(Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ, Ελευθεροτυπία, 11/1/2020)
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του έργου παίχτηκε προχθές: ο υπουργός Αμυνας και συνταγματολόγος Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία που κατέθεσε μόλις πριν 4 μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αόριστες αυξήσεις στις κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές.
Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια «Λεφτά υπάρχουν», «Εξω οι Κινέζοι από το λιμάνι», «Η ωραία απόσυρση», «Πόθεν έσχες τις καταθέσεις», «Μετοχοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις», «Τέλη κυκλοφορίας», «Ο λαϊκός γενικός γραμματέας», «Πάγωμα - ξεπάγωμα», «Πλήρωσε παλιοπλοιοκτήτη», «Δεν τη θέλω την κληρονομιά».
Πριν 4 χρόνια, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρισε τη σκιώδη κυβέρνηση, τοποθέτησε ένα στέλεχος απέναντι σε κάθε υπουργείο, ώστε (το στέλεχος) να πληροφορείται επακριβώς για την κυβερνητική δραστηριότητα, να αντιδρά, να αντιπροτείνει, να μελετά και να χαράζει πολιτική, που στις συνεδριάσεις των οργάνων της αντιπολίτευσης θα συνετίθετο από τον Γ. Παπανδρέου σε προγραμματισμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ όταν ερχόταν στην εξουσία.
Ο ελληνικός λαός έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, απηυδισμένος από την πολιτική της Ν.Δ. και με την ελπίδα ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κυβερνούσε καλύτερα. Αλλά, απο την πρώτη κιόλας μέρα της νέας διακυβέρνησης αποδείχτηκε ότι ούτε οι σκιώδεις υπουργοί είχαν δουλέψει, έστω κατ' ελάχιστον, σε ένα νέο ρεαλιστικό πρόγραμμα, ούτε σοβαρές προτάσεις έφεραν για αλλαγές, ούτε είχαν επεξεργαστεί λύσεις για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι προκάτοχοί τους. Τι έκαναν επί 4 χρόνια; Καλά, ευχαριστώ.
Κ ατ' αρχήν ο πρωθυπουργός επέμενε ήδη προεκλογικά ότι «χρήματα υπάρχουν» μόνο και μόνο για να ψηφιστεί από τον λαό, κόντρα στον Κ. Καραμανλή, που ομολογούσε ότι δεν υπάρχει σεντς. Κι αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι από τον Αύγουστο όλους τους ενημέρωσε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός είχε απορρίψει το πάγωμα των μισθών, τους οποίους μειώνει πλέον.
Η επιλογή των γενικών γραμματέων (που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί) από βιογραφικά σημειώματα στο Internet προστίθεται στις αφέλειες (επιεικώς) της πρωθυπουργικής εμμονής στη σημασία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα του Διαδικτύου ως μαγικού νέου κόσμου, που μπορεί να βοηθήσει στη λύση σχεδόν όλων των προβλημάτων.Η ψυχρή πραγματικότητα οδήγησε τελικώς σε πολιτικές επιλογές, αφού ο πειραματισμός αυτοεξευτελίστηκε.
Η απόσυρση των αυτοκινήτων, αφού αποσύρθηκε, αφήνοντας τους πολίτες με την απορία αν έχουν να κάνουν με σοβαρό κράτος είπα-ξείπα, επανέρχεται μελλοντικώς με περιβαλλοντικά κριτήρια, που θα μελετηθούν!
Τα εξοντωτικά τέλη κυκλοφορίας με μόνο κριτήριο την είσπραξη χρημάτων, χωρίς κανέναν πόνο για τη ρύπανση και μόλυνση της ατμόσφαιρας, εισπράχθηκαν μεν, αναθεωρούνται δε, αφού αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως ήταν λάθος.
Ηαναγγελία για το πόθεν έσχες των καταθέσεων από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών έχει ήδη μετατραπεί σε «κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων», αφού περίπου 5 δισ. ευρώ αναχώρησαν για το εξωτερικό, αφήνονας σύξυλες τις τράπεζες.
Οι μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις δαιμονοποιούνται ως εισπρακτικές πολιτικές, αλλά στη συνέχεια ανακοινώνεται τριετές πρόγραμμα βασισμένο επάνω τους (!)
Η εξαγορά μέρους του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική Cosco, αφού καταγγέλλεται ως απαράδεκτη, τελικώς επικυρώνεται, ενώ οι συντεχνιακοί μηχανισμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αμείβονται με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ύψους 85.000.000 ευρώ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε ως απαράδεκτο το πρόγραμμα εθελουσίας 50.000.000 ευρώ, που είχε προτείνει η Ν.Δ.!
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που πάνω της έχει στηριχτεί η νέα ηλεκτρονική δημοκρατία, παίρνει την απάντησή της από έναν επισκέπτη της στο opengov.gr: «Η επιτυχία του opengov μετριέται, θέλουν να μας πουν, με τα comments των επισκεπτών του σάιτ; Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να παράγει και έργο».
Κακά τα ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε απλώς να έρθει στην εξουσία. Δεν είχε κανένα πρόγραμμα. Δεν δούλεψε, δεν ενδιαφέρθηκε, όπως δεν κάνει και κανένας Ελληνας, που στηρίζει τη ζωή του στην επιφάνεια και στο βλέποντας και κάνοντας.
Είναι εύκολο να λες εκ των υστέρων ότι έκανες λάθος. Αρκεί να μη σου πει ο λαός ότι έκανε λάθος.