30 September 2007

Παλινωδία σε βάρος της εκπαίδευσης...

και σε βάρος της σοβαρότητας


Με την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή ότι δεν θα συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 16, το θέμα αυτό πάει πολύ πίσω, ίσως για μετά το 2015. Όμως, σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες αποφασίζει το ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά πάσα βεβαιότητα ότι πρέπει να λειτουργήσουν ελεύθερα τα ΚΕΣ στην Ελλάδα -συμπράξεις ξένων ΑΕΙ με ντόπιες εκπαιδευτικές εταιρίες- και να αναγνωριστούν τα πτυχία τους.

Έτσι, θα λειτουργούν αυτά τα ιδιότυπα «πανεπιστήμια» χωρίς έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, αφού κατά το Σύνταγμα δεν θα επιτρέπονται (άρθρο 16), αλλά υπό τον έλεγχο των Υπουργείων Εμπορίου και Εργασίας, π.χ. αν λειτουργούν οι ταμειακές μηχανές, αν τηρείται το ωράριο του προσωπικού και άλλα τέτοια.

Εννοείται ότι κάθε ενδιαφερόμενος, αντί να πάει σε επαρχιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα μείνει Αθήνα ή Θεσ/νίκη και, με περίπου ίδια χρήματα και πιο εύκολες εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα παίρνει πτυχίο του πανεπιστημίου Southampton, Birmingham, Edinburgh κτλ., με όλα τα δικαιώματα που δίνει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Όταν θα καταφέρει και αποφασίσει, τελικά, το κράτος να επιβάλλει κάποια τάξη, θα έχει δημιουργηθεί τέτοιο πλέγμα αυθαίρετων και ανεξέλεγκτων συμφερόντων, περίπου όπως συνέβη με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ώστε κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι στις επόμενες δεκαετίες θα λειτουργήσει ομαλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.

Έτσι, η εμμονή σε μια ξεπερασμένη ιδεοληψία και η όψιμη «αριστερή» στροφή του Γιώργου παγιδεύει το εκπαιδευτικό μας σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.