22 January 2010

Συζητήσεις για φιλοσοφία, ιστορία, επιστήμη

(της Όλγας Σελλά, Καθημερινή, 21/1/2010)

Υπάρχει ως λογοτεχνικό είδος η «μαθηματική λογοτεχνία»; Πώς συνδέεται η πορνογραφία με τη θεωρία των αριθμών; Αγχώνουν ή βοηθούν οι μαθηματικοί διαγωνισμοί; Τελικά, η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι βιβλίο για παιδιά; Τι ακριβώς σημαίνει η απόδειξη σ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;


Ολα αυτά τα... περίεργα και διόλου μαθηματικά θα συζητηθούν στις εκδηλώσεις της ομάδας «Θαλής + ΦΙΛΟΙ» που ξεκινούν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Αφορμή είναι η επέτειος της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ίδρυση αυτής της ομάδας, που έχει οργώσει τα σχολεία της χώρας, έχει ιδρύσει εκατοντάδες λέσχες ανάγνωσης, έχει κάνει εκδηλώσεις και έχει συνομιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τώρα, ο «Θαλής + ΦΙΛΟΙ» θέλει ν’ ανοιχτεί σε ευρύτερο κοινό, αλλά και σε περισσότερα θέματα. «Θέλουμε ν’ ανοιχτούμε και στους ενηλίκους, εντάσσοντας στις συζητήσεις και τις συναντήσεις μας θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, επιστήμης κ. λπ. με εισηγητές ειδικούς και ενημερωμένους ανθρώπους, αλλά και στα δημοτικά σχολεία, που είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ηλικιακή κατηγορία», λέει στην «Κ» ένας από τους ιδρυτές αυτής της γοητευτικής περιπέτειας, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Σχεδιάζουν λοιπόν όσα έκαναν τα προηγούμενα πέντε χρόνια στα σχολεία με τα μαθηματικά, να το συνεχίσουν και να το επεκτείνουν και σε άλλα θέματα, συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς, (πανεπιστήμια κ. ά.). Για να γίνουν «οι λέσχες ανάγνωσης ένα πιο βαθύ εργαλείο».


Δεν θα μείνουν όμως μόνο σε αυτά ούτε μόνο στις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Ανανεώνεται το site του «Θαλής + ΦΙΛΟΙ», θα υπάρχει υλικό από τις συναντήσεις σε βίντεο, ενώ στην πορεία, κάθε Κυριακή θα «ανεβαίνει» μια ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή. Και βέβαια ευελπιστούν μέσα από τις πέντε αυτές εκδηλώσεις να κάνουν γνωστά σε περισσότερο κόσμο τα νέα τους ενδιαφέροντα και τους νέους δρόμους που θέλουν να ανιχνεύσουν.


Οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:
  • Παρασκευή 22/1:, 7 μ. μ. «Μαθηματική λογοτεχνία: μύθος ή πραγματικότητα;». Συζητούν οι Απόστολος Δοξιάδης και Τεύκρος Μιχαηλίδης.
  • Παρασκευή 29/1: «Ευκλείδης και Εντροπία: μια σύντομη πορνογραφική σχέση». Συζητούν οι Πέτρος Δελλαπόρτας και Γιάννης Κοντογιάννης.
  • Παρασκευή 19/2: «Μαθηματικοί διαγωνισμοί: πρωταθλητισμός ή άθληση για όλους;», ομιλία με τον Tony Gardiner και συζήτηση με τους Απ. Δοξιάδη και Π. Δελλαπόρτα.
  • Παρασκευή 26/2: «Η Αλίκη στη χώρα του Θαλή», μια συζήτηση για τις διαφορετικές όψεις στο έργο του Λιούις Κάρολ.
  • Παρασκευή 5/3: «Ο Σέρλοκ Χολμς και το πέμπτο αίτημα του Ευκλείδη». Συζητούν οι Απ. Δοξιάδης, Τ. Μιχαηλίδης, Αν. Αποστολίδης, Φιλ. Φιλίππου, Ν. Γαλανόπουλος.


www.thalesandfrieds.org, είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.


.