14 December 2008

Επιστρέφει τα οικόπεδα

(Πρώτο Θέμα, 14/12/2008)

Αναδιπλώνεται η Μονή Βατοπεδίου και με επιστολή του στον υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούφη ο εκτελών χρέη ηγουμένου, μοναχός Γερμανός, δηλώνει ότι η Μονή είναι πρόθυμη να επιστρέψει τα οικόπεδα που πήρε ως αντάλλαγμα. Όσον αφορά την κυριότητα επί της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, αυτή προτείνει να κριθεί στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρόσφατα πάγια θέση της μονής, όπως την εξέφραζε ο ηγούμενος Εφραίμ, ήταν να επανέλθει στη μονή η κυριότητα επί της λίμνης, με αντάλλαγμα την επιστροφή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου όλων των οικοπέδων, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο νέος διαχειριστής της μονής Γερμανός προτείνει την επιστροφή όλων των ακινήτων που περιήλθαν σε αυτήν εκ των ανταλλαγών, με "νομικές διευθετήσεις", όπως αναφέρει, "και δεν απαιτεί παρά του ελληνικού δημοσίου την αναγνώριση της κυριότητας επί των λιμναίων και παραλιμνίων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων θα κριθεί υπό των δικαστηρίων".

Μάλιστα, ο καθηγούμενος του Βατοπεδίου λέει χαρακτηριστικά ότι ο τρόπος της επιστροφής των οικοπέδων μπορεί να υποδειχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Στο τέλος της επιστολής του ο γέρων Γερμανός αναφέρει ότι ήδη οι δικηγόροι της μονής έχουν προτείνει τρόπους επιστροφής τους οποίους απέστειλε προς τον κ. Αλογοσκούφη, μαζί με την εν λόγω επιστολή.

Εξηγώντας την αναδίπλωση της μονής, ο καθηγούμενος αναφέρει στην επιστολή του ότι "εδημιουργήθη ήδη μέγας θόρυβος όστις προσβάλλει την ιεράν ημών μονήν και την εκκλησίαν γενικότερον". Όλα αυτά, λέει, προτείνονται, προκειμένου να επέλθει η ειρήνη στη μονή, αλλά και γενικότερα να κοπάσει ο θόρυβος που έχει προκληθεί. Προσθέτει δε ότι πρόθεση της μονής υπήρξε πάντοτε το κοινό καλό και υπενθυμίζει πως η περιουσία της μονής δεν ανήκει στους μοναχούς ή τον ηγούμενο, "διότι αυτοί δεν έχουν καν προσωπική περιουσία".

Παρατηρήσεις/Ερωτήσεις:
  1. Αυτή την αποστροφή που χρησιμοποιούν οι καλόγεροι πολύ συχνά, ότι "οι μοναχοί δεν έχουν προσωπική περιουσία", δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Καθένας που στεγάζεται, τρώει, ντύνεται, πορεύεται δωρεάν και διατηρεί επιπλέον μια ικανοποιητική κατάθεση σε χρήμα στις τράπεζες (έστω και στο όνομα του μοναστηριού!), δεν χρειάζεται καμιά προσωπική περιουσία, αφού δεν έχει και παιδιά να την κληροδοτήσει. Δεν αποτελεί λοιπόν καμιά ηρωική επιλογή η απάρνηση, με αυτές τις προϋποθέσεις, της προσωπικής περιουσίας και κακώς αναφέρονται διαρκώς σ' αυτήν!
  2. Εκεί που γράφει "προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος που έχει προκληθεί", εννοεί ο καλόγερος ότι, άμα επιστραφούν τα οικόπεδα και ό,τι άλλο οικειοποιήθηκαν, θα ξεχάσει ο κόσμος τις κομπίνες που σκαρφίστηκαν οι "πένητες" μοναχοί με τους υπουργούς, τους δικαστικούς, τους συμβολαιογράφους, τους επιχειρηματίες κ.ά., όλες τις παρακαμπτήριες διαδικασίες που επινοήθηκαν και όλες τις παρανομίες που τελέστηκαν; Γελιέται και πολύ! Το μόνο που μπορεί να πετύχει με αυτή την αναδίπλωση είναι, να επιμετρηθούν στο δικαστήριο ηπιότερες τελικές ποινές για όσους τελικά καταδικαστούν - επειδή έδειξαν ειλικρινή μεταμέλεια (λέμε τώρα!) και δεν θα έχει προκύψει τελικά ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Η ζημιά σε βάρος της κοινωνίας δεν γιατρεύεται όμως με καμιά υπαναχώρηση!