20 December 2008

Τσάμπα προφήτες

...
Οι διαδρομές προς την διασημότητα είναι απρόβλεπτες και περίπλοκες, ιδιαίτερα στον ανεξέλεγκτο κόσμο και χώρο του Internet. Έτσι, ένας blogger από την Νότια Κορέα, ο οποίος γράφει με το ψευδώνυμο Minerva (λατινιστί η θεά Αθηνά), απέκτησε απρόβλεπτη διασημότητα στη χώρα του, επειδή έγραψε τον περασμένο Ιούλιο ότι η αμερικάνικη κρίση στις χρηματοδοτήσεις ακινήτων θα περάσει σύντομα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα κτυπήσει τη Νότια Κορέα.

Πράγματι αυτό συνέβη στην Κορέα, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, μόνο που εκεί η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη (κάτι μου θυμίζει αυτό!) και ο κόσμος προτιμάει να πιστεύει τους «προφήτες» του Internet, παρά τον εκεί κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Είναι γνωστό ότι οι εποχές ανακατατάξεων και προβλημάτων ήταν πάντα οι καλύτερες για προφήτες κάθε επιπέδου και σκοπιμότητας. Όταν επικρατεί «κατάλληλος καιρός» (χρόνος), όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, ό,τι κι αν πεις, ιδίως αν προβλέψεις τα αυτονόητα με απαισιόδοξη χροιά, κάτι από αυτά θα επιβεβαιωθεί, οπότε μπορείς να μπεις εύκολα στην ομάδα των «σοβαρών αναλυτών» και «μελλοντολόγων» του Internet.

Όμως, η πρόβλεψη ότι σε μια περιοχή με επιδημίες κάποιος ή κάποιοι θα κολλήσουν την επιδημική ασθένεια, δεν προδίδει «κληρονομικό» προφητικό χάρισμα, όπως κανείς δεν γίνεται σοβαρός σεισμολόγος στην Ελλάδα, επειδή προβλέπει ότι το επόμενο τρίμηνο θα γίνει σεισμός 6 R στο «ελληνικό τόξο», γύρω από την Πελοπόννησο.

Απ’ την άλλη μεριά, αν ήταν η χρηματιστηριακή κρίση τόσο εύκολα προβλέψιμη και δεν αποτελούσε μία μόνο από τις πάμπολλες πιθανές εκδοχές, δεν θα είχαν χάσει τόσες τράπεζες και εταιρίες και τόσοι ιδιώτες τις καταθέσεις τους. Ανάλογα συνέβησαν εξάλλου παρ’ ημίν αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: τον περασμένο Μάρτιο ή Απρίλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβαινε καθημερινά, έσπευδαν όλοι οι διαχειριστές σε πολυκατοικίες, κτιριακά συγκροτήματα και μονάδες παραγωγής να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, γιατί το φθινόπωρο η τιμή του θα βρισκόταν (σίγουρα!) στα ύψη.

Τον Απρίλιο 2008 η τιμή ήταν στα 77 λεπτά το λίτρο και τώρα τον Δεκέμβριο 2008 έχει πέσει στα 48 λεπτά. Όποιος πήρε τότε πετρέλαιο, κατηγορείται για διασπάθιση χρημάτων. Αν είχε ανέβει εντωμεταξύ η τιμή του, πάνω από εκείνη του Απριλίου και δεν είχε αγοραστεί τον Απρίλιο πετρέλαιο, θα κατηγορούσαν τον διαχειριστή ότι δεν έπραξε το αυτονόητο και τώρα πληρώνουν την αμέλειά του!

Αυτή η αβεβαιότητα δείχνει ότι, το δύσκολο δεν είναι να περιγράψεις όλες ή τις περισσότερες από τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις μιας πολύπλοκης υπόθεσης, αλλά να πεις καθαρά, ποια από αυτές θα υλοποιηθεί, έστω και πιθανολογικά. Μετά τα γεγονότα είναι όλοι σοφοί, αλλά και (συνήθως) χαμένοι! Τσάμπα προφήτες!
.
(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)