12 November 2010

Καταδίκη σε θάνατο μιας «άπιστης»...

Η θρησκευτική οπισθοδρομικότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Η 38-χρονη Asia Bibi είναι Πακιστανή και χριστιανή - εκεί έχει λάθος θρήσκευμα, εδώ θα είχε λάθος εθνικότητα. Σε ένα σκονισμένο χωριό που ζούσε, το Ιτανβάλι του ανατολικού Πακιστάν, υπάρχουν ακόμα τρεις οικογένειες χριστιανών -«άπιστων» όπως τους ονομάζουν οι θρησκευτικά ορθοπρεπείς- από τις περίπου 1.500 συνολικά. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή που είναι ικανοί για εργασία, είναι αγρότες και δουλεύουν στα κτήματα του τοπικού φεουδάρχη Μοχάμαντ Ιντρέες. 

Η Αζία Μπιμπί, αν και ειχε καλές σχέσεις με τις γειτόνισσες και τους άλλους κατοίκους, συχνά δεχόταν ερωτήσεις από διαφόρους, πώς είναι δυνατόν να μην είναι μωαμεθανή και να μην πιστεύει στην «επίσημη θρησκεία», η οποία είναι και η μόνη «αληθινή», ως γνωστόν! Ο Μεσαίωνας διαρκεί εκεί στη μουσουλμανική εκδοχή του ακόμα σήμερα και έχει μέλλον...
Οι χριστιανοί του Πακιστάν είναι απόγονοι προσηλυτισμένων Ινδουιστών, οι οποίοι βρίσκονταν στην έσχατη κοινωνική κάστα, κάτι σαν υπηρέτης δούλου. Όταν δημιουργήθηκε το αμιγώς μουσουλμανικό (96%) κράτος του Πακιστάν, οι Ινδουιστές παρίες που ήταν εθνικά και θρησκευτικά εχθροί με τους μουσουλμάνους, έγιναν χριστιανοί. Και τώρα ανήκουν, βέβαια, ακόμα στη χαμηλότερη κατηγορία πολιτών, παρότι στα ισλαμικά κράτη δεν υπάρχουν επίσημα κάστες. Να γίνουν όμως οι τέως ινδουιστές νεο-μουσουλμάνοι αποκλείεται, όπως ο «υπερήφανος Ελληναράς» μπορεί να γίνει Ούγγρος, Γερμανός, Βραζιλιάνος ή Αυστραλός, αλλά ποτέ Βούλγαρος...

Τον Ιούνιο του 2009, μια ζεστή ημέρα, στέκονται πολλές γυναίκες στο πηγάδι της περιοχής για να πάρουν νερό. Μεγάλη ουρά, κούραση, πείνα, νευρικότητα, αγανάκτηση για την καθυστέρηση και ό,τι αυτές οι συνθήκες προκαλούν σε ανθρώπους του καθημερινού μόχθου. Λέει μια γυναίκα φωναχτά για την Αζία, έχουμε κι αυτή τη χριστιανή που μας παίρνει τη θέση στην ουρά αναμονής -ένα άτομο στα 100 που περιμένουν- και καθυστερούμε. Μια άλλη φωνάζει να την βγάλουν από την ουρά, γιατί η άπιστη θα βρωμίσει το νερό, πες από δω, πες από κει, κάπου εκεί απαντάει και η Αζία ότι αυτή πιστεύει στον Ιησού Χριστό που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους, ενώ ο Μωάμεθ καλοπερνούσε με τη χήρα του και τα παιδιά του και δεν κάνει τίποτα για τους πιστούς του...

Τόχουν καημό οι μουσουλμάνοι ότι ο προφήτης τους, την εποχή που έπαιρνε οδηγίες από τον Αλλάχ και έγραφε ή διέδιδε το ιερό Κοράνι, αντί να προσεύχεται νυχθημερόν και να τρώει ακρίδες στην έρημο, την πέρναγε ζωή και κότα ξάπλα με την πλούσια χήρα... Υπάρχουν, βεβαίως, εμβριθείς θεολογικές ερμηνείες του θέματος που έχουν διατυπώσει οι σοφοί αυτής της μονοθεϊστικής θρησκείας, αλλά οι άθλιοι ασεβείς και άπιστοι άλλα ισχυρίζονται... Πέρα απ' αυτά, δεν είναι καθόλου σίγουρα ότι ιστορικά υπήρξε ποτέ ο Μωάμεθ και αν έχουν πυρήνα ιστορικής αλήθειας όλα αυτά που αναφέρονται στις αραβικές και μουσουλμανικές μυθοπλασίες!

