01 November 2010

Ελληνορθόδοξοι μουτζαχεντίν

(ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ, ΒΗΜΑ, 31/10/2010)


Πώς μας αναστατώνουν οι έκτακτες αργίες μεσοβδομαδιάτικα... Αναστατώνουν τον ρυθμό του χρόνου, διαρρηγνύουν τον ιστό του - κάτι που μπορεί να είναι σοβαρότερο από τη διάρρηξη του διαμερίσματός μας, ίσως και από τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που όλοι ξορκίζουν προσφάτως, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους ότι δεν θα είναι υπεύθυνοι αν συμβεί. Για τον καθένα θα φταίνε όλοι οι υπόλοιποι, άρα κανείς.

Με τη διάρρηξη του ιστού του χρόνου λόγω αργιών και επετείων συμβαίνουν μύρια όσα, ημερολόγιό μουας πούμε ο Γιάννης Μπουτάρης, που κανονικά σε κάποια γειτονιά της Θεσσαλονίκης θα περιόδευε να πείσει τους συμπολίτες του να τον ψηφίσουν, αναγκάζεται να πάει στην επίσημη δοξολογία για την «απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», όπου του την είχε στημένη ο αγιότατος μητροπολίτης Ανθιμος Ρουσσάς για να τον απειλήσει «όσο ζω θα σε πολεμάω και δεν πρόκειται να δεις δήμο σε όλη σου τη ζωή».


Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο κ. Ρουσσάς θεωρεί πως θα ζήσει περισσότερο από τον κ. Μπουτάρη, και ας είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερός του. Δεύτερον, συμπεραίνουμε ότι αν, παρά τη δίψα του για ζωή, έρθει η ώρα η κακή δεν θα τρέχει στα άκρα της γης προσευχόμενος να πεθάνει κάποιος νέος για να του κάνουν μεταμόσχευση (όπως έκανε ο μακαρίτης φίλος του Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης) αλλά θα μείνει στη Θεσσαλονίκη και θα περιπολεί στα τείχη της να εμποδίσει την άλωσή της από τον Μπουτάρη, όπως έκανε και ο άγιος Δημήτριος την εποχή που την πολιορκούσαν οι Άβαροι και προφανώς δεν είναι τυχαίο που οι δύο λέξεις ομοιοκαταληκτούν.

Ο σεμνός άγιος Θεσσαλονίκης θύμωσε επειδή ο υποψήφιος δήμαρχος τον αποκάλεσε «μουτζαχεντίν», που σημαίνει αυτόν που συμμετέχει σε τζιχάντ, σε ιερό πόλεμο - αλλά επιβεβαίωσε με τα πολεμοχαρή λεγόμενά του πόσο δίκιο είχε ο Γιάννης Μπουτάρης.