Ποιο συγκεκριμένα, άρθρο στους «Financial Τimes»βεβαιώνει ότι θα αντιμετωπίσει νομισματική κρίση κάθε χώρα που, στα πλαίσια μιας εξωτερικά εισαγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία έρχονται σε αντίθεση οι εγχώριες πολιτικές της. Αυτό, επισημαίνει το άρθρο, συνέβη στην Αργεντινή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρόσδεση του νομίσματός της με το δολάριο, και αυτό προβλέπει να συμβεί και στην Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε δύο-τρία χρόνια.
Το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη έχει αρχίσει να απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νομικοί της οποίας μελέτησαν το ζήτημα αυτό σε «έγγραφο εργασίας» τον Δεκέμβριο του 2009. Το κείμενο αυτό καταλήγει, στη σελίδα 28, στο συμπέρασμα ότι η μόνη οδός για έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι η ταυτόχρονη αποχώρησή της και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, το ίδιο κείμενο στη σελίδα 38, εκτιμά ότι η αποχώρηση αυτή μπορεί να επέλθει μετά από περιθωριοποίηση του συγκεκριμένου Κράτους Μέλους, αλλά θεωρεί ως καλύτερη επιλογή την εξώθηση του Κράτους Μέλους σε οικειοθελή αποχώρηση…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα και τους πολίτες της με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το ενδεχόμενο αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό, όσο τις τύχες της χώρας τις διαχειρίζεται το ίδιο ανεύθυνο, αδίστακτο, λαϊκίστικό πολιτικό σύστημα, που με τις επιλογές του τα τελευταία 30 χρόνια, οδήγησε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Για το λόγο αυτό, και για να εξαλειφθεί ακόμα και η ελάχιστη πιθανότητα πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου θα πρέπει όχι μόνο να υλοποιηθούν άμεσα φιλελεύθερες πολιτικές, όπως αυτές που προτείνει από την ίδρυσή της η Φιλελεύθερη Συμμαχία (ακόμα και στις εθνικές εκλογές του 2009 παρόλο που δεν συμμετείχε με συνδυασμούς της), αλλά και να υπάρξει ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, στη διακήρυξή της για τις ευρωεκλογές του 2009 καλούσε τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιληφθούν ότι, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, η νομισματική ενοποίηση μπορεί και να ακυρωθεί εάν δε συμπληρωθεί από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Χωρίς την αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας, η νομισματική ένωση και η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα αλληλοϋπονομεύονται, μέχρι τη κατάρρευση και των δύο. Στο ίδιο πνεύμα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία προσυπογράφει τις πρόσφατες προτάσεις του προέδρου των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Γκυ Βέρχοφστατ, για μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων για την λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κέντρο. Μια πρόταση που αποτελεί τη μόνη εξασφάλιση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μέτρα αντιμετώπισης της επερχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και ότι δεν θα ακολουθήσει στο μέλλον τις ίδιες ανεύθυνες πολιτικές που την οδήγησαν ως εδώ.
Οι προτάσεις αυτές της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμένουν σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, επίκαιρες.