όπως αναμενόταν βέβαια, κανείς δεν επιβεβαίωσε ότι οι 15 «γιατρεμένοι» υπήρξαν πράγματι ασθενείς.

Αλλά ο Bentley είναι σ' αυτά πολύ χαλαρός: «
Όποιος πιστεύει στα θαύματα της βίβλου, γιατί να μην πιστεύει ότι αυτά γίνονται και σήμερα;» Με άλλα λόγια, αφού τότε κορόιδευαν τον κόσμο με ιαματικά και διατροφικά θαύματα, γιατί να μην τον κοροϊδεύουμε και σήμερα;