11 November 2007

Σχολικά μαθήματα...

με θεμέλιο τον ορθολογισμό


Στη Σουηδία δεν επιτρέπεται πλέον να διδάσκονται θρησκευτικές απόψεις σαν να επρόκειτο για αντικειμενικές αλήθειες. Αλλά και οι όποιες θρησκευτικές αντιλήψεις επιτρέπονται μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο είναι προαιρετικό για όλους τους μαθητές. Αυτό ισχύει για όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, κοσμικά ή θρησκευτικά.

Με αυτή την επιλογή αποτρέπει η κυβέρνηση, αφενός τη διδασκαλία των θεόπληκτων αντιλήψεων περί «δημιουργίας» στο μάθημα της Βιολογίας και αφετέρου, δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές καθολικών ή μουσουλμανικών ιδιωτικών σχολείων να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών.

Προσευχές επιτρέπονται ελεύθερα στα σχολεία με προαιρετική συμμετοχή των μαθητών – όποιος δεν ενδιαφέρεται, μπορεί να μη συμμετέχει. Και, εννοείται, οι γονείς μπορούν να διδάξουν κατ' οίκον στα παιδιά τους, όποιες θρησκευτικές απόψεις επιθυμούν, δεδομένου ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι πρωτίστως οικογενειακή υπόθεση και όχι κρατική. Γενικότερος στόχος των ρυθμίσεων της σουηδικής κυβέρνησης είναι να οργανωθεί το περιεχόμενο της διδασκαλίας στα σχολεία πάνω σε ορθολογικές βάσεις.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και, αργά ή γρήγορα, αυτόν θα ακολουθήσει. Ζητούμενο είναι εδώ, βέβαια, να ακολουθήσει αυτό το δρόμο και η πολιτική ζωή της χώρας.

(πληροφορίες από το www.kath.net)