28 July 2009

Μπούμερανγκ η περικοπή...

Η παγκόσμια κοινότητα μαθαίνει για το Μουσείο Ακρόπολης από την περικοπή του βίντεο!Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κ. Δ. Παντερμαλή, ζητεί να αφαιρεθεί απόσπασμα από βίντεο του Κ. Γαβρά, στο οποίο αποτυπωνόταν ψηφιακά η καταστροφή του Παρθενώνα από ρασοφόρους της πρώτης χριστιανικής περιόδου. Το απόσπασμα είχε ενταχθεί στο φιλμ του Κ. Αρβανιτάκη με θέμα την ιστορία του Παρθενώνα, το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο. Κατόπιν πιέσεων μελών της Ιεράς Συνόδου, η εικόνα «μονταρίστηκε» - απέμεινε η αφήγηση του γεγονότος.

Όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες και τα περιοδικά σε παγκόσμια κλίμακα που απευθύνονται κατά τεκμήριο σε μορφωμένους αναγνώστες (αυτούς που γνωρίζουν τι είναι η Ακρόπολη της Αθήνας και ο Παρθενώνας) παρουσίασαν άρθρα και σχόλια για την ανακίνηση του θέματος των καταστροφών στα ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία από τους χριστιανούς που έφεραν στην Ευρώπη το πνεύμα της Μέσης Ανατολής.

Έτσι, η λογοκριτική παρέμβαση των Σαμαρά και Παντεμαρλή, μετά από διαταγή των παπάδων (διακριτοί ρόλοι που λέει και ο Γιωργάκης!), έγινε μπούμερανγκ εναντίον όλων των οπισθοδρομικών που ενδιαφέρονται μόνο να κρατήσουν γυαλιστερή τη βιτρίνα και να πλασάρουν έναντι οβολών μια ψεύτικη εικόνα για τις αρχαιότητες της Ελλάδας και την Ακρόπολη της Αθήνας ειδικότερα.

Oι δηλώσεις

Ο Γαβράς, με επιστολή στον Τύπο σημειώνει: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες». Από την πλευρά του, ο Παντερμαλής επιμένει ότι «κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει -ασφαλώς- η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία των πραγμάτων και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία». Δύο «ασφαλώς» μέσα στην ίδια πρόταση φανερώνουν, αν μη τι άλλο, νευρικότητα...

Στο YouTube

Στο YouTube προβάλλεται το βίντεο χωρίς την κρατική (και εκκλησιαστική) λογοκρισία και το έχουν δει πολλοί περισσότεροι απ' όσους θα το έβλεπαν στο μουσείο ή απ' όσους θα πήγαιναν καν στο μουσείο. Έχουν αναρτηθεί δε σχόλια του τύπου: «Ο Παρθενώνας πέρασε τα πάνδεινα απ’ όλους. Κι ενώ είμαστε πολύ θαρραλέοι στο να βρίζουμε τους Αγγλους και τον Ελγιν, αυτολογοκρινόμαστε για να μην μας κάνει ντα η εκκλησία. Ελεος!!!!».

Οι δωδεκαθεϊστές ξεσπαθώνουν: «Η θεά Αθηνά θα επιστρέψει και πάλι πάνοπλη με το δόρυ και την ασπίδα της... Και πάνω απ’ όλα με μεγάλο όπλο τη γνώση και την αλήθεια. Κι αλίμονο στους εχθρούς του Ελληνισμού. Είτε είναι Σιωνιστές, Χριστιανοί ή Τουρανομογγόλοι». Τιμωρεί ο Χριστούλης, τιμωρεί και η Αθηνά! Σιγά τα δύσκολα... Κάποιος άλλος γράφει: «Να επιστρέψει η αρχαία ελληνική κριτική σκέψη είναι το ζητούμενο και όχι άλλη μία θεότητα». Στα greeklish κάποιος γράφει: «Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας είναι η μόνη λύση» - που είναι και το κύριο ζητούμενο τον 21ο αιώνα!

Θλιβερό πάντως δεν είναι μόνο η στάση της Εκκλησίας, πολύ θλιβερό είναι επίσης η υποταγή της πολιτείας στις επιθυμίες των σύγχρονων ρασοφόρων. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης: «Το γεγονός είναι εξωφρενικό από κάθε άποψη», επισημαίνει όμως ότι «έχει και τις φαιδρές του όψεις, όπως η αυτόκλητη αναγόρευση του υπουργείου Πολιτισμού σε μαχητικό υπερασπιστή της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης ελλαδικής Εκκλησίας». Σαμαράς και παπάδες χέρι-χέρι, για τις ψήφους της επαρχίας μας ωρέ...