06 March 2010

Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει...

(της Μαριλιας Παπαθανασιου, Καθημερινή, 5/3/2010)

Oτι η ελληνική Εκκλησία είναι θεσμός κατά βάσιν συντηρητικός –ποια Εκκλησία δεν είναι άλλωστε; – το γνωρίζαμε. Οτι έχει το θάρρος της γνώμης της, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Οτι οι παρεμβάσεις της εντάσσονται στο πνεύμα της ελληνορθοδόξου παραδόσεως είναι αναμενόμενο. Δεν προκαλεί έκπληξη όταν Ελληνες ιεράρχες σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στην πολιτική ούτε όταν καταθέτουν από άμβωνος, όπως ο μητροπολίτης Ανθιμος Θεσσαλονίκης, τις προτάσεις τους για την ελληνική εξωτερική πολιτική σε σειρά ζητημάτων όπως οι σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ. ο. κ.

Όταν όμως ένας ιεράρχης της ελληνικής Εκκλησίας εγκαλεί αρχηγό ξένου κράτους, με αφορμή τις ατυχείς δηλώσεις υπηκόου του –του ξένου κράτους–, τότε έχουμε πράγματι πρωτοτυπία. Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης στην «Κ», ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, με αφορμή τις δηλώσεις του τραγουδιστή Ελτον Τζον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Χριστός ήταν ένας έξυπνος ομοφυλόφιλος. Ο μητροπολίτης ζητεί από τη βασίλισσα να εκφράσει την αποδοκιμασία της και να αφαιρέσει τον τίτλο ευγενείας –σερ– που έχει απονείμει στον καλλιτέχνη. Ανάλογη επιστολή, ο μητροπολίτης Πειραιώς έστειλε και προς τον Βρετανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν.

Σκεφτείτε το! Ένας Έλληνας μητροπολίτης εγκαλεί τη βασίλισσα της Αγγλίας για τις αντιχριστιανικές δηλώσεις ενός Βρετανού. Ένας Έλληνας μητροπολίτης δεν φροντίζει μόνο για την επικράτηση της χριστιανικής αρετής στη χώρα του, αλλά υποδεικνύει την επιβολή αυτής της αρετής και σε αρχηγό ξένου κράτους.

Η υπόθεση θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν ζούσαμε σε καιρούς αντιευρωπαϊκής υστερίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Με τον ευρωπαϊκό Τύπο εχθρικό προς την Ελλάδα, να επισύρει καθημερινά τη μήνιν Eλλήνων πολιτών και πολιτικών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εφορμήσουν εναντίον των Ευρωπαίων που επιβουλεύονται τη χώρα μας, ποιος εγγυάται ότι δεν θα βρεθούν ορισμένοι να χαιρετίσουν την κίνηση του μητροπολίτη και να εντοπίσουν, στο πρόσωπο του Ελτον Τζον, έναν ακόμη εχθρό της Eλλάδας και της Ορθοδοξίας με την οποία την ταυτίζουν; Πολύ θέλει;

Αν πάντως οι ιεράρχες μας επιθυμούν να στηλιτεύσουν την αντιχριστιανική συμπεριφορά αστέρων του ροκ, έχουμε ένα πολύ καλύτερο παράδειγμα: ο γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση Στινγκ, ο οποίος έδωσε μάχες για τη διάσωση των Ινδιάνων και των δασών του Αμαζονίου, δίνει τώρα συναυλίες για το απολυταρχικό καθεστώς του Ουζμπεκιστάν, αντί αμοιβής ενός εκατομμυρίου στερλινών. Στις μεθόδους βασανιστηρίων που εφαρμόζει ο «αιώνιος» πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες Βρετανού πρώην πρεσβευτή στη χώρα, η εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων διά του... βρασμού. Μήπως είναι πιο εύστοχη μια άγια επιστολή διαμαρτυρίας στην Τασκένδη;