27 September 2007

Το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

«Ο Στυλιανίδης κρύφτηκε πίσω από το Παιδαγωγικό»


(του Αντώνη Λιάκου, Καθηγητή Ιστορίας Παν. Αθηνών, Ελευθεροτυπία, 26/7/2207)

Με έκπληξη παρακολούθησα όχι τον προαναγγελθέντα θάνατο του βιβλίου, αλλά τις φτηνές δικαιολογίες για την απόσυρσή του. Ο κ. Στυλιανίδης πριν από τις εκλογές υποστήριζε ότι το βιβλίο είναι προϊόν της συμφωνίας Παπανδρέου-Τζεμ, δήλωση που προκάλεσε την κατηγορηματική διάψευση της κ. Μ. Γιαννάκου. Τώρα κρύφτηκε πίσω από «χθεσινή» απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο οποίο σημειωτέον δεν υπάρχουν ιστορικοί και το οποίο από την αρχή της κρίσης παλινωδούσε από τη μια άποψη στην άλλη.

Δυστυχώς, η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας επισφραγίζει την απόσυρση της κυβέρνησης από τα μετριοπαθή προεκλογικά λόγια στην άκρα οπισθοδρόμηση και το συντηρητισμό. Δείχνει ότι η διαβεβαίωση του κ. Καραμανλή στο προεκλογικό debate πως δεν συνεργάζεται με τα άκρα, όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά πως τα άκρα βρίσκονται εγκατεστημένα για τα καλά στην καρδιά αυτής της κυβέρνησης, στις πράξεις και τους βαθύτερους στόχους της.

Και είναι πιο επικίνδυνα από τα απροκάλυπτα άκρα, διότι δεν διστάζουν να κρύβονται όταν τα συμφέρει, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, όπως έγινε έως τώρα με τις διαβεβαιώσεις ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει, και να επιτίθενται καταπατώντας την έννοια της συνέπειας και του πολιτικού ήθους. Θλίψη προκαλεί επίσης η, έως τώρα, σιωπή από την πλευρά ΠΑΣΟΚ.


Όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει το βιβλίο, την πρώτη φορά, το ΠΙ δεν είχε καμιά ένσταση. Τώρα, αφού έγιναν οι «βελτιώσεις», το ΠΙ θεωρεί το βιβλίο ανεπαρκές. Προφανέστατα, το συγκεκριμένο όργανο που απαρτίζεται από επιστήμονες και δεν έπρεπε να επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες, λειτουργεί καιροσκοπικά για να καλύψει υπουργικές αποφάσεις, είτε στη μία, είτε στην άλλη κατεύθυνση.

Αλλά εξ ίσου καιροσκοπικά λειτούργησαν στο συγκεκριμένο θέμα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση εδώ τον ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ καιροσκοπούσε, αν και το βιβλίο ανατέθηκε και μπήκε στη διαδικασία συγγραφής επί των ημερών του, πιθανόν και με κατευθυντήριες οδηγίες του Γιώργου. Τόσο οι παράγοντες αυτού του κόμματος, όσο και οι φιλικές εφημερίδες, αντιμετώπισαν όμως το θέμα του βιβλίου ως κάτι που θα μπορούσε να κάνει προεκλογικά ζημιά στη ΝΔ και ουσιαστικά δεν πήραν ποτέ θέση, πέρα από αμήχανα ψελλίσματα και την εμφανή σε πολλές περιπτώσεις χαιρεκακία.

Και δεν εννοώ, τώρα, ότι δεν χρειαζόταν διορθώσεις το βιβλίο, αλλά ποιο σχολικό βιβλίο δεν χρειάζεται διορθώσεις; Πριν από 2-3 χρόνια έγινε θόρυβος στον τύπο για ένα βιβλίο θρησκευτικών, το οποίο διάβαζαν οι μαθητές για πάνω από 10 χρόνια -στα χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- και το οποίο αναφερόταν στην ευλογία αυτοκινήτων από παπάδες, έναντι χρημάτων εννοείται. Ούτε κι εκεί ακούστηκε κάτι από το ΠΑΣΟΚ, όταν βγήκε η Γιαννάκου και είπε ότι έτσι κι αλλιώς θα αποσυρθεί το βιβλίο και θα αντικατασταθεί με νέο.

Το ΠΑΣΟΚ καλοπιάνει τα τελευταία χρόνια τους παπάδες, αλλά αυτοί είναι έτσι κι αλλιώς ταγμένοι με τη Δεξιά, οι δε προοδευτικοί ψηφοφόροι βλέπουν σ' αυτά και σε άλλα ζητήματα έναν καιροσκοπισμό και λακίζουν προς τα αριστερά.

Άλλες δημοσιεύσεις σ' αυτό το blog για το ίδιο ζήτημα: