01 October 2007

Ποια θέματα ενδιαφέρουν

Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας μια εφημερίδα, με όλες τις κατηγορίες ειδήσεων που αυτή μπορεί να περιέχει. Στις πρώτες σελίδες κατά κανόνα δεσπόζουν τα πολιτικά και διεθνή θέματα, τα οικονομικά και τα κοινωνικά, ενώ συνήθως ακολουθούν αυτά που αφορούν την ιατρική έρευνα και την τεχνολογία. Από ποια σελίδα θα αρχίσετε την ανάγνωση;

Αν απαντήσετε ότι θα ξεκινήσετε από τα διεθνή, τα οικονομικά ή τα κοινωνικά θέματα, σας πληροφορούμε ότι εντάσσεστε στην κατηγορία της... εξαίρεσης στον κανόνα. Και αυτό διότι στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι της ΕΕ με πρώτους τους Ελληνες απαντούν ότι θα ξεκινούσαν την ανάγνωση από τις σελίδες που περιέχουν τα ιατρικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, καθώς ιεραρχούν αυτού του είδους τις πληροφορίες ως σημαντικότερες από εκείνες που αφορούν το πορτοφόλι τους, το τι γίνεται στη... γειτονιά τους αλλά και στον κόσμο. Ισως έχουν καταλάβει ότι με όσα συμβαίνουν γύρω μας το «υγεία να έχουμε» παίζει υψίστης σημασίας ρόλο και μάλλον μετατρέπεται σε «υγεία να έχουμε... για να αντέχουμε».

Τα ενδιαφέροντα αυτά ευρήματα προέρχονται από ένα νέο Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Medical and Health Research» το οποίο διεξήχθη κατά παραγγελίαν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα. Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε 29.000 συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα σε 29 κράτη (27 κράτη - μέλη της ΕΕ, Τουρκία και Κροατία). (πλήρες κείμενο στο ΒΗΜΑ >>>)