Στο Πακιστάν ισχύει νόμος που καταδικάζει σε
θάνατο -όχι φυλακή και τέτοια- όποιον τολμήσει να βλαστημήσει σε βάρος του Αλλάχ, του μεγάλου και μοναδικού προφήτη Μωάμεθ και της μονοθεϊστικής θρησκείας που προέκυψε από τις επιφοιτήσεις του. Μια και δυο καταγγέλλεται λοιπόν η Αζία ως βλάσφημη, αφού κατατέθηκαν από αυτήκοους μάρτυρες μακροσκελείς διάλογοι, οι οποίοι δήθεν προέκυψαν στην αντιδικία των γυναικών. Διάλογοι που θα απαιτούσαν 2-3 ώρες για να διατυπωθούν, ενώ ο καυγάς κράτησε μόλις 1-2 λεπτά...

Μερικές ημέρες μετά από το επεισόδιο μπουκάρουν στο σπίτι της Αζία 2-3 μουλάδες και «συλλαμβάνουν» τη βλάσφημη, με σκοπό να της βάψουν το πρόσωπο μαύρο και να την περιφέρουν στο χωριό, κατά την παράδοση, πάνω σε γάιδαρο. Οι 2-3 χριστιανικές οικογένειες της γειτονιάς καλούν την Αστυνομία, η οποία αποτρέπει καταρχάς το διασυρμό της Αζία, αλλά την κλείνει στη φυλακή για τη δική της προστασία.

Στη συνέχεια καταφθάνουν τα γνωστά κοράκια, δικολάβοι και ιερωμένοι αμφότερων των θρησκειών στο χωριό, τα οποία αρχίζουν τις ασκιαμαχίες, ποιος φταίει, τι ειπώθηκε, πού στηρίζεται η δίωξη κτλ. Οι χριστιανοί λένε ότι στο χριστιανικό κόσμο υπάρχει ανοχή στους αλλόπιστους και αλλόδοξους, οι μωαμεθανοί τους απαντούν ότι αυτά είναι ιδέες του σατανικού Διαφωτισμού και ο ρωμαλέος χριστιανισμός του Μεσαίωνα ήταν αυστηρός και άτεγκτος σε θέματα πίστης! Από εκεί έχουν πάρει οι μουσουλμάνοι πολλές ιδέες για την προστασία της θρησκείας τους... (Ρε τι ακούμε, να υπερασπίζονται οι χριστιανοί τις αρετές του Διαφωτισμού και οι μωαμεθανοί να τους επαναφέρουν στις εγκληματικές παραδόσεις του Μεσαίωνα - πούσαι Χριστόδουλε να ακούσεις!)

Η Αζία βρίσκεται απομονωμένη από τον άντρα και τις πέντε κόρες της, διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητάνε να αφεθεί ελεύθερη, οι μουλάδες επιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος για προσβολή του Αλλάχ και πάει λέγοντας. Θέλουν να τρέξει αίμα για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις υποβαθμισμένες, αμόρφωτες και πεινασμένες μάζες της νότιας Ασίας και της Εγγύς Ανατολής! Σημειωτέον ότι στις φυλακές του Πακιστάν βρίσκονται ήδη αρκετές δεκάδες πολιτών, ανάμεσά τους και αλλόθρησκοι, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για προσβολή και βλασφημία σε βάρος του Αλλάχ, επειδή έφαγαν χοιρινό, έπιναν αλκοόλ και άλλα τέτοια θανάσιμα αμαρτήματα που λένε και παρ' ημίν οι σαλταρισμένοι θεόπληκτοι.

Κάπου εκεί λοιπόν και κάπως πρόχειρα και κρυφά οργανώνεται μια δίκη σε βάρος της Αζία Μπιμπί και, ενώ όλοι περίμεναν μια ποινή από φυλάκιση λίγων ετών μέχρι 20-30 ραβδισμούς στην πλάτη, ο δικαστής ανακοινώνει τη θανατική καταδίκη της κατηγορουμένης, η οποία θα εκτελεστεί με απαγχονισμό.


Ο πακιστανικός Τύπος αποσιωπά το θέμα, μερικές τοπικές εφημερίδες είναι υπέρ, άλλες κατά του νόμου περί βλασφημίας, ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Release International» στη Βρετανία, Andy Dipper, ζητάει να καταργηθεί αυτός ο νόμος που δίνει ευκαιρία σε κάθε συκοφάντη να κατηγορήσει αναίτια εχθρούς και γείτονες. Όμως οι μουλάδες επιμένουν ότι ο νόμος είναι κατοχυρωμένος στο σύνταγμα και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει - ό,τι γίνεται και σε μας με τις διάφορες οπισθοδρομικές  διατάξεις που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό σύνταγμα και δίνουν εξουσίες στο παπαδαριό για να μπορεί να εκμεταλλεύεται το δημόσιο ταμείο και τα κορόιδα.


