20 January 2010

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

(ΒΗΜΑ, 20/1/2010)

Ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες βρετανικών ερευνητικών ινστιτούτων και οργανισμών αναπτύσσει μια νέα εξέταση για διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας. Πρόκειται για μια εξέταση ούρων η οποία μπορεί να εντοπίζει μέσα σε διάστημα δύο ωρών τα ίχνη του καρκίνου στο πάγκρεας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εξέταση μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή του.

Η ανακάλυψη χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, αφού ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι ένας από τους καρκίνους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ακριβώς επειδή ανιχνεύεται πολύ δύσκολα. Υπολογίζεται ότι εννέα στους δέκα ασθενείς δεν καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερα από πέντε έτη μετά τη διάγνωση της πάθησης.

Η εξέταση εξετάζει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που λειτουργεί ως καρκινικός δείκτης. Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα είναι ένδειξη της εμφάνισης αδενοκαρκινώματος και η ανίχνευσή τους θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυξάνοντας τη διάρκεια της ζωής των ασθενών. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.