30 November 2010

Στα ίχνη του προηγούμενου σύμπαντος...

(ΒΗΜΑ, 30/11/2010)

Διακεκριμένος Βρετανός κοσμολόγος υποστηρίζει ότι εντόπισε στοιχεία που στηρίζουν την εναλλακτική θεωρία που έχει αναπτύξει για την ύπαρξη του Σύμπαντος. Ο Ρότζερ Πενρόουζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει διατυπώσει τη θεωρία του «κυκλικού Σύμπαντος», η οποία αναφέρει ότι το Σύμπαν στο οποίο εμείς ζούμε δεν είναι το πρώτο και μοναδικό Σύμπαν στην κοσμική ιστορία, αλλά ο διάδοχος ενός προηγούμενου, σε έναν αέναο κύκλο συμπαντικής γέννησης και θανάτου.

Μελετώντας αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «απόηχο» της Μεγάλης Εκρηξης (η λεγόμενη «κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων») ο Πενρόουζ αναφέρει ότι εντόπισε δεδομένα που δείχνουν κοσμική δραστηριότητα πριν από τη Μεγάλη Εκρηξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Πενρόουζ, όταν γίνεται ένα κοσμικό γεγονός όπως η Μεγάλη Εκρηξη δημιουργείται ένα Σύμπαν που αρχίζει να μεγαλώνει και να επεκτείνεται συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή ξεκινά η αντίστροφη διαδικασία, οπότε αυτό το Σύμπαν συρρικνώνεται σε άπειρο βαθμό, προκαλώντας τις συνθήκες μιας νέας έκρηξης που γεννάει ένα καινούργιο Σύμπαν. Ο Πενρόουζ σε συνεργασία με τον Βάχε Γκουρζατνιάν του Πανεπιστημίου του Ερεβάν υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στη μικροκυματική ακτινοβολία στοιχεία που προέρχονται από το προηγούμενο Σύμπαν, του οποίου διάδοχος είναι το δικό μας Σύμπαν.


Να υπενθυμίσουμε με αυτή την ευκαιρία ότι ο Ζήνων ο Κιτιεύς είχε διατυπώσει την εικασία πως «Κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το Σύμπαν ολόκληρο εκπυρώνεται και ανασυντίθεται εκ νέου». Ο όρος «εκπυρωτικός» προέρχεται από τον Κύπριο σοφό της Αρχαιότητας. Τα «χρονικά διαστήματα» που αναφέρει ο Ζήνων, εκτιμάται σήμερα ότι είναι της τάξης του ενός τρισεκ. ετών.