16 April 2008

«Bαθύτατη ντροπή» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα

...
«Βαθύτατη ντροπή» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που έχουν ταράξει τα τελευταία χρόνια συθέμελα την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ εξέφρασε την Τρίτη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' εν πτήσει προς την Ουάσινγκτον, για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Δεσμεύθηκε ότι από πλευράς Αγίας Έδρας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, μεταδίδει το Reuters.

Ο ποντίφικας αναμένεται ότι θα συναντήσει στις ΗΠΑ ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο ποίμνιο, το οποίο παραμένει έντονα προβληματισμένο από τα σεξουαλικά σκάνδαλα των καθολικών ιερέων που ήλθαν σταδιακά στο φως από το 2002, υποχρεώνοντας τις καθολικές επισκοπές να καταβάλλουν συνολικά άνω των δύο δισ. δολαρίων σε διακανονισμούς αγωγών. Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Βενέδικτου ΙΣτ' στις ΗΠΑ, αλλά και το πρώτο που πραγματοποιεί προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σάλο που προκάλεσαν τα σεξουαλικά σκάνδαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα αναφερθεί και επί αμερικανικού εδάφους στα σκάνδαλα που έχουν συνταράξει την Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών που συνέβαιναν επί δεκαετίες, αλλά συχνά συγκαλύφθηκαν συστηματικά από τους ηγέτες της εκκλησίας.

Ένα δίκτυο θυμάτων κακοποίησης αναφέρει, πάντως, ότι δεν είχε καμία απάντηση από το Βατικανό στο αίτημα να συναντήσει το Βενέδικτο. Η πρόεδρος του Δικτύου των Επιζώντων από όσους Κακοποιήθηκαν από τους Ιερείς (SNAP), Μπαρμπαρα Μπλέην, εξέφρασε την άποψη ότι ο Πάπας θα συναντήσει μία μικρή ομάδα θυμάτων που θα έχουν επιλεγεί προσεκτικά.

Ο ποντίφικας έχει αποκηρύξει τη «βρωμιά» μέσα στην εκκλησία και θεωρείται πιθανό να ανοίξει ο ίδιος τη συζήτηση του θέματος όταν συναντήσει τους επισκόπους της αμερικανικής εκκλησίας στην Ουάσιγκτον και κατά τις συναντήσεις του με μοναχούς και μοναχές το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

Αλλωστε, οι περισσότεροι Αμερικανοί καθολικοί περιμένουν από τον Πάπα να αναφερθεί στο θέμα της ηθικής και της θρησκείας και ενδιαφέρονται λιγότερο για τις απόψεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ, τις οποίες θα συζητήσει με τον Τζορτζ Ο.Μπους την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον. Ειδικότερα οι Ισπανόφωνοι καθολικοί περιμένουν από τον Πάπα να αναφερθεί στα ζητήματα της μετανάστευσης.

Με τα 67,5 εκατομμύρια πιστούς της, η Αμερικανική Καθολική Εκκλησία υστερεί μόνο από το Μεξικό και τη Βραζιλία σε ό,τι αφορά στο μέγεθος του εκκλησιάσματος, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των πιστών στις ΗΠΑ παραμένει σταθερός, καθώς το 1/3 των πιστών που εγκατέλειψε την Καθολική εκκλησία αντικαταστάθηκε από τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένο με τους νέους πληθυσμούς των μεταναστών και ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη, θα πρέπει να ασχοληθεί και με το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων και την απροθυμία των λαϊκών να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.

(Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ/dpa)