18 February 2008

Εκκλησιαστικός και κομματικός μηχανισμός

Βιβλία, βιβλία 
...
Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησε στα γερμανικά το βιβλίο «Die Kirche im Kopf» (επί λέξει: Η εκκλησία στο κεφάλι, με την έννοια: Η εκκλησία στο μυαλό) και ασχολείται με παροιμίες, έννοιες και διάφορες εκφράσεις της καθημερινής γλώσσας που έχουν θρησκευτική, κυρίως χριστιανική προέλευση. Είναι μια εγκυκλοπαίδεια για ανεξάρτητα πνεύματα.

Κύρια συστατικά του περιεχομένου είναι μια σωστή δόση ενημέρωσης, για όσους αγνοούν και μια καλή δόση χιούμορ για όσους γνωρίζουν ήδη, ώστε να γίνει και γι' αυτούς ενδιαφέρουσα η ανάγνωση. Τελικά, μόνο όποιος έχει αναλύσει τις μυθοπλασίες των μονοθεϊστικών θρησκειών για διανοητική αποδοχή της διδασκαλίας τους από το ποίμνιο, γνωρίζει πού αποβλέπουν αυτές οι θρησκείες και ειδικότερα ο χριστιανισμός.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Carsten Frerk και M.Schmidt-Salomon, από το χώρο του Αγνωστικισμού στη γερμανόφωνη Ευρώπη. Πρόθεση των συγγραφέων ήταν, όπως γράφουν οι ίδιοι εισαγωγικά, «μια πλύση εγκεφάλου», με στόχο να αντισταθμίσουν τη θεοκρατική πλύση εγκεφάλου που γίνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο ήδη στις μικρές ηλικίες των παιδιών.

Η ερμηνεία μερικών, τυχαία επιλεγμένων λέξεων ή εννοιών δίνουν την ακριβή εικόνα (εδώ σε ελεύθερη απόδοση) του περιεχομένου αυτού του βιβλίου:
Σταυρός: Αρχαίο όργανο εκτέλεσης καταδίκων, το οποίο υπέστη μετάλλαξη σε θρησκευτικό σύμβολο. Αν οι Ρωμαίοι στρατιωτικοί, οι οποίοι εκτελούσαν με τη σταύρωση μη Ρωμαίους πολίτες για πολιτικά εγκλήματα, είχαν εισαγάγει ήδη τότε τους σημερινούς μηχανισμούς εκτέλεσης, όπως την ηλεκτρική καρέκλα, την ένεση με δηλητήριο κ.ο.κ., οι κυρίες που στολίζουν τώρα το λαιμό τους με χρυσοποίκιλτα σταυρουδάκια, θα κρεμούσαν με την ίδια ευκολία μια μικροσκοπική ηλεκτρική καρέκλα με ρουμπίνια ή σύριγγες με ζαφείρια…

Αυτοκτονία: Θρησκευτικά απορριπτέα διαδικασία αφαίρεσης ζωής, όπου δράστης και θύμα ταυτίζονται στο ίδιο πρόσωπο. Αν δεν υπάρχει αυτή η ταύτιση, δεν υπάρχει απόρριψη, γι' αυτό οι πόλεμοι ευλογούνται από ιερωμένους όλων των θρησκειών. Ενδιαφέρουσα γίνεται η σημερινή απόρριψη της αυτοκτονίας, αν σκεφτεί κάποιος ότι στην εποχή των διώξεων σε βάρος των Χριστιανών από τους μετέπειτα συμμάχους τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, θεωρείτο επιθυμητό από τα θύματα να υποστούν τον «μαρτυρικό θάνατο», επρόκειτο δηλαδή για προσδοκώμενο θάνατο ή για ευθανασία με θρησκευτικά κίνητρα.

Ιδιαίτερα αξιοπερίεργη γίνεται όμως η χριστιανική αποδοχή του θανάτου στην περίπτωση του ίδιου του του τρίθεου που εμφανίστηκε με τη μορφή του υιού επί Γης και υπέστη, με πρόβλεψη και εν γνώσει του, την εκτέλεση για πολιτικό έγκλημα, με τη βεβαιότητα ότι σε 3 ημέρες θα αναγεννηθεί (αναστηθεί) εκ νέου.

Αίρεση: Περιοριζόμενος ένας μελετητής αποκλειστικά στο θρησκευτικό περιεχόμενο, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει μεταξύ αιρέσεων και των καθιερωμένων θρησκειών. Για κάθε ανοησία που εντοπίζεται σε μια «αίρεση», ανακαλύπτουμε κάτι αντίστοιχο σε όλες τις αναγνωρισμένες μονοθεϊστικές θρησκείες. Η ουσιαστική διαφορά υφίσταται στη συνεργασία των «αναγνωρισμένων» θρησκειών με την κρατική εξουσία. Αυτό το μερίδιο εξουσίας δεν προκύπτει, βέβαια, από το θρησκευτικό περιεχόμενο της διδασκαλίας αλλά από την εύνοια (αναγνώριση) του κρατικού μηχανισμού.

Αν διαφοροποιήσουμε τις αναγνωρισμένες θρησκείες ως προς την ομόθυμη αποδοχή των δογμάτων τους από τους οπαδούς, από τη συχνότητα επίσκεψης των πιστών στους ναούς και από τους ηθικούς κανόνες που τηρούνται στη ζωή των ποιμένων και του ποιμνίου, τότε όλες αυτές οι θρησκείες υπάγονται εξ ίσου στην κατηγορία των αιρέσεων.

Μια άλλη κατηγοριοποίηση που περιέχεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, αφορά τη σύγκριση του χριστιανισμού με τον εθνικο-σοσιαλισμό, ως ένα και πιο γνωστό στη Γερμανία εκπρόσωπο από όλα τα αυταρχικά συστήματα επιβολής ιδεών και τρόπου ζωής που παρουσιάστηκαν στην ιστορική εξέλιξη:


Χαρακτηριστικά Χριστιανισμός Εθνικοσοσιαλ.
Αρσενικοί ηγέτες: Ναι Ναι
Αρχή υποταγής στον ηγέτη (Führer): Ναι Ναι
Τυφλή υπακοή στην εξουσία: Ναι Ναι
Δημοκρατική νομιμοποίηση: Όχι Όχι
Αποδοχή δημιουργίας ομάδων: Όχι Όχι
Προσμονή σωτηρίας: Ναι Ναι
Προφητεία: Ναι Ναι
Ιερά σύμβολα: Σταυρός Αγκυλ. σταυρός
... ... ...
Αριστοκρατικά τάγματα: Μοναστικά SS/SA
Λατρεία μαρτύρων/ηρώων: Ναι Ναι
Μέλη ιεραρχίας με ειδική στολή: Ναι Ναι
Στόχος παγκόσμιας επικράτησης: Ναι Ναι
Ηγετικά πρόσωπα: Επίσκοποι Gauleiter
Αποκλεισμός γυναικών από ηγεσία: Ναι Ναι
Γυναίκα ως υπηρέτρια και μητέρα: Ναι Ναι