Η «Catholic Liga» στις ΗΠΑ ζητάει από τον ΟΗΕ, με αφορμή τις περιπέτειες της Αζία, να επιβάλλει την κατάργηση όλων των νόμων περί βλασφημίας και προσηλυτισμού στον κόσμο, οι οποίοι νόμοι ισχύουν σημειωτέον και στην Ελλάδα, αν και έχουν ατονίσει με την πάροδο του χρόνου. Κι αυτά όλα την ίδια στιγμή που άλλες οργανώσεις θεόπληκτων ζητάνε να επιβληθούν νόμοι που τιμωρούν τη βλασφημία των θρησκειών και των ιερών προσώπων τους.

Ο υπουργός του Πακιστάν για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», χριστιανός ο ίδιος, ο οποίος αναζητείται από πολλούς πρέσβεις, εκπροσώπους οργανώσεων, δημοσιογράφους και κληρικούς χριστιανικών και άλλων δογμάτων, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης• κρύβεται γιατί δεν ξέρει τι να πει και τι να κάνει.

Οι συγγενείς της Αζία δεν αγωνίζονται κατά του απάνθρωπου νόμου περί βλασφημίας, αυτός είναι θεόσταλτος και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά με το επιχείρημα ότι η Αζία σέβεται το μωαμεθανισμό και δεν είπε αυτά που την κατηγορούν. Τελευταία ελπίδα όλων είναι να προσχωρήσει η καταδικασμένη στην εκεί «αληθινή θρησκεία», να δει το «φως το αληθινό» ντε, οπότε στη μεγαλοκαρδία του θα την απαλλάξει ο μέγας μουλάς της χώρας, ο Πακιστανός Ιερώνυμος δηλαδή, από τη θρησκευτική καταδίκη και ο πρόεδρος της χώρας, ο Πακιστανός Παπούλιας,  από τη θανατική ποινή..

Παλιές ιστορίες που, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται διαρκώς σε βάρος των ανθρώπων από εγκληματικούς μηχανισμούς εκμετάλλευσης και αποβλάκωσης.


Εννοείται ότι η τύχη και η ταλαιπωρία καθενός και καθεμιάς εξαρτώνται από την κοινωνική θέση και την οικονομική ευχέρεια που διαθέτει. Αν η Αζία ήταν μορφωμένη και ανήκε σε εύπορη οικογένεια, δεν θα χρειαζόταν να σταθεί στην ουρά για νερό, να αντιδικεί με τις άλλες γυναίκες, να συζητάει για θέματα που δεν πρόκειται να λυθούν όσο υπάρχει στην κοινωνία αμορφωσιά και φτώχεια!

Εμείς δεν έχουμε, βέβαια, κανένα λόγο να εμπλακούμε σε συζητήσεις, ποια θρησκεία είναι πιο αληθινή και πιο θαυματουργή• ξέρουμε πολύ καλά την προέλευση και το ρόλο των θρησκειών. Το μόνο που μπορούμε εδώ να κάνουμε είναι να συμπαρασταθούμε στα θύματα αυτών των θρησκειών, αφού η ζωή και η αξιοπρέπεια του καθενός είναι πολύ πιο σημαντική από τους θεούς και δαίμονες που ανακαλύπτουν και επικαλούνται οι απανταχού θεόπληκτοι. 
Μπορούμε να γράψουμε λοιπόν ένα γράμμα ή μια κάρτα στην Αζία, στη διεύθυνση: Mrs. Asia Bibi, District Jail, Sheikhupura, Punjab, Pakistan, στα αγγλικά για να διαβάσουν και οι λογοκριτές εκεί -ιδίως αυτοί- ώστε να διαπιστώσουν ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Πέρα από αυτό, μπορούμε να γράψουμε ένα γράμμα σε αρμόδια πρόσωπα του Πακιστάν, πρωθυπουργό, υπουργούς, πρέσβεις κλπ. και να τους ανακοινώνουμε το ενδιαφέρον μας για το συγκεκριμένο θύμα και όλα τα θύματα της πολιτικο-θρησκευτικής καταπίεσης. Προσωπικά έγραψα ήδη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, με το εξής περιεχόμενο:


