06 November 2010

Από μέρα σε μέρα το μίνι big bang στο CΕRΝ

(BHMA, 4/11/2020)

Ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CΕRΝ) στα γαλλοελβετικά σύνορα ετοιμάζονται να αναπαραγάγουν ένα μίνι Βig Βang. Από το 2009 ο LΗC που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης.


Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά ο τεράστιος επιταχυντής θα προκαλέσει μετωπικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου. Το πείραμα που έχει τον τίτλο ΑLΙCΕ σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις αρχές αυτού του μήνα και θα διαρκέσει επί τέσσερις εβδομάδες. Οι επιστήμονες στοχεύουν να διερευνήσουν μέσω του συγκεκριμένου πειράματος αλλά και άλλων παρόμοιων πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο LΗC πώς έμοιαζε το Σύμπαν σε... νεογνική ηλικία, όπως ανέφερε στο ΒΒC ο Τζέιμς Γκίλις εκπρόσωπος του CΕRΝ.

Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς (το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού) ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας. Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές, στο σύνολό τους τα πειράματα που θα λάβουν χώρα στο CΕRΝ θα είναι κυριολεκτικώς «καυτά», αφού θα παραχθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια πειράματος.