Η πρόσκρουση ενός αστεροειδή διαμέτρου περίπου 15 χιλιομέτρων στην περιοχή του σημερινού Μεξικού παραμένει η επικρατέστερη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων, καταλήγει διεθνής ομάδα κορυφαίων ειδικών, έπειτα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τα τελευταία 20 χρόνια.
Η θεωρία της πρόσκρουσης για το τέλος της κυριαρχίας των ερπετών, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, προτάθηκε για πρώτη φορά το 1980 από τον Αμερικανό φυσικό Λούις Αλβαρεζ και τον γιό του Ουόλτερ. Ίχνη του πιθανού κρατήρα βρέθηκαν αργότερα στο Τσισουλούμπ του Μεξικού, και η ιδέα κέρδισε την αποδοχή των περισσότερων επιστημόνων.
Αλλοι όμως επέμεναν ότι η εξάλειψη των δεινοσαύρων προκλήθηκε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του Ντεκάν στην Ινδία, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο χρόνια και απελευθέρωσαν αρκετή λάβα για να γεμίσουν δύο φορές τη Μαύρη Θάλασσα.
Τώρα, διεθνής ομάδα 41 κορυφαίων παλαιοντολόγων, γεωχημικών, κλιματολόγων, ιζηματολόγων και γεωφυσικών αναφέρει στο περιοδικό Science ότι η θεωρία του Ντεκάν δεν μπορεί να ευσταθεί.
Το αρχείο των απολιθωμάτων δείχνει καθαρά ότι η εξάλειψη συνέβη σχετικά απότομα πριν από 65,5 εκατ. χρόνια, και όχι σταδιακά όπως θα περίμενε κανείς αν οφειλόταν σε ηφαιστειακές εκρήξεις που ξεκίνησαν περίπου 400.000 χρόνια νωρίτερα.
Επιπλέον, οι εκρήξεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν αρκετά μεγάλες ποσότητες τέφρας και θείου για να προκαλέσουν τον παγκόσμιο χειμώνα που εξόντωσε τα ερπετά και τους μισούς από τους οργανισμούς του πλανήτη.
Αντίθετα, η θεωρία της πρόσκρουσης φαίνεται να ευσταθεί. «Είμαστε τώρα πιο βέβαιοι ότι ένας αστεροειδής ήταν η αιτία της εξαφάνισης. Προκάλεσε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας, σεισμούς μεγέθους άνω των 10 Ρίχτερ και ηπειρωτικές κατολισθήσεις που δημιούργησαν τσουνάμι» ανέφερε στο Reuters η Τζοάνα Μόργκαν του Imperial College του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δεινόσαυρων» ήρθε αργότερα από το υλικό που εκτίναξε η πρόσκρουση στην ατμόσφαιρα. Τα νέφη έκρυψαν τον ήλιο και προκάλεσαν έναν παγκόσμιο χειμώνα που εξόντωσε τα πιο ευαίσθητα είδη «σε διάστημα ημερών».
Ο αστεροειδής των 15 χιλιομέτρων «πιστεύεται ότι χτύπησε τη Γη με ισχύ ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα» γράφουν οι ερευνητές.
Η πρόσκρουση σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Γης -έπειτα από 160 εκατομμύρια χρόνια κυριαρχίας, τα ερπετά πέρασαν σε περίοδο παρακμπής παραχωρώντας τη θέση τους στα θηλαστικά και τελικά στον άνθρωπο.
(Newsroom ΔΟΛ, 5/3/2010)