18 May 2008

Μαίρη-'Ελεν Νέζη

Mary-Ellen Nesi
Η μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη είναι μια πολλή σημαντική Ελληνίδα καλλιτέχνις από το χώρο της όπερας και της συμφωνικής μουσικής.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Κόνταλυ με την Μίσα Ικεούτσι και, αφού πήρε το δίπλωμά της (1994), έκανε μαθήματα τεχνικής και ερμηνείας με τους Έρνστ Χαίφλινγκερ (Ζυρίχη), Βέρα Ρόζα (Λονδίνο), Αρρίγκο Πόλα (Μόντενα), Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Σπούδασε επίσης στο Μayer-Lismann Opera Centre του Λονδίνου.

Στην όπερα εμφανίζεται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως: Ανταλτζίζα (Νόρμα), Ξέρξης (Ξέρξης), Ροζίνα (Κουρέας της Σεβίλλης), Ορέστης (Ορέστης), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Μεγακλής (Ολυμπιάδα του Παϊζιέλλο), Πηνελόπη (Η Επιστροφή του Οδυσσέα), Θησέας (Αριάδνη στην Κρήτη), Ανδρόνικος (Ταμερλάνος), Ρουτζέρο (Αλτσίνα), Τύχη και Αθηνά (Στέψη της Ποππαίας), Ραμίρο (La Finta Giardiniera), Κερουμπίνο (Οι Γάμοι του Φ
ίγκαρο), Οκτάβιαν (Ο Ιππότης με το Ρόδο), Ορφέας (Ορφέας και Ευρυδίκη), Ελένη της Σπάρτης (Η Επιστροφή της Ελένης του Θ. Μικρούτσικου), Τερέζα (Υπνοβάτιδα), κ.ά.

Συνεργάζεται σταθερά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης.

Έχει επίσης εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες του εξωτερικού όπως: Κάρνεγκυ Χωλ (Carnegie Hall) και Έιβερυ Φίσερ Χωλ (Avery Fisher Hall) (Νέα Υόρκη), Πλας ντεζ Αρ (Placedes Arts) (Μόντρεαλ), Θέατρο του Μουσικού Μαΐου στη Φλωρεντία (Teatro Comunale), Θέατρο Monumental της Μαδρίτης. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ του Σπολέτο στην Ιταλία στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του Βιβάλντι «Ercolesul Termodonte», ως Αντιόπη, υπό τη διεύθυνση τουAlan Curtis.

Έχει συμπράξει, ως σολίστ, με όλα τα συμφωνικά σύνολα της Ελλάδας καθώς και με την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης Ισπανίας (RTVE), την Camerata Stuttgart, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας και της Όπερας του Βελιγραδίου, ενώ έχει περιοδεύσει στην Αμερική και τον Καναδά με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ υπό τη διεύθυνση του Charles Dutoit.

Αυτή η πολύ σημαντική Ελληνίδα μεσόφωνος εμφανίζεται επίσης συχνά σε ρεσιτάλ τραγουδιού και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Τελευταίες εμφανίσεις της ήταν,
  • στις 25 & 27/1/08 στο Teatro Comunale di Ferrara και στις 15 &17/2/08 στο Teatro Municipale di Piacenza με Vivaldi Motezuma (Mitrena),
  • στις 16,19,24,28/3/08 στην Bayerische Staatsoper του Μονάχου με Händel Tamerlano (Andronico),
  • στις 29 & 30/3/08 Teatro Comunale di Modena με Vivaldi Motezuma (Mitrena),
  • στις 11/5/08 στο Strathmore Hall in Washington DC τα «Κατά Ματθαίον πάθη» του J.S. Bach και
  • στις 17/5/08 Théâtre de Poissy με Gluck Le Cinesi (Lisinga).


...

Επόμενες εμφανίσεις της έχουν προγραμματιστεί,
  • στις 4/6/08 στο Ανόβερο (Herrenhausen) με Concert Acqua Alta,
  • στις 10/6/08 στο Vigo με Händel Rodrigo (Rodrigo),
  • στις 15 & 18/7/08 στο Μόναχο, Münchner Opernfestspiele 2008, με Händel Tamerlano (Andronico) και
  • στις 5,8,13,15/11/08 στο Teatro Real της Μαδρίτης με Händel Trionfo del Tempo e del Disinganno (Disinganno).
Η κ. Νέζη έχει ηχογραφήσει, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, τον επώνυμο ρόλο στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας Ορέστης του Χέντελ (ΜDG, Γερμανία) αποσπώντας τα θερμότερα σχόλια του διεθνούς Τύπου, το ρόλο του Θησέα στην όπερα Αριάδνη στην Κρήτη του Χέντελ (MDG) που βραβεύτηκε από τον εξειδικευμένο διεθνή Τύπο και πολύ πρόσφατα το ρόλο του Ανδρόνικου στον Ταμερλάνο του Χέντελ (MDG).

Με δική της πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας επιμελείται από τον Ιούλιο του 2003 του Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου.


Με πάτημα στις φωτογραφίες εμφανίζονται μεγαλύτερες!
Ιστοσελίδες της Μαίρη-Έλεν Νέζη >>>
(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)