Ψυχοφυσική: Κρυμμένη δύναμη στο υποσυνείδητο
Με αφορμή ένα βιβλίο του Claus Fritzsche: Psychophysik που ξεφύλλισα, πληροφορήθηκα την ύπαρξη αυτού του κλάδου της γενικότερης Ψυχολογίας. Η Ψυχοφυσική συνδέει τις εμπειρίες, αφενός με τις εξωτερικές διεγέρσεις και αφετέρου με τις νευρωνικές διεργασίες του εγκεφάλου. Η μελέτη της σχέσης μεταξύ εξωτερικών ερεθισμάτων και εμπειριών υπάγεται στην «εξωτερική Ψυχοφυσική», η αλληλεπίδραση εμπειριών και νευρωνικών διεργασιών αποτελεί την «εσωτερική Ψυχοφυσική», ενώ η αμοιβαία επίδραση ερεθισμάτων και νευρωνικών διεργασιών υπάγεται στη φυσιολογία. Ο Fritzsche αντιλαμβάνεται την «Ψυχοφυσική» σαν ένα «εγχειρίδιο λειτουργίας» για τη διαχείριση του υποσυνείδητου.
Το «ψυχοφυσικό μοντέλο της πραγματικότητας» που ανέπτυξε ο συγγραφέας, εξετάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά σαν λογισμικό, το οποίο καθοδηγεί και ελέγχει διαρκώς αυτοματοποιημένες διεργασίες. Το επίπεδο της ψυχής εξηγεί τις ανθρώπινες εμπειρίες και τη συμπεριφορά, το επίπεδο της φυσικής εξηγεί το μηχανισμό λειτουργίας.
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, το υποσυνείδητο είναι ένας καταγραφέας εντυπώσεων, ο οποίος με συγκεκριμένες αφορμές αναπαράγει διαρκώς και προσφέρει για αξιοποίηση τις καταγεγραμμένες πληροφορίες. Για διεργασίες, από την εκτέλεση συνδυασμένων κινήσεων, π.χ. κολυμπάω, περπατάω, ανεβαίνω σκάλα κτλ., μέχρι τη δημιουργία συναισθημάτων, π.χ. προσβάλλομαι, αγχώνομαι, είμαι αισιόδοξος, χαίρομαι κτλ., λειτουργεί το υποσυνείδητο βάσει της αρχής ΒΙΩΝΩ κάτι και το ΒΙΩΝΩ ΠΑΛΙ. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, τί έχει «καταγραφεί» και πόσο πιστά αναπαράγεται αυτό.
Η Ψυχοφυσική θεωρεί ότι το ανθρώπινο υποσυνείδητο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία, την ευεξία, τις διανθρώπινες σχέσεις και την επαγγελματική επιτυχία, ώστε είναι απαραίτητη η ενασχόληση καθενός με τον υποσυνείδητο κόσμο του - να τον γνωρίσει επαρκώς και να τον αξιοποιήσει προς όφελός του.
.