06 October 2008

Επιτέλους, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απάτη...

...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών.

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας «διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο», επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει όλες τις «ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας» και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, «όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες» και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε «να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις «διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης» σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή «δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους», με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή «για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά», ενώ ζήτησε τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

«Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

Χαρακτήρισε «μαφία» την ηγεσία του Βατοπεδίου και άλλων Μονών, διαχωρίζοντάς τους ωστόσο από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά όπως επεσήμανε «και η σιωπή είναι συνενοχή».

Το Αγιον Όρος «θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος real estate και οίκος εμπορίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη».

Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας».

Επανέλαβε δε το αίτημα για «διακριτούς ρόλους» και «δομικό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους» και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου Αρχιεπισκόπου, δεν θα παραστεί στον αυριανό αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)