Your Excellency Mr. Ambassador,
I would like to ask you to convey to your Government my and my family's worries for the future of Mrs. Asia Bibi, imprisoned in District Jail, Sheikhupura, Punjab and sentenced to death for a blasphemy offense. As we are not aware of the religious conflicts that envenom the people's relations in your country, there would be no point in taking a position as to the causes that led to this unfortunate event. As human beings, we are gravely concerned about what will happen to a wife and mother of five children.
Thank you very much your Excellency Mr. Ambassador,
(υπογραφή)

Η Πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα βρίσκεται Λουκιανού 6 - Κολωνάκι - Αθήνα, Τηλέφωνο 1: 210 729 0214, Τηλέφωνο 2: 210 729 0122, Fax: 210 725 7641. Μπορούμε επίσης να συμπληρώσουμε στα αγγλικά μία e-mail φόρμα, με αίτημα την απελευθέρωση της Αζία - εννοείται χωρίς θρησκευτικές αναφορές.

Εδώ διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Προέδρου, του Πρωθυπουργού και διαφόρων πρέσβεων του Πακιστάν, το οποίο επίσημα ονομάζεται: Islamic Republic of Pakistan:

  • pspm@pmsectt.gov.pk
  • hilal.hussain@president.gov.pk
  • jalal.farooq@president.gov.pk
  • info@embassyofpakistanusa.org
  • nsethi@pmsectt.gov.pk
  • consular@phclondon.org
Εννοείται προσφωνούμε Your Excellency Mr. President κτλ., όχι με ονόματα...

Φυσικά -και μάλλον είναι σκόπιμο- να απευθυνθούμε και στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (διευθύνσεις στο Internet) και να ζητήσουμε να επέμβουν για τη σωτηρία της Αζία. Εγώ έστειλα στον υπουργό εξωτερικών κ. Δρούτσα το εξής μήνυμα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο Πακιστάν βρίσκεται στη φυλακή District Jail, Sheikhupura, Punjab, από έτους περίπου, η κυρία Asia Bibi, 38 ετών, μητέρα 5 παιδιών, χριστιανή στο θρήσκευμα. Η κ. Bibi καταδικάστηκε πρόσφατα από τοπικό δικαστήριο σε θάνατο δι' απαγχονισμού επειδή, όπως λέγεται, βλασφήμησε σε βάρος του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ.
Η βρετανική οργάνωση «Release International» και η «Catholic Liga» στις ΗΠΑ ζητάνε από καιρό να καταργηθούν σε όλο τον κόσμο οι νόμοι περί βλασφημίας και προσηλυτισμού (οι οποίοι ισχύουν, σημειωτέον, και στην Ελλάδα από τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά), επειδή με αυτούς τους νόμους συκοφαντούνται αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς σε διάφορα πολιτισμικά υποβαθμισμένα κράτη της υφηλίου.
Αυτό που προέχει, βέβαια, είναι να απαλλαγεί η κ. Bibi από την επιβληθείσα ποινή και να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς να εξαναγκαστεί να αλλαξοπιστήσει, όπως ελπίζουν οι τοπικοί μουλάδες.
Προσωπικά, δεν δίνω δεκάρα για τις θρησκείες με το γνωστό οπισθοδρομικό παρελθόν και παρόν σε όλο τον κόσμο! Το μόνο που μας ενδιαφέρει, εμένα και την οικογένειά μου, είναι να βοηθηθούν ταλαίπωροι συνάνθρωποι των οποίων απειλείται η ζωή και η αξιοπρέπεια.
Γι' αυτό θα παρακαλούσα πολύ κύριε Υπουργέ να επικοινωνήσετε με τον Πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα και να του εκδηλώσετε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού γενικότερα για την τύχη όλων των ανθρώπων που είναι φυλακισμένοι αυτά τα χρόνια στο Πακιστάν με κατηγορίες περί βλασφημίας, ιδιαίτερα δε για τη μητέρα 5 παιδιών κ. Bibi.
Ευχαριστώ πολύ και παραμένω
με ιδιαίτερη εκτίμηση!
Στυλ. Γ. Φραγκόπουλος
Δρ.Μηχανικός, Καθηγητής


ΥΓ: Παραπέμπω σε ένα από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο γερμανόφωνο χώρο, http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,728521,00.html, ανάλογα έχουν δημοσιευτεί σε πολλές χώρες...

Κι αν μας ρωτήσουν προς τι το ενδιαφέρον, μπορούμε να απαντήσουμε, όπως αναφέρω και στην επιστολή στον Υπ. Εξωτερικών, ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για τη ζωή και την αξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων - στην ανάγκη γινόμαστε δε, προς χάριν των θυμάτων, ακόμα και φιλαράκια με τον Αλλάχ!