14 March 2010

ΦακελάκιΟ Γερμανός αστέρας της χειρουργικής για καρκινοπαθείς και καθηγητής πανεπιστημίου, Christoph Broelsch, έκανε στην κλινική του Essen ιατρικά «θαύματα», μόνο που οι ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν «φακελάκι». Ο 65χρονος χειρουργός καταδικάστηκε από το Εφετείο του Essen σε τριετή φυλάκιση, χωρίς αναστολή, επειδή εισέπραξε από ασφαλισμένους ασθενείς δωρεές μεταξύ 5 και 7 χιλιάδες €. Παράλληλα εκδιώχθηκε οριστικά από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου.

Οι ασθενείς δεν είχαν δυνατότητα διαφορετικής επιλογής, γιατί ταυτόχρονα με την απαίτηση για «δωρεά», ο Broelsch τους ενημέρωνε ότι πρέπει να εγχειριστούν άμεσα, αλλιώς κινδυνεύει η ζωή τους. Πού να ψάχνεις με τέτοιο «κίνδυνο» για άλλο γιατρό;

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αρχικά στο δικαστήριο ότι αυτά που κατέθεταν οι μάρτυρες ήταν παραμύθια και δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Όταν στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραστατικά καταθέσεων και αναλήψεων  (η Εισαγγελία είχε διατάξει το άνοιγμα των λογαριασμών), ο Broelsch ισχυρίστηκε ότι δεν απαιτούσε δωρεές αλλά παρακαλούσε – και το πέτυχε σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις. Τόσοι χειρουργημένοι ασθενείς κατέθεσαν στο δικαστήριο! Άλλοι που επίσης πλήρωσαν (υπήρχαν τα παραστατικά), έκαναν πως δεν θυμούνται, είχαν ξεχάσει... πού να μπλέκεις τώρα! 


Ο γιατρός δήλωσε ακόμα ότι, ως παιδί ευαγγελικού ιερέα, ανατράφηκε με την "αγάπη στον πλησίον" και ακριβώς αυτή ήταν η δραστηριότητά του στην κοινωνία: έπαιρνε δωρεές από αυτούς που είχαν και χειρουργούσε αυτούς που δεν είχαν (αν και ήταν ασφαλισμένοι)!  


Όμως, πέρα από τους 30 ασθενείς που κατέθεσαν, κατέθεσαν επίσης άλλα 70 άτομα, συγγενείς των ασθενών, οι οποίοι ήταν αυτήκοοι μάρτυρες της «παράκλησης» του μεγαλογιατρού ή οι ίδιοι μετέφεραν και παρέδωσαν τα χρήματα. Και όλοι δήλωσαν ότι έδωσαν τα χρήματα από το υστέρημά τους, μερικοί μάλιστα παίρνοντας τραπεζικό δάνειο. Κανένας πλούσιος εθελοντής ως μάρτυρας υπεράσπισης! Πουθενά δηλαδή οι εύποροι δωρητές που υποχρεώνονταν σε εκδήλωση χριστιανικής αγάπης.

Πέρα από τα 3 χρόνια φυλακή, ο δράστης θα δικαστεί και για φορολογικές παραβάσεις, οπότε θα πληρώσει αναδρομικά φόρους και πρόστιμα. Οι ασθενείς ειδοποιούνταν ότι έπρεπε να καταθέσουν τις «δωρεές» το αργότερο 24 ώρες πριν από την εγχείριση σε πανεπιστημιακό λογαριασμό για την έρευνα ("ειδικός λογαριασμός" παρ' ημίν), από τον οποίο εισέπραττε τα χρήματα ο καθηγητής, χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά στοιχεία.
Θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι πρωτότυπο ή πρωτοφανές αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος γιατρός. Παραθέτω όμως εδώ το περιστατικό, επειδή το περιοδικό Focus είχε το «φακελάκι» (fakelaki) ως το κεντρικό θέμα κατηγορίας στην ειδησεογραφία του κατά των Ελλήνων γενικώς: οι Έλληνες πληρώνουν φακελάκι στα νοσοκομεία και γι’ αυτό, οι ίδιοι που το πληρώνουν, είναι απατεώνες και τεμπέληδες. Αυτό μπορούσε να συμπεράνει κάθε αναγνώστης από τη γελοία περιγραφή του περιοδικού.
Από αυτό, εννοείται, καθόλου δεν προκύπτει ότι απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι ντόπιοι γιατροί που απομυζούν παράνομα χρήματα και οι πολιτικοί που συντηρούν αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, όταν είναι να γίνουν καλά οι ίδιοι ή κάποιοι συγγενείς, κι ας είναι ασφαλισμένοι. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικότητα των Ελλήνων και ότι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι (επίσης θύματα) είναι απαλλαγμένοι από τέτοιες φαυλότητες!