11 January 2010

Δημιουργία ζωής στο εργαστήριο

Περιμένοντας τη Σύνθια· αυτό είναι το σενάριο για τους οπαδούς της τεχνητής ζωής τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που ο ειδικός αλλά και αμφιλεγόμενος στον τομέα της Γενoμικής Κρεγκ Βέντερ υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα ζωντανό βακτηριακό κύτταρο το οποίο θα περιέχει γονιδίωμα φτιαγμένο από το μηδέν στο εργαστήριο. Το 2010 αποτελεί πιθανότατα τη χρονιά που θα δούμε αν ο Βέντερ κρατήσει την υπόσχεσή του.
Η Σύνθια (έλαβε προφανώς το όνομά της από το synthetic αφού θα αποτελεί συνθετική ζωή) θα αποτελεί ένα είδος που θα φέρει γενετικές οδηγίες φτιαγμένες στο εργαστήριο, ικανές να υποστηρίξουν την ύπαρξη βακτηριακής ζωής- η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα με βάση το DΝΑ ενός μικροβίου που ονομάζεται Μycoplasma genitalium. 
Όταν ο Βέντερ ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει τη δημιουργία του γονιδιώματος του Μ. genitalium στο εργαστήριο τον Ιανουάριο του 2008, πολλοί πίστεψαν ότι η γέννηση της Σύνθια θα αποτελέσει άμεσα γεγονός. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η διαδικασία ήταν πιο πολύπλοκη απ΄ ό,τι πίστευε η ομάδα του Βέντερ. Εμφανίστηκαν πολλά προβλήματα, όπως η παρουσία ενζύμων του κυττάρου-ξενιστή που πρέπει να δεχθεί το ξένο γενετικό υλικό. Τα ένζυμα αυτά κατέστρεφαν το ξένο DΝΑ.


Και άλλες ομάδες εργάζονται επάνω στην τεχνητή ζωή. Ο Τζορτζ Τσερτς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ομάδα του πέτυχε να δημιουργήσει ριβόσωμα στο εργαστήριο- πρόκειται για το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας του κυττάρου.
Ο Τσερτς υπολογίζει ότι το επόμενο βήμα, η δημιουργία συνθετικών ριβοσωμάτων που πολλαπλασιάζονται, θα συμβεί κατά το 2010. Ωστόσο η δημιουργία ενός πλήρως συνθετικού κυττάρου αποτελεί ακόμη μακρινό στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε το έργο «Περιμένοντας τη Σύνθια» να έχει εξέλιξη μέσα στη χρονιά, για να μη μετατραπεί σε... «Περιμένοντας τον Γκοντό».