23 October 2010

Τι σκέφτονται οι Κινέζοι για τη χώρα τους; (VI)

(>>> συνέχεια).

Zhao Wensheng: Δεν θέλουμε να ελέγχουμε καμιά χώρα!


.Ο Zhao Wensheng, 44 ετών γιατρός για παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, είναι εταίρος σε μια ιδιωτική κλινική στο Πεκίνο. Ελπίζει δε να μην γίνει η Κίνα όπως η Αμερική! Η άνοδος της χώρας του τον κάνει υπερήφανο αλλά, όπως λέει, δεν θέλει "να τυραννήσουν κανέναν":

Ερώτηση: Πρέπει να φοβόμαστε την άνοδο της Κίνας;

Zhao Wensheng: Δεν νομίζω ότι η άνοδος της Κίνας πρέπει να προκαλέσει φόβους. Η άνοδος της χώρας μας κάνει υπερήφανους αλλά δεν θέλουμε να τυραννήσουμε κανέναν!

Ερώτηση: Είναι η Κίνα κομμουνιστική;

Zhao Wensheng: Η Κίνα δεν έφτασε ακόμα στο σημείο. Η χώρα μας έκανε για μεγάλο διάστημα πολλές δοκιμές και γι' αυτό βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τη ζωή, την οποία έχουμε στο μυαλό μας.

Ερώτηση: Σας αρέσει η ηγεσία της χώρας;

Zhao Wensheng: Η ηγεσία μας προσφέρει το μερίδιό της για την κοινωνία, θέλει να διατηρήσει τη σταθερότητα και γι' αυτό συμφωνώ μαζί της.

Ερώτηση: Η ζωή σας είναι διαφορετική από εκείνη των γονέων σας;

Zhao Wensheng: Αυτά που διαθέτουμε σήμερα δεν είναι αποκλειστικά προϊόν των δικών μας προσπαθειών, αλλά έχει οικοδομηθεί στις πλάτες πολλών γενεών. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για τη λογοκρισία στο Internet που κάνει η Κίνα;

Zhao Wensheng: Είναι αναγκαίο για την αρχή της ανάπτυξης του Internet. όλα έχουν καλές και άσχημες πλευρές, πρέπει να αποφασίσουμε να ενισχύσουμε τις καλές και να εξασθενήσουμε τις κακές πλευρές.

Ερώτηση: Πότε θα εισαχθεί η δημοκρατία στην Κίνα;

Zhao Wensheng: Η Κίνα είναι ήδη πολύ δημοκρατική. Αλλά η δική μου ιδέα της δημοκρατίας είναι διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων στη Δύση. Πιστεύω ότι δημοκρατία είναι ο βαθμός ελευθερίας των ανθρώπων μιας χώρας ή μιας κοινωνικής ομάδας. Ελπίζω να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη δημοκρατία στη βάση της δικής μας θέλησης.

Ερώτηση: Τι πιστεύετε για τις αλλαγές του κλίματος;

Zhao Wensheng: ετά από τόσα χρόνια λειτουργίας των βιομηχανιών, σίγουρα έχει επηρεαστεί το κλίμα. Όταν όμως μερικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται αυτά τα ζητήματα για να τα φουσκώσουν και να επιτεθούν σε άλλους, τότε πρόκειται για αρνητική εξέλιξη.

Ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε για τη μεταβολή του κλίματος;

Zhao Wensheng: Καθένας μπορεί να κάνει κάτι. Όμως, όσο περισσότερο είναι εξελιγμένο ένα κράτος, πρέπει να αναλαμβάνει και μεγαλύτερες ευθύνες.

Ερώτηση: Είναι η Κίνα ήδη μια παγκόσμια δύναμη όπως η Αμερική;

Zhao Wensheng: Ελπίζω να μη γίνει η Κίνα ποτέ όπως η Αμερική. Αυτοί θέλουν να ελέγχουν άλλους, εμείς όχι!

(συνεχίζεται >>>)