10 April 2008

Εκκλησία κατά... επιστημόνων

(Ελευθεροτυπία, 4/4/2008)

Η θεωρία του Big Bang, της Μεγάλης Εκρηξης που δημιούργησε το Σύμπαν, δεν είναι πια απλώς κοινός τόπος ακόμα και για άσχετους με την επιστήμη, είναι και εντελώς αποδεκτή από την Εκκλησία. Μπορεί, βλέπετε, να ερμηνευθεί από την παρουσία ενός ... θεϊκού δακτύλου. Να, όμως, που ο καθηγητής Μαθηματικής Φυσικής στο Κέιμπριτζ, Νοτιοαφρικανός Νιλ Τούροκ, άρχισε να εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο του Σύμπαντος που εξηγεί τη Μεγάλη Έκρηξη και η Καθολική Εκκλησία τον έβαλε στο μάτι.

Διότι ο Νιλ Τούροκ δεν πιστεύει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός με ένα μεγάλο μπαμ, αλλά, όπως λέει, «ίσως το Σύμπαν υπήρχε πριν από την έκρηξη, και αυτή η έκρηξη έγινε σε ένα προϋπάρχον Σύμπαν. Μπορεί να ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν και να υπήρχαν εκρήξεις στο παρελθόν και να υπάρχουν και στο παρόν».

Αν όλα αυτά σάς φαίνονται ενδιαφέροντα διαβάστε το βιβλίο «Αέναο Σύμπαν», που έγραψε μαζί με τον καθηγητή Φυσικής στο Πρίνστον Πολ Στάινχαρντ (εκδόσεις ΑΒΓΟ) ή πηγαίνετε να τον ακούσετε με τα αυτιά σας την Πέμπτη 17 Απριλίου στο Μέγαρο (7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας).

Εκτός όλων των άλλων ο Νιλ Τούροκ είναι ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. Οι γονείς του φυλακίστηκαν για αντίσταση στο ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής και ήταν το δεύτερο ζευγάρι μετά τον Μαντέλα και τη γυναίκα του που εκλέχτηκε στό Κοινοβούλιο, μετά την πτώση του απαρτχάιντ. Ο ίδιος ο Νιλ Τούροκ έχει δημιουργήσει ένα αφρικανικό ινστιτούτο για τη μαθηματική επιστήμη που αλλάζει τις τύχες πολλών Αφρικανών νέων.


Πολ Στάιναρντ και Νιλ Τουροκ: «Αέναο Σύμπαν», (τίτλος πρωτοτύπου: Endless Universe), σελίδες 347, εκδόσεις ΑΒΓΟ, Αθήνα 2008.

Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης -η κυρίαρχη σήμερα εξήγηση της επιστήμης για τη δημιουργία του σύμπαντος- υποστηρίζει ότι ο χώρος και ο χρόνος ξεπήδησαν από την ανυπαρξία πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια μέσω μιας θερμής και διαστελλόμενης πύρινης σφαίρας άπειρης σχεδόν πυκνότητας.

Στο Αέναο σύμπαν, ο Πολ Στάινχαρντ και ο Νιλ Τούροκ, δύο από τους επιφανέστερους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, προτείνουν μια διαφορετική, επαναστατική κοσμολογία: αυτό που θεωρούσαμε ώς σήμερα «στιγμή της δημιουργίας», ήταν απλώς ένα επεισόδιο ενός άπειρου κύκλου τιτάνιων συγκρούσεων ανάμεσα στο δικό μας σύμπαν και σ’ έναν παράλληλο κόσμο. Η Μεγάλη Έκρηξη δεν ήταν η αρχή του χρόνου, αλλά μια γέφυρα από ένα παρελθόν γεμάτο ατελείωτα επαναλαμβανόμενους κύκλους εξέλιξης, κάθε ένας από τους οποίους συνοδευόταν από τη δημιουργία νέας ύλης και το σχηματισμό νέων γαλαξιών, αστέρων και πλανητών.

Οι συγγραφείς αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν στη θεωρία τους -στην οποία έδωσαν το ελληνικό όνομα «Εκπυρωτικό Σύμπαν»- συνδυάζοντας τις νέες ανακαλύψεις της Αστροφυσικής, της Θεωρίας των Υπερχορδών και της Αστρονομίας.

Το Αέναο σύμπαν δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης Φυσικής, όπως πού βρίσκεται το 96% του σύμπαντος και γιατί το σύμπαν άρχισε διαστέλλεται μυστηριωδώς με επιταχυνόμενο ρυθμό πριν από 6,3 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Στίβεν Χώκινγκ δήλωσε σχετικά με το Αέναο Σύμπαν ότι είναι «μια προκλητική εναλλακτική θεώρηση για την ευρέως αποδεκτή εικόνα της Μεγάλης Έκρηξης και για το μέλλον του σύμπαντος».