02 May 2008

Ο Στήβεν Χόκινγκ συνιστά τον εποικισμό άλλων κόσμων

...
Στο ερώτημα «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» κλήθηκε να απαντήσει ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, δίνοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χόκινγκ, ζωή στο Σύμπαν υπάρχει και μάλιστα πιθανότατα είναι διάσπαρτη. Αυτό που, όπως λέει ο κορυφαίος επιστήμονας, πιθανότατα σπανίως απαντάται είναι η νοήμων ζωή. «Πρωτόγονες μορφές ζωής υπάρχουν και μάλιστα σε αφθονία στο Σύμπαν. Αυτό που φαίνεται να σπανίζει είναι η νοήμων ζωή. Ορισμένοι μάλιστα θα έλεγαν η νοήμων ζωή δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στη Γη...» ήταν η ατάκα του κ. Χόκινγκ, ο οποίος δήλωσε παρών σε εκδήλωση που έγινε για τα 50ά γενέθλια της ΝΑSΑ.

Ο κ. Χόκινγκ τοποθετήθηκε και για την ύπαρξη εξωγήινων και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει το ενδεχόμενο επαφής μαζί τους. «Αν υπάρχουν νοήμων ζωή στο Σύμπαν και προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί γιατί τόσες δεκαετίες τα διαστημικά μας όργανα δεν έχουν συλλάβει κανένα σχετικό σήμα ή έστω κάποιο ίχνος που να υποδηλώνει την ύπαρξή τους;Οι αναφορές
για επαφές με εξωγήινους και πολύ περισσότερο για απαγωγές από εξωγήινους γίνονται από εκκεντρικά ή ιδιόρρυθμα άτομα και δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές.

Παρ΄ όλα αυτά αν κάποιος δει μπροστά του έναν εξωγήινο το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσέξει πολύ και να μην τον πλησιάσει. Επειδή οι εξωγήινοι δεν διαθέτουν DΝΑ ανάλογο με αυτό των ανθρώπων είναι πιθανόν να μεταδίδουν ασθένειες τις οποίες το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 66χρονος επιστήμονας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η άποψη του κ. Χόκινγκ για το μέλλον της ανθρωπότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, περνά υποχρεωτικά από την παρουσία του ανθρώπου σε άλλες περιοχές του Διαστήματος.

«Αν οι άνθρωποι θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και για τα επόμενα 1 εκατ. χρόνια θα πρέπει με θάρρος και τόλμη να ταξιδέψουμε όσο περισσότερο και όσο μακρύτερα μπορούμε στο Σύμπαν» υποστηρίζει ο κ. Χόκινγκ, ο οποίος συγκρίνει εκείνους που αντιδρούν με τα χρήματα που ξοδεύονται για τη διαστημική εξερεύνηση με εκείνους που ήταν αρνητικοί στο ταξίδι του Χρ.Κολόμβου. «Η ανακάλυψη της Αμερικής δημιούργησε μια μεγάλη και βαθιά αλλαγή στην πορεία και στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν γίνει κάτι παρόμοιο στο Διάστημα» δήλωσε ο επιστήμονας.

(ΒΗΜΑ, 23/4/2008)